MENIU

Motivul halucinant al infecțiilor acuzate de elevii de la școlile din Mehedinți: mâncarea, contaminată cu Listeria. Măsurile luate de inspectorii DSVSA

S-a aflat motivul infecțiilor de la școlile din Mehedinți: mâncarea elevilor, contaminată cu Listeria/ Arhivă foto

Inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi au depistat, în urma probelor efectuate, listeria în mâncarea servită elevilor din şcolile din judeţ.

"S-a depistat în materia primă, din cele cinci eşantioane luate, în două s-a confirmat prezenţa listeriei, şi în produsul finit, din cele şapte probe luate de la furnizor, două au ieşit pozitive, precum şi la cele patru şcoli unde au fost problemele sesizate, din probele prelevate toate au ieşit cu prezenţa listeriei. Au fost paste, suc de roşii şi şuncă presată, dar nouă la materia primă ne-a ieşit listeria în şuncă. Pasul ulterior este să trimitem la tipizare la Bucureşti. A ieşit în materia primă şi automat şi în produsul finit", a declarat joi, pentru Agerpres, directorul DSVSA Mehedinţi, Ionuţ Mări. 

Mai multe persoane cazate în hotelul Crișana din stațiunea Olimp acuză stări de rău! A fost activat PLANUL ROȘU de intervenție

El a mai precizat că activitatea firmei distribuitoare este suspendată până la închiderea anchetei epidemiologice. Totodată, inspectorii DSVSA Mehedinţi au aplicat, în acest caz, amenzi în valoare de 22.000 de lei, a mai spus reprezentantul instituției.

118 persoane s-au prezentat în unităţile medicale din Mehedinţi şi Dolj până vineri, 20 septembrie, la ora 12,00, pentru tratament după ce au consumat alimente în şcoli din judeţul Mehedinţi, a informat Ministerul Sănătăţii. 

Nuntă cu „surprize” pentru invitați: vărsături și diaree, după petrecere. DSP face investigații

Ce este Listeria și cât de periculoasă este infecția cu această bacterie?

Infectia cu Listeria este o infectie bacteriana transmisa prin produse alimentare contaminate, care poate fi foarte grava in cazul femeilor insarcinate, persoanelor cu varsta peste 65 de ani si persoanelor cu sistem imunitar slabit. Listerioza este cel mai frecvent cauzata de consumul de carne gatita insuficient si produse lactate nepasteurizate.

Oamenii sanatosi rareori se imbolnavesc de listerioza, dar boala poate fi fatala pentru feti, nou-nascuti si persoanele cu sistem imunitar slabit.

Bacteriile Listeria pot supravietui frigului si chiar inghetului. Deci, persoanele vulnerabile in fata  unei infectii grave sunt sfatuite sa evite consumul de alimente care, cel mai probabil, pot sa contina bacterii Listeria.