MENIU

Scandal la vârful unei companiei de stat. ALDE vrea să preia controlul la Electrica

Electrica

Scandal la vârful unei companiei de stat. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost sesizată în legătură cu situaţia de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administraţie.

Plângerea a fost trimisă de Gabriel Dumitraşcu, fost şef al privatizării din Ministerul Economiei. Acesta reclamă faptul că au fost admise candidaturi pentru Consiliul de Administraţie peste termenul admis, încălcându-se astfel legea.

Este vorba despre candidaţii propuşi de Ministerul Energiei pentru a face parte din CA Electrica, respectiv Doina Elena Dascălu, fina lui Dan Radu Ruşanu apropiat al lui Daniel Chişoiu, membru ALDE şi Constantin Ciprian Iacob, la rândul său membru ALDE.

Electrica unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate, la care statul deţine 48%.

Compania este ca un magnet pentru politicieni. Are bani de cheltuit. Adică un program de investiţii de 500 de milioane de lei, şi este cel mai mare cumpărător de certificate verzi din România. Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Povestea scandalului de la Electrica

Acceptarea candidaturilor din partea statului la alegerile Consiliului de Administraţie al Electrica, depuse după opt minute de la termenul limită din convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10, a iscat un mare scandal în rândul micilor acţionari, dar şi al politicienilor.

Electrica a anunţat, vineri, că nouă candidaţi sunt înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie, pe lângă administratorii actuali, cele două nominalizări acceptate fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Cei doi concurează pe locurile de administratori neindependenţi. Candidatura lui Alexandru Botez, din partea micilor acţionari, depusă, de asemenea, după termenul limită, nu a fost acceptată.

Conducerea Electrica a motivat validarea celor două candidaturi din partea statului prin faptul că au fost depuse în termen rezonabil.

În virtutea faptului că oficialii Electrica au acceptat candidaturile depuse după termen, vineri, la ora 9.57, Gabriel Dumitraşcu, acţionar al Electrica, şi-a depus candidatura pentru Consiliul de Administraţie al Electrica. Domnia sa ne-a declarat: "Depunerea candidaturii este un semnal de implicare pe care îl dau micilor acţionari. Ne-am investit economiile în Electrica, banii noştri sunt la fel ca banii statului, o acţiune a noastră este egală cu o acţiune a statului, drepturile recunoscute de lege pentru o acţiune sunt egale, deci pretindem un tratament egal din partea Electrica, aşa cum prevede legea societăţilor comerciale şi legea pieţei de capital, şi respectul cuvenit din partea acţionarului reprezentând statul pentru că am crezut în valorile economiei de piaţă şi ale pieţei de capital, investindu-ne economiile în România, în companiile listate de statul român, contribuind cu banii noştri la creşterea economică a ţării".

La o zi după depunerea candidaturii, Gabriel Dumitraşcu a acuzat că "Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa, ignorând că în acţionariatul Electrica, pe lângă statul român care are 48%, restul de 52% din acţiuni este deţinut de investitori privaţi".

Ulterior, Gabriel Dumitraşcu a decis să sesizeze ASF cu privire la modul de desfăşurare a procedurii pentru selecţia administratorilor Electrica. În scrisoarea adresată domnului Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, Gabriel Dumitraşcu menţionează: "În temeiul dreptului legal al ASF, de reglementare, supraveghere şi control, inclusiv, al emitenţilor de valori mobiliare, vă rog să interveniţi cu celeritate, să constataţi încălcările de legislaţie de către emitentul Electrica (EL) şi, prin măsurile dispuse, să opriţi abuzul şi efectele de nelegalitate în ceea ce priveşte acceptarea candidaturilor pentru Consiliul de Administraţie al Electrica, înainte de Adunarea Generală a acţionarilor, stabilită pentru 26.10.2017.

