MENIU

Biserica Ortodoxă Română le cere credincioșilor sesizări privind preoți care s-ar fi implicat în campania prezidențială

În spațiul public au apărut relatări privind presupusa implicarea politică a unor preoți

Reprezentanții Bisericii nu trebuie să se implice în politica vreunui partid în calitate de membru sau de candidat și nici în susţinerea unui candidat, pentru că încalcă legământul depus la hirotonie, a precizat Biserica Ortodoxe Române, în perspectiva alegerilor parlamentare şi prezidențiale. Mai mult, conducerea Bisericii adresează rugămintea ca fiecare caz clerical de implicare în campania electorală să fie semnalat episcopiei de care aparține respectivul.

În privinţa unei evidenţe a clericilor implicaţi în alegerile prezidenţiale, purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Adrian Agachi, a precizat: „Nu dispunem de o astfel de evidenţă. Şi adresăm rugămintea ca fiecare caz clerical de implicare în campania electorală să fie semnalat episcopiei de care aparţine respectivul caz în vederea analizării atente şi dispunerii de măsuri. Biserica îşi păstrează neutralitatea in campaniile electorale şi reiterăm hotărârile sinodale care resping ferm orice implicare a clericilor în acestea. Aşadar, orice fel de caz vă rugăm să îl semnalaţi eparhiilor pentru dispunerea de măsuri”, potrivit news.ro. 

 
În calitatea sa de cetăţean al Patriei şi de părinte duhovnicesc al tuturor enoriaşilor săi, indiferent de orientarea lor politică, preotul are libertatea, binecuvântarea şi îndatorirea ca, de pe poziţia şi prin mijloacele duhovniceşti care-i sunt specifice, să participe la viaţa cetăţii, sprijinind activităţile menite să promoveze binele obştesc şi împotrivindu-se oricăror măsuri sau activităţi care se dovedesc a fi în contradicţie cu învăţătura şi morala creştină ortodoxă. În vederea respectării opţiunilor politice ale credincioşilor săi, preotul are obligaţia de a păstra neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declaraţiile publice, cât şi în activitatea practică, faţă de problemele cu caracter politic.
 
Opţiunea politică a preotului va fi exprimată doar prin votul personal secret.

Sfântul Sinod reaminteşte apelul său către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea de membri din rândurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti.

Sfântul Sinod reiterează faptul că Biserica Ortodoxă Română nu recomandă susţinerea vreunui partid politic sau vreunei ideologii politice, ci îndeamnă pe toţi cetăţenii să facă alegeri după criterii care vizează realizarea binelui ţării şi promovarea valorilor creştine în societate.