Războiul lui Putin scumpește viața: românii plătesc de aproape de 3 ori mai mult pentru traiul zilnic - BNR: Inflația va depăși 10%
Românii plătesc de aproape de 3 ori mai mult pentru traiul zilnic. Deși salariul este același, mâncarea, benzina și utilitățile au atins prețuri record. Criza de pe piața energiei a scumpit tot, iar acum războiul de la graniță lovește și el în veniturile românilor. Iar inflația va crește în continuare, avertizează BNR.
Prețul mediu al unui litru de benzină a ajuns la 7,55 de lei, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă astăzi cu 30 de lei mai mult decât în urmă cu o lună. În cazul motorinei, prețul mediu a ajuns la 7,58 de lei, iar un plin e mai scump cu 37 de lei.
Micii comercianți din piețe se plâng că trebuie să majoreze prețurile pentru a-și putea amortiza investițiile din sere și solarii.
„A crescut prețul la gaze crește și la legume că cresc și facturile acasă și forța de muncă crește. Oamenii nu mai au bani, facturile au crescut foate mult”, a spus un comerciant.
Românii strâng cureaua din cauza scumpirilor în lanț din ultima perioadă. Veniturile lor au rămas în mare parte la același nivel ca anul trecut. Pensionarii spun că banii abia le ajung de la o lună la alta.
„Suntem amândoi pensionari și nu avem pensii nesimțite, dar suntem foarte chibzuiți și nici nu avem pretenții, avem o listă de priorități bine stabilită facturi medicamente, de îmbrăcat second hand”, a spus un cumpărător.
În aceste condiții, BNR vine cu un avertisment sumbru: rata inflației ar putea depăși 10% la finalul lunii martie, iar în aprilie ar putea fi de 11 procente. Iar măsurile luate de guvern nu fac decât să tempereze inflația, dar nu o reduc.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR: „Suntem în faza de inflație galopantă, am văzut și eu că au crescut prețurile la raft. Prima chestiune care s-a schimbat e războiul la graniță, e o situație nouă, s-ar putea să vedem modificări mai mari sau mai mici”.
Vești proaste sunt și pentru românii care au credite. ROBOR la trei luni a atins un nou record: 4,31%, ceea ce înseamnă că ratele vor crește. Potrivit BNR, creșterea este generată de băncile care nu au investit în titluri de stat și se împrumută la dobânzi mari de la alte bănci comerciale.