Scanarea creierului ar putea înlocui parolele
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Binghamton consideră că au găsit un înlocuitor adecvat pentru parole, respectiv scanarea creierului. Sistemul pe care cerectătorii l-au dezvoltat se numeşte Brainprint, informează Descoperă.
Sistemul foloseşte o cască pentru electroencefalogramă (EEG) şi o succesiune de 500 de imagini pentru utilizator, cu o rată de câte două imagini pe secundă. Studiind răspunsurile creierului la aceste imagini, aplicaţia computerizată este capabilă să depisteze o persoană din 30 cu o precizie de 100%.
Dacă această tehnologie va fi îmbunătăţită, ar putea oferi o modalitate ultra-securizată de confirmare a identităţii cuiva, care ar fi aproape imposibil de falsificat.
Conform Descoperă, imaginile, care includ poze cu o felie de pizza, o barcă, sushi, actriţa Anne Hathaway şi cuvântul "ghicitoare", sunt proiectate pentru a declanşa răspunsuri emoţionale definitive.
"Când vizionează sute de astfel de imagini, fiecare persoană are capacitatea de a gândi şi simţi individual, adică diferit de orice alt individ, numai în acest caz identificarea persoanei va fi extrem de precisă, doar prin activitatea creierului ei", a declarat cercetătorul Sarah Laszlo.
Cu scopul de a testa securitatea Brainprint, inventatorii lui au încercat să-l păcălească. O metodă a fost lumina intermitentă, la aceeaşi frecvenţă, a două persoane, pentru a vedea dacă există o sincronizare între creierele lor, dar testul nu a avut succes. Prin urmare, Brainprint rămâne o metodă sigură.