MENIU

Se întâmplă în România. Peşterile din Apuseni, folosite ca gropi de gunoi

Se întâmplă în România. Peşterile din Apuseni, folosite ca gropi de gunoi

Milioane de ani i-a trebuit naturii să clădească două peşteri în munţii Apuseni, iar în doar câţiva ani localnicii din zonă au reuşit să-şi bată joc de ele. Oamenii au transformat spaţiul dintre stalagmite şi stalactite într-o adevărată groapă de gunoi unde au aruncat tone de resturi menajere. 

Oamenii care locuiesc în comuna bihoreană Roşia au transformat peştera Albului şi peştera Spartă în tomberoane gigantice de gunoi. Frunzele acoperă în fiecare toamnă muntele de gunoaie.

În fiecare an stratul de gunoaie creşte sub protecţia celui de frunze şi pământ. Autorităţile locale spun că aruncatul resturilor menajere în peşteri a devenit deja un obicei.

"E o practică destul de veche, mai ducem încă luptă cu conştientizarea populaţiei pe tema asta, cu personalul pe care-l avem şi prin parteneriat cu şcoala am încercat să facem igienizările necesare", a spus Emil Pertze, responsabil mediu comuna Roşia.

Şi unii localnici spun că sunt împotriva acestei practici. "Din punct de vedere turistic nu chiar e o idee bună. Ar trebui să aibă în vedere că totuşi sunt persoane care vizitează locul şi trebuie să lase curat în urma lor"; a spus un ghid turistic.

Amenzile pentru cei care aruncă gunoaiele sunt usturătoare, însă, având în vedere că zona este greu accesibilă, făptaşii nu au fost prinşi.

"În cazul în care sunt depistate deşeuri, sancţiunea este între 25.000 şi 50.000 de lei", a spus Florentin Muşcă, comisar-şef Garda de Mediu.

Grav este şi faptul că în zona peşterilor sunt câteva izvoare care ajung în localitate după ce se scurg prin labirintul de mizerii.

 
Mai multe articole despre:
peşteri gropi de gunoi judeţul Alba