MENIU

Situație gravă în apropierea României! Un ofițer rus a fost luat PRIZONIER și altul a fost UCIS

Armata ucraineană a afirmat miercuri că a ucis un ofiţer rus şi a luat prizonier un soldat rus în cursul unor lupte cu rebelii separatişti în estul Ucrainei, dar Moscova dezminte că militarul capturat aparţine armatei sale.

Unităţi ale armatei ucrainene s-au confruntat sâmbătă cu un grup militar de recunoaştere al autoproclamatei republici populare Lugansk, unul din fiefurile rebelilor proruşi, potrivit unui comunicat al Statului Major ucrainean. 

Doi bărbaţi - comandantul grupului şi ''un militar profesionist rus, căpitanul Alexandr Şcerbak'' - au fost ucişi în confruntări, a dat asigurări armata ucraineană. Alţi patru rebeli, inclusiv ''un cetăţean rus în vârstă de 22 de ani, locuitor din regiunea Altai'' (Siberia), au fost luaţi prizonieri, a precizat aceeaşi sursă, scrie Agerpres. 

Potrivit Kievului, tânărul avea asupra sa acte de identitate care arătau că era angajat în armata rusă. ''El a fost soldat, dar nu deţin informaţii dacă era încă sau nu mai era în armată în momentul capturării sale'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Andrii Lîsenko. 

Conform serviciului în limba rusă al BBC, militarul rus se numeşte Viktor Agheev şi servea în regiunea Rostov, la frontiera cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării a dezminţit imediat aceste informaţii, afirmând într-un comunicat că Agheev a părăsit armata în mai 2016. 

Peste 10.000 de persoane - civili şi militari din ambele tabere - şi-au pierdut viaţa în estul Ucrainei de la declanşarea conflictului în 2014. Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi susţine militar pe rebelii din estul Ucrainei, lucru dezminţit vehement de Moscova. 

Ucraina anunţă constant că a ucis sau a capturat soldaţi ruşi în zona de conflict, dar Moscova dă asigurări de fiecare dată că este vorba de foşti militari ruşi care s-au dus în zonă de bunăvoie. 

În mai 2016, doi ruşi capturaţi şi prezentaţi de către Kiev drept membri ai forţelor speciale ruse au făcut obiectul unui schimb de prizonieri, ei fiind returnaţi Rusiei în schimbul Nadiei Savcenko, pilot militar al Ucrainei, care se afla în detenţie în Rusia.

Mai multe articole despre:
Moscova Ucraina prizonier soldaţi conflict ucis