MENIU

Rectificare bugetară la PMB. Gabriela Firea: "Nu se iau bani de la străzi și se dau la biserici"

Primăria Capitalei prevede o nouă rectificare bugetară, care se dezbate joi în şedinţa CGMB. După ce presa a relatat că PMB taie din banii de străzi și îi alocă la capitolul "Recreere și Religie", primarul Gabriela Firea a transmis o serie de precizări în care vorbește despre "dezinformări", deliberate sau nu, ale opiniei publice în legătură cu alocările bugetare.

UPDATE. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a transmis pe adresa redacției Realitatea.net o serie de precizări cu privire la rectificarea bugetară de azi.

Informația conform căreia se suplimentează bugetul cu 70 milioane de lei la capitolul bugetar „Cultură, recreere și religie" nu are nicio legătură cu realitatea, spune primarul general. VEZI la finalul articolului punctul de vedere al Primăriei.

Consilierii generali ai Capitalei s-au întrunit joi în şedinţă, pe ordinea de zi figurând 51 de proiecte, printre care se numără: rectificarea bugetară, acordarea unui decont pentru utilizarea în comun a autoturismului de către cei care vin din Ilfov spre Bucureşti şi vouchere pentru aplicarea de aparate ortodontice fixe destinate copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 17 ani.

Proiectul de "car sharing" propus de Gabriela Firea pentru decongestionarea traficului din București a fost respins de consilierii din PMB.

A fost respins proiectul de "car sharing" propus de Firea

Noua rectificare bugetară prevede diminuarea bugetelor unor instituţii precum Administraţia Străzilor şi Administraţia Spitalelor, cu 153,7 milioane de lei şi, respectiv, 47,8 milioane de lei.

O sumă importantă, de peste 70 de milioane de lei va merge, aşa cum se prevede în proiect, la instituţii care se încadrează în domeniul „Cultură, recreere şi religie". Primăria precizează că este vorba de "credite de angajament" și că, de fapt, bugetul la acest capitol se diminuează cu suma de 13,39 milioane lei.

În acelaşi timp, municipalitea ar urma să desfiinţeze Administraţia Străzilor, Administraţia Fondului Imobiliar, ALPAB şi Administraţia Cimitirelor, urmând ca activităţile acestora să fie preluate în totalitate de companiile municipale.

Potrivit rectificării, multe teatre solicită diminuări ale bugetelor pe anul 2018, precum Teatrul Metropolis, Teatrul Maca, „Odeon", „Ţăndărică" sau „Nottara".

Pe de altă parte, proiectul de rectificare prevede suplimentarea bugetelor pentru alte instituţii. De exemplu, CREART ar putra avea un buget majorat cu 464.000 de lei.

Combustibil în valoare de până la 500 de lei ar putea fi decontat lunar pentru cei din regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov care folosesc în comun autoturismul proprietate personală în vederea efectuării deplasărilor spre Capitală, prevede unul dintre proiectele de hotărâre.

O altă măsură propusă este decontarea combustibilului în valoare de până la 500 de lei lunar în vederea încurajării asocierii voluntare a părinţilor elevilor unităţilor de învăţământ primare şi secundare din Bucureşti, care au domiciliul în regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, pentru folosirea în comun a unui autoturism proprietate personală cu care să-şi ducă la cursuri copiii.

Precizări de la Primăria Capitalei:

"În legătură cu informațiile care circulă în spațiul public, conform cărora în proiectul de rectificare bugetară care va fi supus aprobării Consiliului General al Municipiului București în ședința de joi, 18 octombrie, "se taie bani de la străzi și se dau la biserici și recreere", Primăria Capitalei face următoarele precizări:

Prin proiectul de rectificare bugetară nu se alocă niciun ban pentru lăcașurile de cult sau pentru activități recreative, așadar interpretarea data de anumite persoane este complet eronată.

Mai mult, prin acest proiect se propune, de fapt, o redistribuire a sumelor aprobate în bugetele instituțiilor subordonate, bugetul Municipiului București nu se diminuează și nici nu crește, nici la venituri, nici la cheltuieli.

Primarul General, Gabriela Firea: "De fiecare dată când pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București se află proiecte de rectificare bugetară, în spațiul public, din varii interese, apar informații false prin care se interpretează greșit, deliberat sau nu, alocările bugetare ale Primăriei Municipiului București. Și în acest caz, afirmațiile de tip 'se taie bani de la străzi și se dau la biserici' sunt eronate și nu reprezintă altceva decât dezinformări ale opiniei publice, menite să creeze reacții negative în mediul public. Persoanele care emit astfel de teorii, fie nu înțeleg rectificarea bugetară în cauza, fie ignoră, în mod voit, realitatea. Mai mult decât atât, autorii articolelor de presă apărute în mediul online nu au solicitat informații sau clarificări Primăriei Municipiului București înainte de publicarea materialelor, ceea ce dovedește faptul că scopul acestor știri nu este informarea opiniei publice ci denigrarea activității Primăriei Munuicipiului București".

Astfel, în fapt, se disponibilizează o parte din sumele previzionate la începutul anului bugetar pentru anumite proiecte, sume care, din motive obiective, nu vor mai putea fi cheltuite până la sfârșitul anului.

Aceste disponibilizări de credite au fost redistribuite, în principal, pentru plata, până la sfârșitului anului, a obligațiilor Municipiului București în ceea privește:

 -         plata compensatiei la transportul in comun in valoare de 200 milioane de lei;

-         finantarea subventiei la apa calda si caldura precum si plata in avans a gazelor naturale pentru iarna 2018-2019, in valoare de 351 de milioane lei;

-         plata partiala a achizitiei imobilului-teren "Parc Verdi", in valoare de 52 de milioane de lei;

-         finantarea granturilor pentru unitatile de invatamant, in valoare de 32,8 milioane lei.

Informația conform căreia se suplimentează bugetul cu 70 milioane de lei la capitolul bugetar „Cultură, recreere și religie" nu are nicio legătură cu realitatea.

În fapt, această sumă reprezintă credite de angajament pentru obiectivul de investiții "Consolidare imobil Teatrul Mic", în conformitate cu indicatorii tehnico-economici aprobați prin HCGMB nr. 500-2018 și nu credite bugetare. Mai exact, această sumă nu va putea fi cheltuită până la sfârșitul anului, ea reprezentând un angajament multianual absolut necesar pentru a se putea demara procedurile pentru contractarea lucrărilor de consolidare la acest obiectiv.

Precizăm că, în conformitate cu prevederile Legii Finanțelor Publice Locale nr 273-2006, nicio investiție nu poate fi demarată dacă nu are credite de angajament aprobate în buget.

Mai mult decât atât, bugetul la capitolul "Cultură Recreere și Religie", așa cum reiese foarte clar din proiectul de rectificare, se diminuează cu suma de 13,39 milioane lei.

În ceea ce privește majorarea bugetului Creart despre care se face vorbire precizăm că bugetul acestei instituții se majorează că urmare a sponsorizărilor primite în ultima perioadă și, în conformitate cu legea Finanțelor Publice Locale, aceste sume se includ în buget, prin rectificare, după încasare".

Mai multe articole despre:
Primăria Capitalei Gabriela Firea