Sistemul sanitar, tot mai aproape de grevă generală după "revoluția fiscală" a Guvernului
Sistemul sanitar din România este din ce în ce mai aproape de o grevă generală. Angajații spitalelor continuă protestele pentru a-și cere drepturile. Asistenții, brancardierii și infirmierii sunt revoltați că le scad veniturile. Asta deși Ministerul Muncii se laudă cu o creștere de TREI lei a salariului net.
Oamenii au ieșit și astăzi în stradă și spun că vor continua să o facă până când revendicările le vor fi ascultate.
La Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București este a cincea zi de proteste. Asistentele, infirmierele, chimiștii, dar și biologii sunt revoltați pentru că le scad salariile. Au ieșit în stradă și își cer drepturile.
”Suntem dezbinati, soporurile care au fost au ajutoarele diferentiate unele au 7% altele au 10%. Au scazut mult mai mult de jumatate”, se plâng protestatarii.
Aceleași probleme sunt și la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare "Prof. Dr. C.C. Iliescu". Aproximativ 100 de angajați au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile.
”Vrem ca munca noastra, a infirmierilor si a medicilor, sa fie respectata. De 20 de ani (lucrez, n.r.) in acest institut, este foarte multa munca. Avem salariul de 1800 de lei. Dupa cat se aude, voi ramane cu 1300 de lei”, a afirmat un alt protestatar.
Angajaţii Spitalului de Pneumoftiziologie din Iaşi au protestat și ei zilele acestea, nemulţumiţi că sporurile le-au fost reduse. Şeful CJ Iaşi, instituţie în subordinea căreia se află spitalul, spune că un medic câştigă 14.000 de lei pe lună la unitatea respectivă, dar va căuta soluţii şi pentru asistenţi.