MENIU

Scandalul momentului. Pot bărbații să nască sau nu?

Foto arhivă

„În anumite circumstanțe, bărbații transgen și persoanele non-binare pot, de asemenea, să rămână însărcinate și ar trebui, în astfel de cazuri, să beneficieze de măsuri în ceea ce privește sarcina și serviciile de îngrijire legate de naștere fără discriminare pe criterii de identitate de gen.” Este fragmentul din Raportul Matic ce aruncă societatea românească în mijlocul unui nou conflict: „Pot bărbații să nască, ori nu?” 

Medicul oftalmog Monica Pop spune că este o falsă problemă și că persoanele transgender nu sunt persecutate de către societate. Ea spune că problema ar trebui închisă, iar o variantă ar fi educația pe teme se sănătate în școli.

„Mi se pare o psihopatie. Dacă spune CEDO nu însemnă că e așa. Pe ce cale poate să nască un bărbat? Nu poate decât prin cezariană. Cine cîștigă și cine pierde. Mi se pare că cine pune asemenea probleme este un frustrat. Cred că orice școala ar trebui să aiba educație medicală, iar copilul ajuns la adult să știe ce trebuie să facă.

Antonio Andrusceac, de la AUR, susține că este un mecanism pervers pentru că este un proiect de lege, care în ansamblu avea puncte bune, dar se introduc și elemente care nu ar trebui să fie acolo. „Ai 10 lucuri bune și două nocive, nediscutate cu nimeni, care strică tot. Nu știu cum să mă adresez nonbinarului – domnule sau domană? Că poate se supără”, spune Andrusceac.

Adrian Wiener, de la USRPLUS, susține că întregul proiect a fost dus în derizoriu din cauza paragrafului cu sarcina bărbaților.

„Raportul în sine a fost dus în derizoriu de acest paragraf. În domeniul sănătate Bruxelles-ul nu are drept de guvernanță. Fiecare stat își stabilește singur ce face. Acest raport nu va fi transpus, dar statele vor lua act de voința Parlamentului European. Acest raport în sine nu are imperative asupra României”, spune Wiener.

Vlad Levente Viski, de la asociația MozaiQ, susține că cei din comunitatea LGBTQ sunt marginalizați, dați afară de la muncă sau chiar din casă pe motiv de orientare sexuală.

Mi se pare că de fiecare dată tematica LGBTQ este instrumentată politic, și e transformată în dramă națională. Sunt câteva puncte. Este important ca acest raport se referă la o gamă largă de probleme, cum ar fi accesul la medicament, la avort. Țări ca Polonia aproape că au interzis avortul, România nu cred că și dorește acest lucru. Există prevederi care spun că anumite lucruri rămân în competența statelor unitare. România este o țară care se confruntă cu violență împotriva femeii. Discrimanarea este una extrema. România se află pe locul 25 din 28 cu privire la protecția persoanelor LGBTQ. Există o decizie a CCR prin care declară neconstituțională legea care interzicea discuțiile despre sexe în școli. Cazurile de bărbați transgender care ajung să aibă copii, tocmai acest pargraf este folosit ca atac la adresa drepturilor reproductive pentru femei. Biologic, bărbații transgender pot rămâne însărcinați. Sunt multe cazuri de oameni dați afară de la muncă pe motiv de sexualitate sau chiar din casă, pentru că proprietarul a aflat că e transgender”, conchide Visksi.

Mai multe articole despre: