MENIU

Sistemul ECLI, care prezintă decizii ale instanţelor din ţări UE, disponibil şi în România

Românii vor avea acces din fotoliu la deciziile motivate ale instanţelor din ţară şi din statele UE. Asta după ce va fi implementat şi la noi sistemul ECLI, o platformă europeană care vizează transparentizarea justiţiei. Primii beneficiari ar fi chiar instanţele, care ar scăpa de cozile de la ghişeele Registraturii. Magistraţii, avocaţii, studenţii la Drept şi justiţiabilii vor avea cu toţii de câştigat.

Procesele, instanțele trebuie să fie mai transparente, deschise, să asigure accesul publicului la activitatea instanței. Asta presupune filmarea unor procese, publicarea unor decizii ale instanțelor, vizite în instanță pentru public, lecții de educație juridică în școli”, a declarat Adrian Baboi-Stroe, secretar de stat în Ministerul Justiției, la conferința Open Justice, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Cele mai căutat informații sunt, potrivit unei statistici citate de Adrian Baboi-Stroe, cele despre actele de corupție sau infracțiunile de luare de mită.

Sistemul ECLI este deja implementat în opt state membre UE. În Olanda, sistemul funcţionează din 2013. Specialiştii olandezi sunt atenţi şi la programele de transparentizare a justiţiei din România.

 „Datorită portalului ROLII, judecătorii pot consulta hotărâri anterioare ale instanțelor din România. De asemenea, acestea pot fi analizate de avocați, care caută soluții pentru cazuri aflate pe rol, dar și de către studenții la Drept, care vor să învețe din cazurile soluționate anterior în instanță. Totodată, accesul facil la jurisprudență sporește încrederea publicului în justiție. a declarat la rândul său Anke Ter Hoeve, reprezentanta Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

 „Scopul nostru este accesul liber al cetățenilor la informații din justiție”, declară Marc van Opijnen, consilier legislație și informatică la Ministerul de Interne din Olanda.

Oficialul olandez a arătat că în Olanda, legile pot fi accesate și în format electronic, iar cetățenii au la dispoziție o platformă online unde găsesc toate anunțurile oficiale ale regiunilor și orașelor. „De asemenea, prin acest portal se pot compara versiuni diferite ale unei legi, care au fost valabile în perioade diferite. Legile pot fi descărcate gratuit, există și versiuni de buzunar, portabile, editabile, astfel încât unele paragrafe pot fi copiate, subliniate sau evidențiate. În plus, pentru fiecare paragraf de lege pot fi consultate și alte linkuri spre documente care au legătură cu respectivul act normativ”, spune van Opijnen.

Din anul 1999, Olanda are o bază de date unde sunt publicate decizii ale  instanțelor: în total 362.000 de hotărâri judecătorești sunt acum disponibile online. Prin această platformă poate fi accesată și legea în baza căreia un judecător a luat o anumită hotărâre judecătorească. În Olanda, magistrații au acces la toate hotărârile judecătorești iar cetățenii pot consulta doar deciziile pe care judecătorii le consideră relevante pentru a fi publicate online.  

ECLI, sistemul integrat de jurisprudență europeană

Pe portalul ECLI pot fi găsite toate hotărârile judecătorești ale instanțelor din statele membre UE care sunt afiliate la sistem: peste 3 milioane de decizii. Hotărârile instanțelor europene care sunt publicate aici pot fi găsite în mai multe limbi, deci pot fi analizate mai ușor. În România sistemul ECLI este în curs de implementare.

Mai multe articole despre:
decizie sistemul ECLI justiţie europeană