MENIU

Rusia spune că și Sputnik-V este sigur, după anunțul Pfizer și BioNTech privind eficacitatea vaccinului anti-Covid

Rusia spune că Sputnik-Veste sigur în proporție de peste 90%

Vaccinul Sputnik-V, dezvoltat de Rusia împotriva noului coronavirus, are o eficacitate de peste 90%, a anunțat ministerul Sănătății. Datele citate sunt colectate în urma vaccinării în masă a populației, la care participă voluntar 40.000 de persoane.

Anunțul Moscovei a fost făcut în aceeași zi în care Pfizer și BioNTech au transmis că vaccinul pe care l-au dezvoltat este eficient în proporție de 90%. Potrivit producătorilor, analiza arată o performanță mult mai bună decât a sperat majoritatea experților și a celor implicați în proiect. Cele două corporații spun că primele doze vor fi administrate lucrătorilor din domeniul sănătății până la sfârșitul anului.

”Suntem responsabili de monitorizarea eficacității vaccinului Sputnik-V în rândul cetățenilor care l-au primit ca parte a programului de testare în masă”, a transmis Directoarea Institutului de cercetare din subordinea ministerului rus al Sănătății, Oksana Drapkina, citată de hotnews.
”Eficacitatea vaccinului este, de asemenea, de peste 90%, conform observațiilor noastre. Apariția unui nou vaccin eficace este o veste bună pentru toată lumea”, a adăugat aceasta. 

Anunțul celor două companii a fost salutat și de Directorul Institutului Gamaleya din Moscova, Alexandr Gintsburg. 
”Ne așteptăm să publicăm în viitorul apropiat rezultatele interimare ale testărilor de după aprobarea Sputnik-V, așa-numita fază III a testărilor. Sunt sigur că eficacitatea acestuia va fi, de asemenea, ridicată”, a declarat acesta. 

Rusia a fost prima ţară care a introdus pe piaţă un vaccin anti-Covid spre aprobare pentru utilizarea de către publicul larg. Comunitatea internațională și-a exprimat rezerve cu privire la eficiența și siguranța vaccinului, întrucât nu ar fi fost suficient testat.

În prezent, Rusia este a cincea cea mai afectată țară din lume de pandemie, cu un bilanț de peste 1,79 milioane de infectări și 30.793 de decese. 

Citește și: ”UE e gata să cumpere milioane de doze de vaccin COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech”