Simptomele cancerului mamar. Când sunt durerile de sâni un semnal de alarmă
Cancerul mamar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cu o incidență în România de 7.929 cazuri noi pe an.
Este deosebit de importantă cunoașterea semnelor și simptomelor care să orienteze femeile și să le determine să se prezinte la un examen de specialitate cât mai rapid, în timp util, înainte de extinderea bolii, crescând astfel considerabil șansele de vindecare.
Deși este un simptom care le îngrijorează adesea pe femei, durerea de sâni apare de obicei în cazul altor afecțiuni, nu al cancerului.
„Pentru cancer, durerea nu este un semn important. Cancerul de sân doare doar în fazele terminale. Durerea la nivelul sânului este o acuză relativ frecventă printre femeile care se prezintă la medic. E un paradox aici. Este frecventă în bolile mai puțin grave decât în cele cu adevărat fără nicio șansă de a fi tratate. Cancerul de sân este o problemă de sănătate publică, este unul dintre cele mai frecvente la femei, în primele două sau trei locuri, și este o problemă care ne preocupă și trebuie să-i preocupe pe cei care se ocupă de sănătatea femeii”, spune medicul Ion Daniel, șeful Clinicii Chirurgie III a Spitalului Universitar de Urgență București.
Cele mai frecvente semne ale cancerului mamar sunt următoarele:
1. Un nodul dur, de formă neregulată, dureros sau nu. Motivul principal (70% din cazuri) pentru care se solicită un examen medical al sânului este descoperirea, frecvent accidentală, de către pacientă a unui nodul mamar. În momentul prezentării la medic, acești noduli au în general dimensiuni de peste 2 cm.
2. Durerea prezentă la nivelul sânilor, deși un simptom rar la debut (doar 8% dintre cazuri), este cel de-al doilea motiv de prezentare la consult (20% din cazuri).
Citeşte continuarea pe doctorulzilei.ro.