Revoltă în industria chimică: Azomureș a oprit producția în semn de protest față de măsurile guvernanților români
Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte din România, dar și cel mai mare consumator de gaze din țară, a luat o decizie radicală de a opri producția de amoniac și îngrășăminte pe întreaga perioadă a lunii decembrie. Această mișcare surprinzătoare vine ca urmare a nemulțumirilor adunate în rândul conducerii combinatului, care acuză „un set de politici și o lipsă de acțiune din partea autorităților” ce au un impact negativ asupra marelui sector industrial local.
"Azomureş, un important producător român de îngrăşăminte, a oprit producţia de amoniac şi îngrăşăminte pentru luna decembrie, din cauza unui set de politici şi a lipsei de acţiune a autorităţilor, care afectează negativ marea industrie locală. Impactul negativ atât asupra industriei, cât şi asupra agriculturii din România ridică îngrijorări cu privire la perspectivele pe termen lung, iar compania solicită autorităţilor să susţină industria de îngrăşăminte din România, recunoscută la nivel global pentru calitatea sa ridicată", a precizat Azomureş într-un comunicat de presă.
Directorul general al Azomureş, Josh Zacharias, a avertizat asupra unei crize care se profilează în agricultura şi industria românească şi a invocat presiunea asupra costurilor din cauza inflaţiei locale, practicile anticoncurenţiale şi o viitoare taxă de 1% pe venituri.
"Lupt pentru a asigura peste 1.000 de locuri de muncă directe şi alte 2.000 de locuri de muncă ce se bazează direct pe Azomureş pentru existenţa lor. Şi asta înainte să luăm în considerare zecile de mii de fermieri care au contat pe îngrăşămintele Azomureş în ultimii 60 de ani", a menţionat Josh Zacharias în comunicatul de presă.
"Calculăm o reducere de 3% a profitabilităţii pentru fermierii din România datorită efectului multiplicator al achiziţiilor de inputuri, plus veniturile impozitate din vânzarea recoltelor. Este o tragedie ce se derulează cu încetinitorul", a mai spus Josh Zacharias.
Problemele cu care se confruntă Azomureș
Azomureş a anunțat că, începând cu reluarea producției în luna octombrie, costurile cu gazele naturale s-au majorat cu aproape 40%. Această creștere nu are nicio legătură cu conflictul din Fâșia Gaza și nici cu problemele politice regionale. Chiar și în contextul în care există rezerve ample de gaze naturale în regiune, piața europeană a gazelor se menține mult mai scumpă decât în alte părți industrializate ale lumii, fiind de aproximativ 5 până la 10 ori mai mare.
"Statul român are la dispoziţie diverse pârghii de sprijin pentru marea industrie, care decurg din propriile resurse energetice, ceea ce este o diferenţă cheie faţă de UE în general - dar, din păcate, nu le foloseşte. Drept urmare, chiar dacă celelalte ţări producătoare de gaze din lume construiesc noi fabrici de îngrăşăminte şi alte state membre au pus în aplicare pachete de miliarde de euro în ultimii ani pentru a se asigura că industriile mari continuă activitatea de producţie, în România, Azomureş, ultima companie de acest gen, se luptă pentru a rămâne operaţională", a subliniat Josh Zacharias.
Directorul general al Azomureș a subliniat discrepanțele mari în ceea ce privește prețurile la îngrășăminte în România față de restul Europei și a avertizat că fermierii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru inputurile lor în lipsa unui producător local care să concureze cu importurile. În plus, el a menționat că compania se confruntă cu povara costurilor generate de certificatelor de carbon impuse de Uniunea Europeană producătorilor europeni, în timp ce concurenții din afara UE nu sunt supuși acestor presiuni.