MENIU

Scobitul în nas și smulgerea părului, legătură surprinzătoare cu boala Alzheimer. Ipoteza controversată a unui studiu recent

Un studiu recent a dezvăluit o legătură slabă, dar plauzibilă, între smulsul părului și scobitul în nas și creșterea riscului de a dezvolta demență. Explicația ar fi că fără aceste bariere naturale, o serie de bacterii ar avea cale liberă spre creier.

Chiar dacă în comunitatea științifică sunt mult semne de întrebare, având în vedere faptul că a fost făcut asupra șoarecilor, studiul ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră despre cum începe boala Alzheimer, scrie sciencealert.com.

O echipă de cercetători condusă de oameni de știință de la Universitatea Griffith din Australia a efectuat teste cu o bacterie numită Chlamydia pneumoniae, care poate infecta oamenii și poate provoca pneumonie. Bacteriile au fost descoperite și în majoritatea creierelor umane afectate de demență cu debut tardiv.

S-a demonstrat că la șoareci, bacteriile ar putea călători în sus prin nervul olfactiv, cel care face legătura între cavitatea nazală și creier. Mai mult, atunci când a existat leziuni ale epiteliului nazal (țesutul subțire de-a lungul acoperișului cavității nazale), infecțiile nervoase s-au agravat.

„Suntem primii care arătăm că Chlamydia pneumoniae poate ajunge direct în nas și în creier, unde poate declanșa patologii care arată ca boala Alzheimer”, a declarat unul dintre autorii studiului.

Deși nu este sigur că efectele vor fi aceleași la oameni, este totuși o pistă importantă care trebuie cercetată în continuare, a mai precizat sursa citată.

De aceea, cercetătorii sugerează că scobitul în nas și smulgerea firele de păr „nu sunt o idee bună”, din cauza potențialelor daune pe care le provoacă țesutului protector al nasului.

Mai multe articole despre:
scobit in nas alzheimer legatura studiu sanatate