Separatiştii au obţinut victoria în alegerile din Catalonia
Separatiştii şi-au păstrat, în urma scrutinului regional desfăşurat joi şi după o campanie tensionată şi o mobilizare istorică, majoritatea absolută de care dispuneau în parlamentul catalan înainte de declaraţia unilaterală de independenţă faţă de Spania cu două luni înainte ce a provocat destituirea lor, relatează Agerpres.
După numărarea a aproape 99% din buletinele de vot, cele trei formaţiuni separatiste dispuneau, cu 70 de locuri din 135 în parlamentul regional, de majoritatea absolută ca şi înainte de referendumul de independenţă interzis de la 1 octombrie.
În schimb, raportat la voturile din regiunile rurale, separatiştii au majoritatea în parlament dar nu şi o majoritate de voturi: 47,5% dintre catalani au votat pentru aceste formaţiuni, dar 52,42% împotrivă. Este un scor similar cu cel din 2015.
Liderul separatist catalan în exil Carles Puigdemont a salutat joi seară la Bruxelles victoria taberei separatiste în alegerile regionale din Catalonia, subliniind că acesta este "un rezultat pe care nimeni nu îl poate discuta", informează AFP.
Prim-ministrul spaniol Mariano "Rajoy a pierdut plebiscitul pe care l-a căutat" şi faptul că tabăra separatistă rămâne majoritară este "o palma", a declarat Puigdemont în faţa unui grup de militanţi separatişti catalani şi simpatizanţi naţionalişti flamanzi adunaţi într-o sală din centrul oraşului Bruxelles.
"Vreau să felicit poporul catalan pentru că a dat o lecţie lumii", "o lecţie de civism şi democraţie!", a mai spus Puigdemont, după ce a fost aclamat cu strigătele "Preşedinte, preşedinte!"
"Europa trebuie să ia notă, reţeta lui Rajoy nu funcţionează" în Catalonia, a mai considerat el, referindu-se la procedura utilizată de Madrid pentru a destitui executivul regional şi a lua controlul instituţiilor după ce regiunea îşi declarase independenţa.
Alegătorii catalani, a căror rată de participare în regiune de aproape 82% a atins un record istoric, au desemnat cu toate acestea ca primă forţă politică în provincie partidul liberal anti-independenţă Ciudadanos, care obţine 36 de locuri.
Alegerile au avut loc fără incidente, în ciuda mai multor săptămâni de tensiune.
Fostul şef al executivului catalan destituit de Madrid, Carles Puigdemont, a urmărit numărătoarea voturilor de la Bruxelles, unde s-a refugiat cu patru dintre foştii săi miniştri şi încearcă în zadar să obţină sprijinul Uniunii Europene.
Aceasta sprijină ferm guvernul de la Madrid, temându-se de o contagiune a separatismului în statele membre.
Alegerile au fost convocate la 27 octombrie de şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy, când a plasat Catalonia sub tutelă, a dizolvat parlamentul catalan care tocmai proclamase independenţa şi a destituit executivul regional.
La precedentul scrutin, în 2015, separatiştii au obţinut 47,8% din sufragii şi majoritatea în parlament (72 de locuri din 135), chiar dacă formaţiunile care se opun desprinderii de Spania au primit mai multe voturi.