MENIU

Şeful Oficiului de privatizare va fi noul administrator special al Hidroelectrica

<p>Procesele pierdute ar putea distruge Hidroelectrica</p>

Şeful Oficiului de privatizare din Departamentul pentru Energie, Gabriel Dumitraşcu, va fi noul administrator special al Hidroelectrica, după ce producătorul de energie a reintrat în insolvenţă în urmă cu câteva zile.

"Administrator special va fi Gabriel Dumitrașcu", a declarat, agenției MEDIAFAX, avocatul Remus Borza, proprietarul firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Printre atribuțiile administratorului special se numără și propunerea unui plan de reorganizare a companiei aflată în insolvență.

Borza spune că, odată cu reintrarea în insolvență, pentru Hidroelectrica urmeză o perioadă de "reformă și eficientizare".

Hidrolectrica s-a aflat în insolvenţă în perioada iunie 2012 - iunie 2013, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu mai multe coompanii, perioadă în care administrator judiciar a fost firma Euro Insol.

În perioada primei insolvențe a Hidroelectrica, administrator special a fost Remus Vulpescu, pe atunci șef al Oficiului de privatizare din Ministerul Economiei, acționarul majoritar al producătorului de electricitate.

Compania de stat a reintrat în insolvenţă după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de traderii de energie Alpiq, Energy Holding şi EFT, dar şi de Andritz Hydro, Alro, Elsid Titu şi Direcţia Venituri Buget Local Sector 2 la decizii anterioare ale instanței privind intrarea în insolvență a Hidroelectrica.

Euro Insol a arătat anul trecut, într-un raport privind cauzele insolvenţei companiei de stat, că acordurile bilaterale de vânzare a energiei au generat pierderi de 1,2 miliarde de euro în perioada 2006-2012, din cauza preţurilor mici la care beneficiarii au cumpărat electricitatea.

Compania are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producție din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.