MENIU

Război Ucraina. RUSIA susține că aproape 1.000 de luptători din Azovstal au depus armele - Ce soartă îi așteaptă

Război Ucraina. RUSIA anunță că aproape 1.000 de luptători din Azovstal au depus armele - Ce soartă îi așteaptă

Rusia anunță că 1.000 de luptători ucraineni blocați în fostul combinat Azovstal din Mariupol s-au predat.

Aproape 1.000 de luptători ucraineni ascunși în oțelăria Azovstal de la Mariupol „s-au predat acum”, potrivit comunicatului de miercuri al ministerului rus al apărării.

Ministerul rus al apărării a anunțat că 694 de luptători din armata ucraineană și batalionul Azov, blocați în Azovstal, s-au predat în ultimele 24 de ore, potrivit BBC, care citează mass-media rusă.

Ministerul rus precizează că numărul total care s-au predat acum este de 959, inclusiv cei 265 de militari de la începutul săptămânii. 

Militarii ucraineni care părăsesc Azovstal sunt transportați în teritoriul controlat de Rusia.

Autoritățile ucrainene nu au oferit o actualizare privind numărul militarilor care au părăsit astăzi Azovstal.

Primele imagini cu militari ucraineni care au depus armele au fost difuzate de ministerul rus al apărării, potrivit Nexta.

Aproape 700 de militanți ucraineni, blocați la uzina Azovstal din Mariupol, s-au predat în ultimele 24 de ore, a declarat generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, citat de RIA Novosti.

„În Mariupol, militanții unității naționaliste Azov și militarii ucraineni au continuat să se predea. În ultima zi, 694 s-au predat, inclusiv 29 de răniți”, a spus Konașenkov.

Konașenkov a precizat că în doar două zile și-au depus armele 959 de militanți, dintre care 80 de răniți. Dintre aceștia, 51 au avut nevoie de tratament și internare în spital și au fost trimiși la spitalul Novoazovsk din Donețk.

O coloană de autobuze cu militari ucraineni predați și militanți ai batalionului naționalist Azov a părăsit miercuri teritoriul uzinei Azovstal din Mariupol, potrivit agenției ruse de stat. Anunțul a fost făcut de Dmitri Polianski, reprezentantul Rusiei la ONU, pe Twitter. Acesta afirmă ca aceștia au depus armele „necondiționat”, corectând informațiile publicate de New York Times.

Ultimii apărători ai Mariupol, cum au fost denumiți militarii ucraineni din Azovstal - pușcași marini și luptători din Batalionul Azov, au lansat mai mutle apeluri pentru evacuarea lor după ce Rusia a anunțat „eliberarea” orașului-port, la 21 aprilie. Atunci, Vladimir Putin i-a cerut ministrului apărării Serghei Șoigu să blocheze combinatul, astfel încât nimeni să nu poată ieși sau intra. În acel moment se aflau în subteranele din Azovstal aprooape 2.000 de oameni, civili și peste 1.000 de militari ucraineni. Evacuarea civililor s-a făcut în urmă cu o săptămână, cu ajutorul ONU și al Crucii Roșii. Ulterior, luptătorii au lansat apeluri disperate, după ce au rămas fără apă potabilă, medicamente, foarte mulți fiind răniți în stare critică. Președintele Zelenski a anunțat că se poartă negocieri cu partea rusă pentru eliberarea lor și realizarea unui schimb de prizonieri ruși.