MENIU

Scenarii alarmante legate de o nouă aplicație conversațională. Va înlocui oamenii la muncă și la învățat?

Succesul uriaș de care se bucură o nouă aplicație conversațională de tip chatbot, care poate oferi răspunsuri și soluții la diverse întrebări și probleme, alimentează scenariile privind preluarea controlului lumii umane de către inteligența artificială. Faptul că programul poate înlocui munca de documentare a elevilor sau studenților a stârnit deja scandal în mediul universitar.

Aplicația ChatGPT a strâns un milion de utilizatori în doar zece zile de la lansare, iar popularitatea ei este în creștere, mai ales că și companiile încep să o folosească.

Chatbotul, care are și varianta de conversație în limba română, a fost testat de specialiști americani, iar concluzia lor a fost că poate trece examenele de la o facultate de drept din SUA, cu note mediocre, potrivit Reuters.

Acest test a stârnit în rândul scepticilor temerea că o astfel de aplicație ar deschide calea unor generații de tineri care pot obține diplome universitare fără să mai parcurgă materia.

Potrivit unui specialist IT consultat de Realitatea Plus, abilitatea noii aplicații constă în faptul că nu oferă trimiteri către diverse surse, așa cum se întâmplă, de exemplu, la o căutare pe google, sau un rezumat preformat, cum se întâmplă în cazul alor astfel de aplicații, ci compilează în timp real, diverse surse de informații și produce un răspuns personalizat.

Pe de altă parte, optimiștii sunt de părere că între rezumatele oferite de aplicația conversațională și tradiționale conspecte n-ar fi mare diferență.

Programul ChatGPT a fost lansat spre sfârșitul anului 2022 de OpenAI, startup-ul de inteligență artificială co-fondat de Elon Musk, pe care miliardarul l-a „abandonat” în 2019.

Chatbot-ul este un „partener de conversație” capabil să îți răspundă la tot felul de întrebări, să rezolve probleme matematice, să scrie articole sau să facă recomandări.

La începutul lui 2023, OpenAI a anunțat pe Discord că „robotul” conversațional, care în prezent funcționează gratuit, ar putea avea o versiune monetizată care se va numi ChatGPT Professional, scrie Reuters.

În plus, recent, Microsoft a anunţat o nouă investiţie multianuală, de mai multe miliarde de dolari, în OpenAI. Acordul marchează a treia fază a parteneriatului dintre cele două companii, după investiţiile anterioare ale Microsoft din 2019 şi 2021.

Mai multe articole despre:
chatGPT aplicatie de invatat chatbot