Reputatul chirurg Irinel Popescu, ținta acuzațiilor de corupție. Medicul acuză DNA că i-a fabricat dosare: cine e provocatorul folosit de procurori
Reputatul chirurg Irinel Popescu este, din nou, ținta acuzațiilor de corupție. Medicul acuză DNA că i-a fabricat dosarele.
Reputatul chirurg Irinel Popescu este ținta acuzațiilor de corupție. Medicul acuză DNA că i-a fabricat dosarele. În primul dosar, Irinel Popescu a fost acuzat de abuz în serviciu și luare de mită, fapte ce ar fi fost săvârșite, susțin procurorii DNA, în perioada în care a fost președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, în 2009. Inculpat în același dosar este și predecesorul său de la CNAS, Vasile Ciurchea. Acuzațiile sunt pentru modul în care au fost încheiate patru acte adiționale la contractul de informatizare a CNAS. Procurorii DNA susțin că serviciile achiziționate de la HP România SRL prin aceste acte adiționale s-ar fi făcut la prețuri supraevaluate, iar prejudicial produs ar fi fost de aproape 8,4 milioane de euro.
Într-un interviu, profesorul Irinel Popescu a explicat cum s-a ajuns la semnarea acelor acte adiționale.
„În măsura în care acele acte adiționale au fost semnate după o decizie în Consiliul de Administrație a venit un controlor delegat care a semnat pentru corectitudinea și eficiența economică a prețului în numele unei instituții a statului roman, după care a venit Curtea de Conturi și a controlat de mai multe ori, și totul a fost ok. Deciziile majore au fost luate de predecesorul meu, pe care l-ați menționat, în anii 2007 și 2008, deci de achiziția suplimentară de asistență tehnică. Din estimările Casei (CNAS – n.r.), prin aceste economii de care vă spuneam rezulta o sumă cred că de vreo 14 milioane de euro.
Felul în care s-a calculat așa-numitul prejudiciu a fost de maniera următoare: s-a achiziționat cu 760 de euro și subcontractantul SIVECO a prestat serviciile pentru 500 de euro, deci cu 500 de euro, serviciile puteau fi prestate, pentru că ei au efectuat munca efectivă. Eu aștept cu interes desfășurarea evenimentelor, pentru că a fost o expertiză în primă instanță, în care șase experți, inclusiv experta desemnată de DNA, au ajuns la concluzia că nu există prejudiciu”, a spus profesorul Popescu.
În al doilea dosar, Irinel Popescu a fost trimis în judecată în decembrie 2021, pentru dare de mită. Procurorii DNA îl acuză că, printr-un intermediar, administrator al unei firme, ar fi promis că va oferi 100.000 de euro anchetatorilor care aveau în instrumentare dosarul în care era urmărit penal pentru fapte de corupție din perioada în care era șeful CNAS. Anchetatorii susțin că Irinel Popescu ar fi vrut să îi fie ridicat sechestrul pe bunuri și în final să nu fie trimis în judecată. Despre acest dosar, medicul a spus că DNA a folosit un ”provocator” pentru a-l deschide.
„Aici este o provocare evidentă a procurorilor DNA, ceea ce nu este acceptat de nicio instanță europeană. E momentul în care, la nivelul CEDO sau al instanțelor europene, dacă se constată implicarea directă a organelor judiciare într-o astfel de provocare, dosarul se închide automat una din manierele de acțiune este să agăți pe unii martori în vreo două-trei dosare și așa să te folosești de ei, ceea ce, după mine, este inacceptabil.
Al doilea, ați ajuns la relațiile între medic și pacient, iar ăsta este un subiect care merită dezvoltat. Din punctul meu de vedere, întotdeauna un pacient, și mai ales un pacient cu o problemă gravă, căruia i-ai salvat viața, i-ai redat sănătatea, devine un fel de membru de familie”, a mai spus Irinel Popescu.