MENIU

Război Ucraina. Noua strategie a Kremlinului după capturarea Lugansk - Unde va lovi Armata rusă

Război Rusia-Ucraina Foto: ProfiMedia

Britanicii au decriptat strategia pe care o va aborda Rusia după ce a cucerit și orașul-cheie din Lugansk - Lysychansk, în ofensiva pentru estul Ucrainei, în Donbas, începută acum două luni.

Rusia se va concentra „aproape sigur" pe cucerirea Donețk, după ce a revendicat victoria asupra orașului Lysychansk, susțin britanicii.

Forțele ucrainene s-au retras din Lysychansk, probabil pe pozițiile defensive pregătite, potrivit ultimei evaluări a Ministerului britanic al Apărării. Duminică, ministerul rus al apărării a anunțat inițial că a încercuit orașul Lysychansk și a asigurat controlul total al orașului. Ulterior, ministrul Serghei Șoigu a anunțat că „a eliberat” Republica Populară Lugansk, teritoriu separatist prorus. Luptele din interiorul și din jurul orașului din regiunea Lugansk s-au intensificat în cursul săptămânii trecute, iar forțele rusești au făcut progrese constante. Orașul era ultimul obiectiv major de populație rămas sub control ucrainean în regiunea Lugansk.

Rusia se va concentra acum aproape sigur pe capturarea regiunii Donețk, o mare parte din aceasta rămânând sub controlul forțelor ucrainene. Lupta pentru Donbas a fost una crâncenă și de uzură și este foarte puțin probabil ca acest lucru să se schimbe în următoarele săptămâni, mai notează Ministerul britanic al apărării.

În evaluarea de luni, britanicii amintesc de criza alimentară, de impactul invaziei Rusiei asupra agriculturii Ucrainei, în care recolta este în curs de desfășurare.

Războiul a provocat perturbări majore ale lanțurilor de aprovizionare cu semințe și îngrășăminte de care depind fermierii ucraineni, în timp ce blocada Rusiei asupra orașului Odesa continuă să limiteze grav exporturile de cereale ale Ucrainei. Astfel, este puțin probabil ca exporturile agricole ale Ucrainei în 2022 să fie mai mari de 35% din totalul din 2021.

După retragerea de pe Insula Șerpilor, din Marea Neagră, Rusia a anunțat eronat că „mingea este acum în terenul Ucrainei" în ceea ce privește îmbunătățirea exporturilor de cereale. În realitate, perturbarea de către Rusia perturbă sectorul agricol ucrainean, ceea ce duce la creșterea crizei alimentare mondiale, potrivit evaluării Ministerului britanic al apărării.