MENIU

Sfatul „specialiștilor” în plină criză energetică și caniculă: „Faceți economie!”

De teama beznei, companiile și statul ne invită la economie de curent. Foto/Profimedia

Sfatul omniprezent al autorităților dar și al marilor corporații, pe timp de criză, fie ea de gaze sau generată de caniculă, este: faceți economie! Deși nimeni nu-și dorește să stea în beznă, de dragul companiei sau al lipsei de soluții la crize pe care statul român este obligat să le ofere, prin lege!

În urma valului prelungit de caniculă, sistemul energetic se confruntă cu suprasolicitare, ducând la apariția penei de curent și la creșterea facturilor la energie. Daniela Daraban, președintele Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), prezentă la comandamentul de energie condus de premierul Marcel Ciolacu, a vorbit despre importanța investițiilor și educației consumatorilor în acest moment:
 
„Consider că sistemul energetic chiar este rezilient, date fiind situațiile meteo și ce se întâmplă pe piață și pe teren. Sistemul energetic cred că a demonstrat că are un grad de reziliență crescut, asta nu înseamnă că nu trebuie să ne gândim că trebuie să întărim reziliența sistemului, iar investițiile pe toate segmentele sistemului sunt cruciale.”

 

De asemenea, se pune accentul și pe educația consumului de energie:

 
„Fiecare român ar trebui să învețe să consume eficient. Nu vorbim despre eficiență energetică prin raționalizare sau modificarea standardului de calitate a vieții, ci despre un consum eficient. Dacă aerul condiționat este pornit, primul pas ar trebui să fie să nu deschidem geamul. Este o chestiune culturală de bază. În multe instituții publice se întâmplă acest lucru.”
 
Întrebată dacă există riscul unor pene majore de curent în România în timpul valurilor caniculare din această vară, președintele ACUE a menționat:
„Canicula aduce această problemă, iar din estimările noastre vor mai urma săptămâni cu temperaturi foarte ridicate. Cred că acesta este motivul pentru care suntem implicați în discuții frecvente pentru a monitoriza situația. Da, există acest risc, iar oamenii trebuie să înțeleagă că nu este vorba despre cineva anume. Este o situație pe care o moștenim.”
 

 

Mai multe articole despre:
romania criza energetica romania blackout