Bulgaria anunță posibila aderare la Schengen la 1 octombrie 2023 - Ce se întâmplă cu România
Lovitură după lovitură pentru România, în încercările de a primi undă verde pentru aderarea la Schengen în 2023. Bulgaria anunță că are deja o dată pentru acest an, fără a pomeni ceva despre țara noastră, deși este la pachet cu România pentru Schengen.
Bulgaria anunță că aderarea la Schengen ar putea fi anunțată la 1 octombrie. Declarația aparține ministrului interimar al afacerilor externe, Nikolai Milkov.
Acesta a vorbit despre data de 1 octombrie încă de la audierea sa de miercuri, 11 ianuarie, în Comisia de politică externă a parlamentului. Dar nu a menționat România în acest scenariu avansat pentru țara sa, deși este împreună cu țara noastră în acest proces de aderare la Schengen.
„1 octombrie este data la care eventual s-ar putea preconiza aderarea Bulgariei la Schengen”, a declarat ministrul Afacerilor de Externe, Nikolai Milkov, citat de Radio Bulgaria.
De la începutul anului, Suedia a preluat președinția rotativă a UE, dar prioritățile menționate de Stockholm nu includ extinderea zonei de călătorie fără vize. Chiar la începutul acestei săptămâni, ambasadorul Suediei la UE a anunțat că nu vor fi luate în calcul propuneri pentru schimbarea agendei Consiliului European decât după ce Austria și Olanda își vor schimba pozițiile față de România, respectiv Bulgaria. Mai exact, Lars Danielsson a subliniat că Suedia nu s-a opus niciodată aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, dar nu vor cere un vot pentru extindere până ce Austria nu va accepta aderarea României.
Șeful interimar al diplomației bulgare spune că a purtat o discuție cu ambasadorul Suediei în Bulgaria iar acesta l-a asigurat că țara sa va continua să lucreze pentru extinderea Spațiului Schengen și după alegerile de acolo. Milkov a declarat că doar prioritățile consensuale și incontestabile sunt puse în prim-plan pentru președinția Suediei, potrivit aceluiași post de radio - bnr.bg.
„Ea m-a asigurat că Suedia va continua să lucreze pentru extinderea Schengen, iar faptul că această prioritate nu este înregistrată oficial ca atare, nu înseamnă că Suedia nu va sprijini dezvoltarea procesului de extindere Schengen”, a declarat Milkov.
„Urmează să se clarifice exact ce așteaptă Olanda să vadă în viitorul raport privind Bulgaria și cum se va pregăti Ministerul Afacerilor Externe pentru a răspunde la toate întrebările care vor apărea la evaluare.
Îngrijorările Austriei sunt legate de controlul la frontieră, de care răspunde Ministerul de Interne, și nu cel de Externe”, a mai spus ministrul bulgar interimar Nikolai Milkov.
România a pierdut șansa de anul trecut pentru admiteerea în Spațiul Schengen după veto-ul Austriei în 8 decembrie 2022. Atunci Austria a votat împotriva României, iar Olanda împotriva Bulgariei, care a fost totuși un vot și împotriva țării noastre, cele două fiind la pachet.