SEAT generează cele mai mari venituri din istoria sa, de aproape 6.500 de milioane de euro
SEAT își îmbunătățește situația, în ciuda recesiunii economice. Cu o creștere majoră a volumului de vânzări, a cererii și a producției, SEAT a închis anul 2013 cu cel mai mare venit din istoria sa, declarând o cifră de afaceri de 6.473 milioane euro, cu 6,3% mai mult decât în anul anterior- se arată într-un comunicat al companiei auto.
“2013 a fost un an dificil și solicitant, dar SEAT și-a demonstrat potențialul alăturându-se plutonului mărcilor cu cea mai rapidă creștere din Europa și stabilind recorduri de vânzări și producție față de anii trecuți”, a subliniat Jürgen Stackmann, Președintele SEAT, în timpul prezentării rezultatelor din 2013.
Competiția acerbă de pe piața din Europa de Vest (regiunea cu cele mai mari vânzări pentru SEAT), determinată de dificultățile economice mari din această regiune, a avut ca rezultat diminuarea profitului pe unitate, unul dintre factorii cheie ai rezultatului operațional de -217 milioane de euro în 2013, în comparație cu -134 de milioane de euro în anul precedent (SEAT îşi întocmeşte situaţiile financiare individuale conform Sistemului Contabil General din Spania, fără a-şi include și subsidiarele. Volkswagen aplică standarde contabile internaționale (IAS/IFRS) și consolidează cifrele mărcii SEAT). Profitul operațional a fost afectat și de costurile mai mari cu forța de muncă și de restructurare, precum și de o creștere a amortizării, din cauza lansării noilor modele.
În ultimii cinci ani, SEAT a făcut eforturi investiționale enorme pentru a-și garanta viitorul, acestea ridicându-se la peste 2.600 milioane de euro pentru investiții și cheltuieli de cercetare și dezvoltare. Profitul după impozitare a totalizat -149 milioane de euro, în comparație cu -30 de milioane de euro, în anul precedent.
Indicele EBITDA al companiei (profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare) s-a îmbunătățit cu 73%, ajungând la un total de 221 milioane de euro, iar fluxul de numerar operațional a crescut cu 70%, ajungând la 358 de milioane de euro. Pentru prima dată din 2007, investițiile au fost acoperite în întregime de fluxul de numerar operațional. Holger Kintscher, Vicepreședinte şi responsabil pentru Departamentul Financiar și Organizaţie, a subliniat faptul că “SEAT a efectuat o raționalizare importantă a bilanțului, ceea ce îi consolidează poziția financiară. Compania și-a crescut considerabil abilitățile de autofinanțare a investițiilor și și-a îmbunătățit calitatea afacerii”.
Cu peste 102.000 unități livrate la nivel mondial (+44,4%), Leon deține cheia cu ajutorul căreia poate fi explicată performanța pozitivă în vânzări a mărcii SEAT în anul 2013, vânzările totale ale mărcii atingând cifra de 355.000 de unități, cu o creștere de 10,6%. Versiunea Leon cu 5 uși, care a fost modelul vândut pe parcursul întregului an, a devenit cel mai bine vândut model al mărcii, pe mai multe piețe (printre care Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Turcia). SEAT a profitat de criză pentru a-și reduce dependența de piața de origine și pentru a se extinde la nivel mondial, exportând anul trecut 83% din producție, în comparație cu doar 75% în 2009.
Unitatea de producţie de la Martorell a înregistrat cel mai mare volum de producție din 2007 încoace, de peste 390.000 de unități (+3,4%). Aici sunt fabricate alături de Leon, gamele Ibiza și Altea, precum și modelul Audi Q3, pentru care 2013 a fost cel de-al doilea an complet de producție. La cea de a-20-a aniversare a inaugurării sale, fabrica din Martorell a primit prestigiosul premiu Automotive Lean Production (Producţie suplă în domeniul auto), acordat pentru eficiența proceselor sale de producție.
Calitatea procedurilor și produselor SEAT au câștigat recunoaștere la nivel internațional, ceea ce a augmentat și mai mult imaginea mărcii. Trei modele SEAT (Leon, Ibiza și Alhambra) au fost distinse în mai multe țări cu diferite premii, printre cele mai importante numărându-se Car of the Year în Marea Britanie și Car of the Year în Spania, pentru Leon.
Implicarea socială și angajamentul în privinţa sustenabilităţii au reprezentat ținte importante în 2013 pentru SEAT. Compania a rămas unul dintre angajatorii de vârf din Spania și, spre deosebire de piața muncii din țara de origine, SEAT a ieșit din cea mai critică etapă a crizei, reușind să creeze peste 1.000 de locuri de muncă, crescând de la 10.369 angajați în 2009, la 11.458 anul trecut.
