MENIU

Sfaturi de la psihologi. „Love/Hate” - o relație intens indealizată, dar extrem de complicată

Love/Hate - o relație intens indealizată, dar extrem de complicată. Foto/Profimedia

Relațiile de cuplu de tip love/hate sunt idealizate în filme, însă sunt complicate, obositoare și ajung să-ți afecteze sănătatea mintală și emoțională. 

Relațiile de cuplu de tip love/hate sunt idealizate în filme: există o perspectiva cu adevărat romantică despre cum doi oameni pot să fie dușmani, dar în același timp să se iubească nebunește. În viață de zi cu zi, însă, situația stă cu totul altfel. Aceste relații sunt complicate, obositoare și ajung să-ți afecteze sănătatea mintală și emoțională. Iată 3 semne că eșți într-o relație de cuplu de tip love & hate!

Îți place doar „ambalajul”

Poate că ai întâlnit un bărbat atrăgător, cu un zâmbet minunat și o privire care te face să te cutremuri. Cu toate acestea, comportamentul lui te poate frustra. De exemplu, are obiceiul de a anula planurile în ultimul moment sau chiar evita discuțiile importante. Deși îl apreciezi pentru aspectul lui fizic și te bucuri să fii în compania lui, comportamentul sau lasă de dorit.

La finalul zilei, este important să-ți aduci aminte că nu doar atracția fizică este importantă, ci și modul în care partenerul tău te face să te simți atunci când petreceți timp împreună.

Simți că ești într-o competiție pentru a-l câștiga pe partener

Știi că ești într-o relație de cuplu de tip love/hate atunci când totul devine mai mult o competiție decât un parteneriat sănătos. Te străduiești să-i câștigi aprobarea și îți dorești să-l faci să se schimbe pentru a-ți satisface nevoile emoționale. În loc să existe o iubire autentică și reciprocă, te simți că într-o lupta constanța pentru validare. Simți că el este un fel de “premiu” și că ideea de a avea o relație alături de el te va face să te simți într-un fel anume, chiar dacă, în realitate, nu faci decât să-ți ignori nevoile.

Ești dependent de ideea de relație

Deși știi că relația cu el nu este una sănătoasă, refuzi să te desparți din teamă de a fi singură. Devii dependență de ideea de a avea pe cineva lângă ține, chiar dacă persoană respectivă nu-ți oferă stabilitatea și siguranță de care ai nevoie. Nu mai știi cum este să fii doar tu cu ține și nu știi să te identifici în afară acestui roller coaster emoțional în care trăiești. Totul devine un fel de dependență pentru ține, care te poate face chiar să crezi că o relație sănătoasă este “banală” sau “plictisitoare”. Astfel, îți refuzi șansă de a avea o relație de cuplu sănătoasă și armonioasă.

SURSA

Mai multe articole despre:
love hate relatii cuplu relatii dragoste