Simptomele pe care le-a neglijat Ileana Ciuculete: boala a ucis-o. Ce să NU treci cu vederea
Virusul hepatitic C (VHC) este unul dintre cele mai periculoase virusuri hepatitice și determină una dintre cele mai grave boli hepatice. Principala caracteristică a hepatitei acute C este tendința de a evolua către hepatită cronică, acest lucru întâmplându-se la aproximativ 80% din formele de hepatită virală C acută, în lipsa simptomelor, scrie stophepatita.ro.
Hepatita virală C este rezultatul unei infecții cu virusul hepatitic C (VHC) care determină inflamația și lezarea ficatului. VHC este transmis atunci când sângele unei persoane infectate intră în corpul altei persoane. Spre diferență de hepatitele virale A și B, nu există vaccin preventiv împotriva hepatitei virale C. Când VHC intră în fluxul sangvin, acesta își găsește drumul către celulele hepatice în interiorul cărora se multiplică.
Când infecția devine importantă se declanșează sistemul imunitar care începe să lupte împotriva virusului. La unele persoane, sistemul imunitar chiar reusește să lupte și să controleze virusul. Infecția cu virus hepatitic C poate intra în categoria de infecție “acută” (până la 6 luni de la infecția inițială) sau “cronică” (peste 6 luni de la infecția inițială). Majoritatea celor care contactează VHC (aproximativ 80%), vor dezvolta o infecție cronică.
Simptomele infectării cu virusul hepatitic C
Majoritatea persoanelor cu hepatită virală C, chiar și cei care sunt infectați de multă vreme, nu prezintă semne sau simptome. În cazul în care acestea se manifestă, includ:
stare de oboseală accentuată
dureri musculare și articulare
senzație de mâncărime a pielii
urină de culoare închisă/materii fecale de culoare deschisă
îngălbenirea pielii și a ochilor
Infecția cu virusul hepatic C
În faza cronică, inflamația ficatului se permanentizează (cronicizează) și netratată evoluează către insuficiență hepatică, ciroză hepatică sau chiar cancer hepatic. Cu cât cantitatea de VHB din organism este mai mare, cu atât riscul de evoluție către ciroză hepatică sau cancer hepatic este mai mare, iar procentul celor care vor deceda de ciroză hepatică sau cancer hepatic în acest caz este cuprins între 15 – 20%.
Riscul de cronicizare a infecției depinde în mare măsură și de vârsta la care a fost contactată infecția. Cel mai mare risc de cronicizare îl prezintă nou-născuții infectați la naștere și copiii cu vârste de până la 5 ani.
Factorii de risc care predispun la apariția cancerului hepatic la pacienții infectați cu virusul hepatic C sunt:
ciroza hepatică
vârsta înaintată
valoarea crescută a nivelului alfa feto-proteinei (o proteina tumorală)
alcoolismul cronic
co-infecția cu virus hepatitic B sau cu HIV
Modalități de transmitere
VHC este transmis în primul rând prin contactul cu sânge sau produse de sânge infectat. Cele mai frecvente metode de transmitere a virusului hepatitic C sunt: transmiterea prin sânge, de la mamă la făt, contact sexual și tatuaje sau body-piercing.