Sarmale de post. Greşeala majoră pe care o fac toate gospodinele
La mare căutare în perioadele de post sunt sărmăluțele. Iată o rețetă simplă și extrem de gustoasă. Ai grijă, însă, la greșeala pe care o fac toate gospodinele!
Ingrediente sarmale de post:
o varză mică
500 gr ciuperci
o ceapă mare
2 linguri de ulei
o lingură de oţet
2 linguri de sos de roşii
100 gr orez
sare
piper
boia
Mod de preparare sarmale de post:
Într-o oală mare se pune apă cu sare şi cu oţet la fiert, la foc potrivit. Se scoate din varză coceanul (cotorul) şi se pune în apă clocotită pentru a se desface frunzele.
Se curăţă ceapa, se spală şi se taie mărunt. Ciupercile se curăţă, se spală şi se mărunţesc.
Într-o tigaie, se căleşte ceapa în ulei, la foc mic, până devine sticloasă. Se presară puţină boia şi se amestecă. Într-un castron se pun ciupercile, orezul spălat şi scurs de apă. Se condimentează cu sare, piper şi se amestecă bine. Apoi se adaugă ceapa călită din tigaie după ce a fost lăsată puţin la răcit.
Când s-au înmuiat frunzele de varză din oală, se scot pe o farfurie, la răcit, se taie cotorul frunzei şi se umple cu compoziţia din castron. Sarmalele se rulează şi se închid la capete.
Frunzele mici de varză ce nu se pot umple, se taie şi se aşează pe fundul unei oale mari (aproximativ jumătate din cantitate). Se pun sarmalele, deasupra se pune restul de varză tăiată, sosul de roşii şi apă cât să le acopere. Se lasă la fiert, la foc mic. După aproximativ 40 de minute se scoate o sârmă şi se verifică dacă e fiartă (orezul trebuie să fie moale).
Se servesc calde, cu ardei iute, după gust.