MENIU

RĂZBOIUL preţului la grâu. Fermierii îi ACUZĂ pe intermediari

<p>Agricultura din Rom&acirc;nia</p>

Producatorii de cereale ii acuza pe intermediarii din comertul de profil ca lanseaza prognoze false privind asa-zise recolte-record, cu mai bine de o luna inainte de treieratul graului, pentru a determina o scadere artificiala a preturilor.

Razboiul agricultori-traderi se reia si anul acesta, iar ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le cere traderilor sa se abtina de la estimari pe  productie, potrivit Hotnews.ro. Ministrul Transporturilor, Dan Sova, s-a grabit, insa, sa distribuie cifrele comerciantilor.

La sfarsitul lunii mai, compania Toepfer, unul dintre cei mai mari intermediari de pe piata cerealelor din Romania, a lansat un raport potrivit caruia agricultorii romani vor avea o productivitate medie la cereale de  3,9 tone/hectar, in crestere cu 13% fata de sezonul trecut, cand se inregistrase deja un nivel-record.

Conform articolului publicat joia trecuta in Ziarul Financiar, fermierii din Romania urmeaza sa recolteze, in iulie 2014, 8,3 milioane de tone de grau, cea mai mare recolta din ultimii 27 de ani.

In replica, producatorii acuza traderii ca lanseaza pe piata estimari mincinoase pentru a-i determina pe fermieri sa accepte sa-si vanda productia la preturi mai mici, sub presiunea unei oferte mari in raport cu cererea.

"Atat timp cat sunt facute de traderi, estimarile nu pot sa fie decat false. Nu sunt facute de catre Academia Agricola, de directiile agricole sau de specialistii din cadrul unei federatii a agricultorilor, ci de niste traderi, adica niste smecheri, care vor, prin aceste anunturi, sa induca in eroare producatorii pentru a putea manevra preturile", a declarat, luni, pentru HotNews.ro, Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor din Romania (LAPAR).

In timp ce comerciantii lansau estimari cu 13% peste productia-record de anul trecut, liderul LAPAR a sustinut ca, dimpotriva, recolta de cereale va fi cu 15-20% mai mica anul acesta, din cauza ploilor excesive, care afecteaza in special graul.

"Producta va fi cu 15-20% mai mica decat anul trecut, pentru ca tot ce este in exces dauneaza. Chiar daca vom avea masa vegetiaitiva, nu vom avea productie, pentru ca graul de calitate se obtine pe seceta. Anul trecut a fost aproape ideal, a dat ploi cand a trebuit. Acum a plouat ca la nebuni, nici n-a mai suportat pamantul apa, s-a dus la vale. Sunt culturi cazute - grau, orz, rapita - pe suprafete imense", a mai declarat Baciu.

Mai multe articole despre:
agricultură recoltă preţul grâului