Secretele generalului Stănculescu: A lăsat moștenire casete cu mărturii despre revoluția din 1989
Fostul general Victor Athanasie Stănculescu a lăsat moștenire mai multe documente, inclusiv casete, care dețin mai multe mărturii atât despre revoluția din 1989 , cât și despre perioada ce a urmat.
Potrivit avocatului său, Cătălin Dancu, aceste documente se găsesc în posesia unei persoane care deține și drepturile de autor pentru informațiile respective.
„Acea persoană care prin testament a fost mandatată de domnul general Stănculescu ca şi beneficiară a drepturilor de autor, să aibă puterea de a da publicităţii aceste casete, pe care chiar şi el le-a confirmat, şi pe care nu vor găsi doar memorii ale generalului Stănculescu, ci şi mai multe alte aspecte, şi vă spun clar că dintr-o ţinută extraordinară generalul Stănculescu nu a dorit să spună tot ceea ce ar fi putut să spună în cadrul acelui proces, pentru că situaţia era alta”, a declarat Dancu la Crematoriul Vitan-Bârzești.
Fostul general Victor Atanasie Stănculescu, în vârstă de 88 de ani, a murit duminică, într-un cămin de bătrâni din judeţul Ilfov, după ce recent suferise un accident vascular cerebral.
În 16 octombrie 2008, judecătorii instanţei supreme i-au condamnat pe Mihai Chiţac şi Victor Atanasie Stănculescu la câte 15 ani de închisoare, în dosarul Revoluţiei de la Timişoara, pentru omor deosebit de grav, atunci fiind şi degradaţi. Fostul general Victor Atanasie Stănculescu a fost eliberat condiţionat în 21 mai 2014, după ce a făcut cinci din cei 15 ani ai condamnării din dosarul Revoluţiei de la Timişoara.
În 17 decembrie 1989, având funcţia de ministru adjunct al Apărării Naţionale, Victor Atanasie Stănculescu a fost trimis de generalul Vasile Milea la Timişoara, pentru a reprima revoluţia. Nicolae Ceauşescu l-a numit atunci comandant militar unic al Timişoarei. Întors la Bucureşti, în 22 decembrie, s-a prezentat la Comitetul Central al PCR, la chemarea lui Nicolae Ceauşescu, şi a fost numit ministru al Apărării Naţionale în locul lui Milea, care s-a sinucis în dimineaţa acelei zile. După fuga soţilor Ceauşescu, a preluat conducerea Armatei şi a scos-o de sub ordinele lui Nicolae Ceauşescu, dispunând să se execute doar ordinele primite de la ministrul Apărării Naţionale.
Fost ministru al Apărării Naţionale în perioada 16 februarie 1990 - 30 aprilie 1991, Victor Athanasie Stănculescu era cercetat şi în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Stănculescu era urmărit penal sub aspectul săvârşirii de infracţiuni împotriva umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990. Mineriada din 13-15 iunie 1990 s-a soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi cu vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.
Ca membru în Consiliul Frontului Salvării Naţionale, Victor Athanasie Stănculescu a avut unul din principalele roluri în organizarea procesului soţilor Ceauşescu şi în executarea acestora, la 25 decembrie 1989, participând la proces ca delegat al FSN, alături de Gelu Voican-Voiculescu şi Virgil Măgureanu.