MENIU

Rusia lansează un nou scenariu controversat. Liderii Ucrainei le vând polonezilor bucăți din țară

Foto ilustrativ (Profimedia)

Kremlinul a aruncat un spațiul public un nou scenariu controversat, care poate fi calatolgat drept manipulare. Astfel, potrivit Serviciului de Informații Externe al Rusiei, autoritățile ucrainene ar fi început să-și vândă sectoarele economice Poloniei. 

"Autoritățile actuale de la Kiev au început deja, în esență, să vândă țara, acordând prioritate în acest "proiect de afaceri" vecinilor polonezi", se arată într-un comunicat al Serviciului de Informații Externe, citat de agenția de stat TASS. "În paralel, partea poloneză investește în crearea infrastructurii de transport și a altor logistici pentru exportul neîngrădit de alimente ucrainene către Europa și alte piețe unde prețurile sunt mult mai mari."

Potrivcit scenariului, punerea în aplicare a acestor aspirații ale Varșoviei "este facilitată de noul temei juridic creat de Kiev - legea privind garanțiile speciale pentru cetățenii polonezi adoptată de Rada Supremă la sfârșitul lunii iulie a acestui an și legea privind privatizarea, care permite vânzarea întreprinderilor industriale ucrainene cu o reducere de 50 la sută".

RUSIA: POLONIA VREA SĂ PUNĂ MÂNA PE SECTOARELE PROMIȚĂTOARE ALE ECONOMIEI UCRAINENE ȘI SĂ PREIA AGRICULTURĂ

"Informațiile primite de serviciu atestă implementarea treptată de către Varșovia a planurilor sale de anvergură pentru Ucraina. Devine din ce în ce mai clar că cuvântul nu se referă doar la posibilitatea introducerii "forțelor poloneze de menținere a păcii" în districtele vestice ale acestei țări, ci și la stabilirea controlului asupra celor mai promițătoare sectoare ale economiei statului vecin", se arată în comunicat, citat de TASS.

„Profitând de situația dificilă actuală a producătorilor agricoli ucraineni, inclusiv în ceea ce privește depozitarea banilor colectați, companiile poloneze au organizat achiziționarea produselor lor la prețuri mici, condamnând în unele cazuri întreprinderile ucrainene la faliment. Apoi, este planificată cumpărarea activelor și terenurilor lor la prețurile deșeurilor”, se arată în raport. "Acest lucru poate fi ilustrat, de exemplu, prin faptul că o nouă recoltă este achiziționată la 30 de dolari pe tonă, ceea ce este de aproape 5 ori mai ieftin decât costul real al acestui produs."

Nu este pentru prima dată când se lansează un astfel de zvon. Și președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko - un aliat al Rusiei - a făcut declarații similare, fiind contrazis vehement de Polonia.