Proiectele de training ale mărcii SEAT – pentru care sunt dedicate circa 13 milioane de euro pe an – și mai ales programul de educație dual vocațional, implementat la Școala de Ucenici a companiei, continuă să trezească un interes uriaș printre miile de tineri care văd în companie o oportunitate extraordinară de a-şi atinge împlinirea personală și profesională pe care și le doresc.
Inaugurarea SEAT al Sol, cel mai mare sistem fotovoltaic din industria auto, a devenit emblema SEAT pentru dedicația față de mediul înconjurător, grijă care este transferată și asupra produselor companiei. Grație gamei de produse Ecomotive a companiei, 60% dintre automobilele comercializate de SEAT în întreaga lume emit mai puțin de 120 g de CO2/km. Pe piața din Spania proporția este chiar de 80%. În același timp, compania lucrează la diverse inițiative menite să crească nivelul de utilizare al gazului natural (CNG) în industria auto, un carburant mai curat, mai sigur și mai accesibil. SEAT oferă în prezent două modele propulsate cu CNG, Leon TGI și Mii Ecofuel, modelul cu cele mai mici valori ale consumului și emisiilor din istoria SEAT. Emisiile sunt de numai 79 g de CO2/km.
În 2014, gama de automobile SEAT va continua să se extindă, mai ales în jurul familiei Leon. După prezentarea la Salonul Auto de la Geneva a modelului Leon Cupra, cel mai rapid și mai puternic automobil din istoria SEAT, următorul nou venit, înainte de începerea acestei veri, va fi Leon ST 4Drive (cu tracțiune integrală) urmat de Leon X-Perience, un crossover pentru familie, care va debuta înainte de finalul anului.
Într-o lună, Ibiza, modelul SEAT cu vânzări excelente și unul dintre pilonii de susţinere ai companiei, care a rămas lider de vânzări încă din 2001 în Spania, va avea o gamă extinsă cu o versiune specială, care va marca aniversarea de 30 de ani a modelului. În această vară va fi lansat pe piaţă și modelul Mii by MANGO, automobilul urban prezentat și la Geneva, care a fost creat în colaborare cu casa de modă din Barcelona.
Compania a debutat în 2014 cu o creștere în vânzări, în special pentru modelul Leon. În ianuarie și februarie 2014, înmatriculările modelului Leon au crescut cu 46% în comparație cu aceeași perioadă din 2013 și 18.700 unități au fost comercializate la nivel mondial. Mai mult, de la debutul în producție, în ultimul sfert al anului 2013, peste 20.000 de comenzi au fost deja plasate pentru maşina de familie Leon ST.
“Dificultățile economice persistă în mediul nostru de afaceri și ne confruntăm cu mai multe provocări, atât ca și sector economic, dar și ca și companie. Dar SEAT dispune de o bază financiară mai puternică decât înainte și de o strategie clară pentru viitor, care construiește mai departe, pe formula de succes a modelului Leon, care este fundația ce definește modelele și marca noastră”, a rezumat Jürgen Stackmann, Președintele SEAT.
(*)
SEAT este singura companie din sectorul auto, care dispune de o capacitate completă de design, dezvoltare, producţie şi vânzare de automobile în Spania. Membră a Grupului Volkswagen, multinaţionala are sediul la Martorell (Barcelona), exportând peste 80% dintre autovehiculele sale către 75 de ţări. În 2013, SEAT a avut o cifră de afaceri totală de 6.473 milioane de euro, cea mai mare cifră din istoria companiei, la o cifră de livrări care totalizează 355.000 de unități.
Grupul SEAT are 13.500 de angajaţi calificaţi, la cele trei centre de producţie din Barcelona, El Prat de Llobregat şi Martorell, unde sunt fabricate, printre altele, modelele de mare succes Ibiza şi Leon. În plus, compania produce modelul Alhambra, în Palmela, Portugalia, SEAT Mii în Bratislava (Slovacia) și Toledo la Mladá Boleslav (Republica Cehă).
Multinaţionala spaniolă dispune, de asemenea, de un Centru pentru Dezvoltare Tehnică, un adevărat „centru de know-how”, care reuneşte peste 900 de ingineri, a căror misiune este aceea de a fi forţa motoare a inovaţiilor celui mai mare investitor industrial în cercetare, dezvoltare şi inovaţie din Spania. În privinţa angajamentului declarat de a proteja mediul, SEAT are la baza activităţilor sale, criterii de sustenabilitate, mai exact, reducerea emisiilor de CO2, eficienţa energetică, precum şi reciclarea şi reutilizarea resurselor.