MENIU

Reducerea TVA, mărul discordiei din Codul Fiscal

Codul Fiscal împarte mediul de business în două tabere: antreprenorii români, care cer reducerea TVA, şi organizaţiile patronale, care spun NU.

În timp ce mulţi antreprenori români aşteaptă Codul Fiscal, Consiliul Investitorilor Străini rămâne sceptic, titrează Ziarul Financiar, care a consultat 47 de organizaţii de afaceri, oameni de business şi manageri ai unor mari companii din România.

Jumătate dintre aceştia au răs­puns „DA“ la întrebarea „Ar trebui pus în vigoare noul Cod fiscal aşa cum a fost adoptat de Parlament?“. Răspunsurile „DA“ şi „DA parţial“ au fost în număr de 27. Alte 10 răspunsuri au fost „NU“, iar restul de 10 au fost „nu comentăm“ sau „vom reveni cu un răspuns“, ceea ce nu s-a mai întâmplat până la închiderea ediţiei.

Mediul de afaceri este la tensiune maximă după ce preşedintele liberal Klaus Iohannis a respins vineri Codul fiscal care prevede reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2015, cod votat inclusiv de PNL, motivând că există riscul unor derapaje bugetare.

Iniţiatorii susţin însă că scăderea TVA nu va însemna scăderea propor­ţională a veniturilor, deci deficitul va fi acoperit din aşa-numitele efecte „de runda a doua“.

Cei mai fermi în susţinerea noului Cod fiscal, care prevede revenirea la TVA de 19% de la 1 ianuarie 2016, faţă de 24% în prezent, au fost oamenii de afaceri români.

La polul opus, organizaţiile patronale nu au aceeaşi poziţie şi nici măcar Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România, care prin vocea preşedintelui său Florin Pogonaru afirmă că forma adoptată de Parlament nu este aplicabilă şi că ar trebui prevăzută o scădere etapizată a TVA, în doi ani câte 2,5%.

Astfel, în mediul de afaceri din România s-au creat două tabere:  pe de-o parte, măsurile de relaxare fiscală - cum este revenirea nivelului TVA la 19% - sunt binevenite şi mult aşteptate de mediul de business şi de aceea proiectul trebuia promulgat. Pe de altă parte, unii analişti şi oameni de afaceri spun că este nevoie de o abordare mai prudentă şi mai responsabilă, cu analize de impact suplimentare, iar măsurile să fie aplicate după discutarea proiectului de buget pe 2016. Dacă antreprenorii sunt marii susţinători ai Codului fiscal în forma actuală, nu de aceeaşi părere sunt unii consultanţi sau reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale, care au refuzat să comenteze întrucât tema este prea „politică“ în acest moment.

 

 

 

Mai multe articole despre:
mediu de afaceri cod fiscal TVA AOAR business