Românii au cheltuit mai mult pentru că bunurile de larg consum s-au scumpit
În primele 9 luni ale acestui an, familiile din România au cheltuit cu 6,4% mai mulți bani pentru bunurile de larg consum comparativ cu perioada similară a anului trecut. Majorarea prețurilor este responsabilă de cea mai mare parte din această evoluție, arată datele unei analize de piaţă GfK România .
Conform Eurostat, inflația pentru alimente a crescut cu 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Chiar și în acest context, volumele cumpărate s-au majorat cu aproape 2%, însă românii nu au mai migrat către segmente superioare de preț, așa cum s-a întamplat anul trecut.
60% dintre cumpărăturile românilor pentru acasă sunt făcute în magazinele de comerț modern, care şi-au consolidat astfel poziţia, Interesant este că pe segmentul comeţului mondern, hipermarketurile continuă să piardă teren în detrimentul celorlalte formate, în special al supermarketurilor, care au avut cea mai dinamică creștere în cotă de piață în perioada ianuarie-septembrie 2018.
Magazinele de tip discount au avut a doua cea mai mare creștere a cotei de piață. În spatele acestei evoluții stau în principal sumele mai mari cheltuite la o singură cumpărare.
La categoria produsele de larg consum, lactele au înregistrat cea mai dinamică evoluție (+9%), urmate de produsele pentru îngrijirea locuinței (+7.5%) și produsele de îngrijire personală (+7.4%).
O creștere mai modestă au avut alimentele - atât cele ambalate, cât și cele proaspete, cum ar fi fructele, legumele, carnea, produsele de panificație etc, dar și băuturile - incluzând atât băuturile alcoolice şi non-alcoolice, arată analiza GfK.