De ce este mai bine să mănânci pești mici, nu mari?
Peștele este una dintre cele mai curate surse de proteine bogate în acizi grași polinesaturați omega 3. Cu toate acestea, unele specii de pești sunt mai potrivite pentru consum decât altele. Pe lângă faptul că întotdeauna sunt mai buni pești din producția locală, pentru că sunt mai proaspeți, un alt secret este să nu consumați pești de talie mare.
Studiile au arătat că este sănătos să consumăm peștele de mici dimensiuni, îm general cel care este pradă, nu prădătorul. Cel mare poate avea un conținut ridicat de metale grele, potrivit smartliving.ro.
Anșoa, heringul, scrumbia și sardinele sunt toate surse excelente de proteine și micronutrienți precum fier, zinc și vitamina B12 și acizi grași omega 3 benefici pentru inimă, care pot ajuta la scăderea inflamației din organism și la menținerea unui echilibru mai bun al grăsimilor din sânge.
Pentru că aceste specii de pești se mănâncă în întregime (inclusiv oasele minuscule) sunt, de asemenea, bogate în calciu și vitamina D.
Peștii mici sunt, de asemenea, mai puțin contaminanți cu mercur și bifenili policlorurați - uleiuri industriale, în comparație cu speciile mari, cum ar fi tonul și peștele-spadă.