MENIU

Scenariu sumbru în estul Ucrainei: Soarta Severodonețk, decisă până la 22 iunie. Planul lui Putin - HARTA

Război Ucraina-Rusia Foto: Profi Media

Soarta orașului Severodonețk, punct-cheie în planul lui Vladimir Putin în cucerirea estului Ucrainei - Donbas, va fi decisă în scurt timp.  

Rusia deține „acum probabil controlul” asupra orașului Severodonețk și în cele din urmă va înconjura forțele ucrainene în zonă, este de părere un înalt oficial occidental citat de BBC.

Acesta susține că Severodonețk va cădea în mâinile rușilor. 

Oficialul, care a dorit să-și păstreze anonimatul, exclude faptul că armamentul greu furnizat de Occident, ca lansatoarele de rachete din Marea Britanie și SUA,  va ajunge prea târziu și în număr prea mic pentru a influența rezultatul războiului.

Înaltul oficial occidental susține că mai urmează multe lupte în Donbas. Mai ales că Rusia nu a reușit să avanseze în est atât cât dorea când și-a schimbat strategia, prin ofensiva susținută în Donbas.

Care este situația în Severodonețk - Noul termen pentru cucerirea orașului: 22 iunie

Capturarea orașului Severodonețk și a celu ivecin - Lyschansk ar pune toată regiunea Luhansk sub controlul rusesc. Potrivit informațiilor de ultimă oră, o mare parte din oraș este sub controlul Rusiei. Guvernatorul regional Serhiy Haidai declara că trupele ucrainene au fost împinse înapoi la periferia orașului, iar joi seară anunța că încă sunt lupte grele în interiorul orașului și că unele forțe ruse s-ar fi retras. Zona industrială a orașului este încă deținută de trupele ucrainene.

Lysychansk, oraș aflat peste râu de Severodonetsk, nu a căzut în mâinile rușilor. În ultimele ore, însă, Haidai a anunțat bombardamente puternice. Informațiile nu au putut fi verificate independent de BBC.

Rușii au un nou „termen” pentru capturarea Severodonețk, a anunțat joi seară un expert militar ucrainean. Ocupanții ruși ar trebui să cucerească orașul înainte de 22 iunie, nu 10 iunie, scrie Unian.net. Acest lucru a fost anunțat de expertul militar Oleg Zhdanov într-un interviu cu Mark Feigin. Trupe ruse au fot trimise și în regiunea Severodonetsk, staționate anterior în direcția Zaporojie, lângă Melitopol.

„Presupun că nu s-au dus la Herson, ci spre Severodonețk... În direcția Herson nu există un avans semnificativ al trupelor noastre și acolo pur și simplu extindem, nu efectuăm atacuri masive, atacăm doar în zone separate. Cel mai probabil vor întări zona Severodonețk, iar acum, această pauză poate fi puțin mai lungă și poate însemna o regrupare de trupe. Noul termen limită nu este 10 iunie, ci 22 iunie, pentru capturarea Severodonețk”, a explicat Zhdanov.

De ce dorește PUTIN Severodonețk. Cât de important este Donbasul

După ce a eșuat în cucerirea capitalei Ucrainei dar și a orașului important Harkov din nord-est, trupele ruse au părăsit regiunea Kiev la sfârșitul lunii aprilie. Vladimir Putin și-a îndreptat trupele spre Donbas, teritoriul în care trăiesc mai mulți ucraineni vorbitori de limbă rusă și în care luptele cu trupele proruse nu au încetat după alipirea ilegală a Crimeei în 2014.

Forțele ruse controlează deja zone mari din sud. Ucraina spune că bătălia pentru Donbas este cea mai mare de pe pământ european de la cel de-al Doilea Război Mondial. Iar președintele Zelenski a anunțat că  armata ucraineană „va lupta pentru fiecare centimetru al pământului nostru”.

Pentru Putin, atingerea obiectivelor sale în est este minimumul de care are nevoie pentru a putea încheia „operațiunea” și de a pretinde că este un succes.

În același timp, Lugansk și Donețk, cele două republici separatiste, pe care Putin a spus că vrea să le „elibereze”, nu mai sunt proruse, potrivit unor sondaje de opinue din mai 2022: 82% dintre ucrainenii de pe teritoriul confiscat de ruși nu au pactizat cu Rusia, potrivit BBC. 

Chiar înainte de a declanșa războiul, președintele Putin a recunoscut întregul Lugansk și Donețk ca fiind independente de Ucraina. El a insistat cu acuzațiile de genocid al administrației de la Kiev în est. Putin dorește anexarea Donbasului și a celorlalte zone adiacente ocupate deja de armata rusă, la fel cum a procedat și în 2014 cu Crimeea, prin referendumuri impuse.