Semnal de ALARMĂ: În doar 6 săptămâni, Marea Britanie, UE și SUA au primit mai multe doze de vaccin anti-Covid decât Africa într-un an întreg
Marea Britanie, Uniunea Europeană şi Statele Unite au primit mai multe doze ale unor vaccinuri anti COVID-19 în ultimele şase săptămâni decât ţările africane pe parcursul unui an întreg, potrivit unei noi analize realizată de People\"s Vaccine Alliance (PVA).
Organizaţia, susţinută de Amnesty International, din care fac parte o serie de asociaţii non-guvernamentale printre care Human Rights Watch şi Oxfam, spune că, în ciuda unor profituri de miliarde, giganții Pfizer şi Moderna refuză în continuare să partajeze noua generaţie de tehnologie a vaccinurilor pe bază de ARN mesager (ARNm) cu ţările sărace, relatează Agerpres, care citează dpa.
Astfel, potrivit sursei citate, în perioada 11 noiembrie - 21 decembrie, deci în doar 6 săptămâni, Uniunea Europeană, Marea Britanie şi Statele Unite au primit 513 de milioane de doze de vaccinuri anti-Covid, în timp ce ţările din Africa au primit 500 de milioane pe parcursul întregului an.
Dacă actualele rate de vaccinare se menţin până la Crăciunul viitor, producătorii nu vor fi reuşit să vaccineze complet toată populaţia Africii, arată PVA.
Activiştii pentru echitate vaccinală trag, astfel, un semnal de alarmă și susțin că guverne precum cel al Marii Britanii riscă "să prindă lumea într-un ciclu nesfârşit de variante, boostere, restricţii şi chiar lockdown-uri" dacă ratele scăzute de vaccinare sunt lăsate să persiste în sudul globului.
Dacă ţările cu venituri mici şi medii vor fi împiedicate în continuare să producă vaccinuri proprii, noi variante ale coronavirusului vor continua să apară şi să se răspândească în comunitatea globală, avertizează activiştii campaniei.
Directorul politicilor de sănătate la Oxfam şi PVA, Anna Marriott, a spus că blocarea accesului la vaccinuri în ţările sărace "prelungeşte pandemia şi efectele negative pentru noi toţi".
"Ţările bogate mizează pe boostere pentru a le oferi siguranţă în faţa Omicron şi viitoare variante ale COVID-19. Dar boosterele nu vor fi niciodată mai mult decât un paravan temporar şi inadecvat. Pentru reducerea ameninţării variantelor şi terminarea pandemiei este necesară vaccinarea globală. Iar acest lucru presupune partajarea reţetelor de vaccinuri şi a le permite ţărilor în curs de dezvoltare să producă vaccinuri proprii", a arătat Marriott.
Până în prezent, doar 8,6% din locuitorii Africii au fost vaccinaţi cu schemă completă până în prezent, iar la rata actuală de livrare a producătorilor de vaccinuri, abia în aprilie 2023 va primi toată populaţia prima doză.