Semne că ai de-a face cu un șofer psihopat. Un studiu arată cum să faci diferența
Oamenii de știință au analizat comportamentul șoferilor și au ajuns la un verdict dur: persoanele care de obicei trimite mesaje text și conduc sunt asociate într-un grad foarte mare cu comportamentul psihopat. Această practică poate indica o lipsă a preocupării pentru securitatea rutieră și a altor persoane implicate pe drum, precum și o atitudine nesinceră și egoistă.
Mulți dintre noi sunt obișnuiți să conducă și să comunice prin mesaje text sau să vorbească la telefon, dar oamenii de știință au descoperit că această combinație poate fi un semn alarmant. Studii recente au arătat că persoanele care de obicei trimite mesaje text și conduc sunt asociate într-un grad foarte mare cu comportamentul psihopat. Acestea sunt persoane care nu sunt capabile să se concentreze asupra drumului și să acorde atenție celorlalți participanți la trafic, ceea ce poate duce la incidente grave.
Decizie radicală în piața asigurărilor. Ce se întâmplă cu reparația mașinii pe RCA
În plus, comportamentul de a trimite mesaje text și a conduce este semnificativ asociat cu o lipsă de empatie și o absență de anxietate, două trăsături caracteristice ale psihopatiei. Psihopații au tendința să evite situațiile stresante și să se concentreze pe propriile interese, fără a lua în considerare efectele lor asupra celorlalți.
Noile date sunt obținute din interviuri cu aproape 1.000 de șoferi germani. Sondajul a relevat date alarmante: 61% dintre participanți au recunoscut că își folosesc smartphone-ul în timp ce conduc cel puțin ocazional.
În afară de comportamentele asociate cu teama de a pierde și antisocial, utilizatorii problematici de smartphone-uri au fost asociați cu trei trăsături negative cunoscute sub denumirea de „triada întunecată”: narcisism, machiavelianism și psihopatie.
Recent, cercetări au descoperit o conexiune interesantă între aceste caracteristici negative și o altă categorie de oameni: șoferii care conduc mașini în mod deliberat zgomotoase.
Scene halucinante: Bărbat și mama lui, atacați în propria casă cu bâte și țevi
„Utilizarea problematică a smartphone-ului este un predictor excelent, indiferent de trăsăturile de personalitate ale Triadei Întunecate. Deoarece acest factor poate fi schimbat mai ușor decât personalitatea, PSU ar trebui să fie vizat în intervenții de siguranță publică, instruire de conducere și evaluare medical-psihologică impusă de instanță a aptitudinii șoferului”, au scris autorii studiului.
Studiul a arătat că persoanele cu trăsături psihopatice au un risc semnificativ mai mare de a comite infracțiuni rutiere. De pildă, pentru cei cu un nivel minim de psihopatie, probabilitatea de a comite o infracțiune de conducere în ultimele 12 luni este de 9,89%.
Persoanele cu un nivel mediu de psihopatie au o probabilitate de 24% de a comite o infracțiune la conducere. În cazul în care scorul de psihopatie este de 4,33, respectivul nivel al comportamentului antisocial se ridică la o șansă de 56% de a comite o infracțiune la conducere, fiind cel mai mare scor măsurat de cercetători.
Băile sărate de la Telega au șansa de a reînvia. Cum s-a asigurat primăria de succesul investiției