MENIU

Recensământ 2022 | Peste un milion de locuințe din România sunt pustii - Date oficiale

Foto cu caracter ilustrativ / Arhivă

Peste un milion de apartamente și case sunt nelocuite în România, potrivit datelor strânse în urma recensământului. Cele mai multe sunt ale românilor aflați la muncă în străinătate. Sunt însă și case de vacanță dar sunt și locuințe pentru închiriere, care nu sunt declarate oficial. 

Recensământul din acest an a arătat că mulți români au plecat din centrul marilor orașe către zonele limitrofe. Institutul Național de Statistică susține că, în România, sunt peste 8,5 milioane de locuințe, iar aproape 20% sunt nelocuite.

„Cetățenii români care și-au păstrat cetățenia rămân ca atare în continuare, dar care lucrează în stăinătate și nu își au reședința în România își au acolo, în Franța, în Italia, în Spania, unde practic lucrează tot anul, dar ei și-au investit surplusul de resurse în spațiul românesc”, a precizat Vladimir Alexandrescu, purtător de cuvânt INS.

Sunt însă și apartamente cumpărate și apoi închiriate. În multe cazuri, chiriașii nu își declară domiciliul, iar locuințele apar în acte ca nelocuite. Cele mai multe case care sunt dat spre închiriere sunt cele construite înainte de anul 2000.

„Întodaeuna a existat un interes din portea românilor aflați în străinătate față de proprietățile din România, aici există câteva aspecte regionale cel mai mare interes se îndreaptă către Cluj și Iași”, a explicat Daniel Crainic, agent imobiliar.

Într-un complex rezidențial din apropierea Capitalei, în jur de 30% din cele o mie cincisute de apartamente construite au fost cumpărate de români din străinatate sau de cei care vor să le închirieze.

Potrivit datelor Eurostat, 96% dintre români au case pe numele lor, iar tendința este în creștere. În Germania, Austria sau Danemarca, de exemplu, cei mai mulți locuiesc cu chirie. O explicație ar fi că, la noi, nivelul ratelor a fost multă vreme mai mic decât cel al chiriilor. 

Mai multe articole despre: