MENIU

Schimbări majore în ceea ce privește condițiile de CĂLĂTORIE pentru români de la 1 septembrie. Ce trebuie să știe cei care călătoresc frecvent cu avionul

Schimbări majore în ceea ce privește condițiile de CĂLĂTORIE pentru români de la 1 septembrie. Ce trebuie să știe cei care călătoresc frecvent cu avionul

Începând cu 1 septembrie 2024, pasagerii care călătoresc din aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene vor trebui să respecte noi reguli stricte privind transportul lichidelor. Restricțiile au fost introduse ca o măsură preventivă pentru a îmbunătăți configurarea noilor scanere CT, deja folosite în mai multe aeroporturi europene.

Se schimbă regulile pe aeroporturi 

De la 1 septembrie 2024, se schimbă regulamentul pe aeroporturile din statele membre ale Uniunii Europene. Comisia Europeană a adoptat o reglementare pe 29 iulie 2024, care impune ca toate lichidele transportate în bagajul de mână să fie ambalate în recipiente de maximum 100 de mililitri. Această măsură se aplică exclusiv aeroporturilor care utilizează noile scanere EDSCB C3.

Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni: un avion cu aproape 160 de persoane a fost întors pe pistă, după decolare

Chiar dacă cei care călătoresc nu vor putea trece de sistemul de control cu o sticlă plină de apă sau altă băutură, ei vor putea lua cu ei o sticlă de apă goală pe care o vor putea umple după ce au trecut de controlul de securitate.

Care vor fi excepțiile de la regulă

Conform noilor reguli, pasagerii nu vor avea voie să transporte lichide, geluri sau aerosoli în recipiente mai mari de 100 ml în bagajul de mână. Excepții de la această regulă vor fi făcute doar pentru alimentele pentru bebeluși și medicamentele necesare pe durata călătoriei.

Prețuri de infarct pe Aeroportul Otopeni. 128 de lei un buger - VIDEO

Cu toate acestea, spre deosebire de reglementările anterioare, nu există o limită privind numărul de recipiente de până la 100 ml pe care pasagerii le pot avea în bagajul de mână, iar acestea nu mai trebuie plasate într-un singur sac de plastic sigilat, ci pot fi distribuite în orice parte a bagajului de mână. De asemenea, nu va mai fi necesară scoaterea lichidelor sau a dispozitivelor electronice din bagaj în timpul controlului de securitate.

Vrei să pleci în vacanță, dar să nu uiți niciun obiect? Iată 10 ponturi care te ajută cu bagajele de concediu

De ce a fost introdusă restricția 

Restricția este pe termen nedeterminat. Comisia Europeană a confirmat că această măsură nu a fost introdusă din cauza unui risc crescut pentru aviație, ci este necesară ca măsură preventivă până la îmbunătățirea software-ului scannerelor și până la atingerea unui acord privind standardele internaționale de măsurare și regulile de siguranță aeriană.

Această schimbare nu afectează aeroporturile care folosesc încă echipamente de securitate mai vechi, unde regulile rămân neschimbate: toate lichidele trebuie să fie ambalate în recipiente de maximum 100 ml, iar pasagerii pot transporta în total 1 litru de lichide, ambalate într-un sac de plastic resigilabil.

Sursă text: Click.ro