În fapt, cu toate că în convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor a fost stabilit un termen limită «precis şi clar» de depunere a candidaturilor pentru Consiliul de Administraţie, au fost admise candidaturi şi pes-te acest termen, motivându-se că depăşirea de termen este «rezonabilă». Continuarea unei proceduri viciate de alegere a membrilor consiliului de administraţie, pe lângă ilegalitatea evidentă, expune emitentul Electrica riscului de anulare ulterioa¬ră a hotărârii de către instanţă, ceea ce ar afecta percepţia investitorilor faţă de poziţia emitentului şi atmosfera din piaţa de capital.

"Este fără precedent". Guvernul PSD, criticat DUR pentru numirile politice la companiile de stat

Americanii care gestionează Fondul Proprietatea critică Guvernul Tudose pentru numirile politice făcute la companiile de stat. "Ce se întâmplă acum reprezintă un moment fără precedent şi extrem de îngrijorător" privind situaţia guvernanței corporative, spun oficialii FP.

Experții de la Fondul Proprietatea sunt îngrijorați de intenția alianței de guvernare PSD-ALDE de a lăsa la latitudinea Guvernului posibilitatea exceptării oricărei companii de stat de la aplicarea legislaţiei guvernanţei corporative,

"În ultimii 7 ani am susţinut constant importanţa guvernanţei corporative în companiile de stat din România, dar ce se întâmplă acum reprezintă un moment fără precedent şi extrem de îngrijorător privind situaţia acesteia.

Dacă va fi lăsată la latitudinea Guvernului posibilitatea exceptării oricărei companii de stat de la aplicarea legislaţiei guvernanţei corporative, această lege ar deveni o formă fară fond.

Putem spune că vom asista practic la îngroparea guvernanţei corporative în România dacă vor fi adoptate amendamentele de modificare a legii dezbătute acum în Parlament", a declarat Greg Konieczny, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Companiile de stat, feuda Puterii. Cum sunt numiți direct de Guvern managerii politici

Coaliția de guvernare PSD-ALDE a pus gând rău companiilor de stat: nu doar că le extrage toate rezervele financiare și profiturile în avans, pentru a acoperi găurile din buget, dar își instalează și oamenii proprii în fotoliile de conducere, nesocotind total recomandările FMI, ale Băncii Mondiale sau Comisiei Europene.

Coaliția de guvernare merge mai departe cu tancul peste recomandările instituțiilor internaționale cu privire la reformarea companiilor de stat.

După ce în var,ă senatorii au decis că zeci de societăți și regii de stat să aibă manageri numiți doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist, deputații merg acum chiar mai departe, propunând să lase Guvernului libertatea de a decide prin hotărâre care să fie companiile cu manageri numiți pe criterii politice, fără a mai trece prin proceduri transparente de selecție.

Astfel, Comisia pentru Industrii din Cameră Deputaților, condusă de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marți un amendament care va permite Guvernului să decidă singur dacă va aplică legislația privind guvernanță corpoarativă într-o companie sau alta, potrivit Hotnews.ro.

În repetate rânduri, FMI le-a recomandat autorităţilor de la București adoptarea cât mai rapidă a unei legislaţii pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat şi stabilirea unei liste cu potenţiale listări la bursă sau privatizări. Reformele ignorate de PSD ar fi dus la îmbunătăţirea managementului profesionist în aceste companii, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creşterea profitabilităţii și la diminuarea fenomenului de corupție.

Pe lista din vară a companiilor exceptate de la managementul profesionist se află Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Regia Autonomă "Administrația Protocolului de Stat" și mai multe din industria de apărare. Senatul era prima cameră sesizată, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputaților. Inițial, deputații au intenționat să mărească lista, însă în cele din urmă au introdus un amendament prin care să lase aplicarea legislației după bunul plac al Guvernului.

În acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislației privind guvernanța corporativă: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz.

În multe cazuri au expirat mandatele de patru ani pe care le-au avut foștii manageri, fiind numiți, pe criterii politice, administratori interimari. Guvernul nu s-a grăbit până acum să înceapă procedurile de selecție a unor noi manageri cu mandat plin. Aceste proceduri ar putea fi bocate cu totul dacă proiectul Coaliției PSD- ALDE va fi aprobat în plenul Camerei Deputaților și promulgat de președinte.

Mai multe articole despre:
Electrica companii de stat