RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 15. Rușii folosesc bombe interzise pentru asaltul Ucrainei. Neînțelegeri pe tema coridoarelor umanitare - LIVE TEXT
Cea de-a 15 zi de război găsește Ucraina cu o parte din orașe în ruine și infrastructura cheie la pământ. Aviația rusă lansează asupra orașului Cernihovul bombe aeriene incendiare, ceea ce este interzis în mod expres de legea internațională. Autoritățile ucrainene știau că Rusia va ataca și au început să se pregătească încă din noiembrie 2021. Declarația aparține secretarului Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov.
UPDATE 01.00 - Secretarul Apărării Lloyd J. Austin al III-lea a vorbit, joi seara, cu ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu. „Secretarul Apărării Lloyd J. Austin al III-lea l-a sunat pe ministrul român al Apărării Naționale Vasile Dîncu, căruia i-a transmis să continue să coordoneze răspunsul aliaților la invazia neprovocată și premeditată a Ucrainei de către Rusia. Ambii lideri au apreciat profund curajul poporului ucrainean, au reflectat asupra unității neclintite dintre Aliații NATO și au lăudat angajamentul larg de a oferi Ucrainei asistență umanitară și de securitate”, a transmis Pentagonul.
UPDATE 00.30 - Premierul britanic Boris Johnson şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la ipoteza potrivit căreia regimul barbar de la Moscova ar putea recurge la arme chimice în Ucraina. „Lucrurile pe care le auziţi despre armele chimice fac parte direct din strategia lor'', a declarat joi premierul britanic într-un interviu pentru Sky News, fiind un ecou al îngrijorărilor exprimate de Statele Unite.
UPDATE 23.21 Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) nu confirmă conectarea centralei nucleare de la Cernobîl la rețelele electrice din Belarus. Anterior, Energoatom a calificat informațiile de la Ministerul Energiei din Belarus despre alimentarea cu tensiune a liniei electrice a CNE Mozîr-Cernobil ca fiind false.
UPDATE 22.35 Rusia a afirmat joi că va deschide în fiecare zi coridoare umanitare pentru a permite ucrainenilor care fug de lupte să ajungă pe teritoriul său, în timp ce Kievul reclamă coridoare care să permită evacuarea civililor în interiorul Ucrainei, transmite Agerpres.
"Anunţăm oficial că coridoare umanitare pentru Federaţia Rusă vor fi deschise de acum înainte unilateral, fără coordonare, în fiecare zi de la ora 10.00 (07.00 GMT)", a declarat un înalt responsabil al Ministerului rus al Apărării, Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat.
Coridoarele care merg "în alte direcţii" vor fi negociate de la caz la caz cu autorităţile ucrainene, a adăugat Mizinţev.
UPDATE 22.00 Autoritățile ucrainene știau că Rusia va ataca și au început să se pregătească încă din noiembrie 2021. Totuși, potrivit acestuia, autoritățile nu se așteptau ca regimul lui Alexandr Lukașenko să fie implicat în agresiune.
"Nu ne așteptam la o asemenea lovitură în spate. Nu ne așteptam să meargă pe toate fronturile. A fost o surpriză", a spus Danilov.
Potrivit acestuia, autoritățile au înțeles că invazia va avea loc, dar nu au anunțat-o.
„A fost una dintre tacticile Federației Ruse să declanșeze haosul aici”, a spus Danilov.
Consiliul Național de Securitate și Apărare speră să înceteze bombardarea coridoarelor umanitare de către ruși. Potrivit lui Danilov, agresorul din multe orașe ale Ucrainei nu face posibilă evacuarea populației și livrarea de provizii umanitare.
UPDATE 21.40 Peste 80.000 de persoane au fost evacuate în ultimele două zile din Sumy, un oraş din nord-estul Ucrainei, şi din împrejurimile Kievului, a anunţat, joi, guvernul ucrainean, relatează AFP.
La nord-est, ”din Trostianets, Sumy şi Krasnopillia în direcţia Poltava”, la 150 km spre sud, ”am evacuat peste 60.000 de oameni în două zile”, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, într-un videoclip postat pe Telegram.
„Din împrejurimile Kievului au fost evacuate aproape 20.000 de persoane”, a adăugat ea, ”din Borodianka, Boutcha, Irpin şi Gostomel”, precizând că ”3.000 de locuitori au fost de asemenea evacuaţi” cu greu din Izium, un oraş din estul Ucrainei.
UPDATE 21.20 Peste 60 de spitale din Ucraina au fost bombardate de forțele ruse și cinci angajați din domeniul medical au fost uciși de când Rusia a început războiul în Ucraina, a declarat ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liașko, citat de The Guardian.
Într-o postare pe Facebook publicată astăzi, Liashko a dat vina pe „gloanțele teroriste rusești” pentru moartea a cinci cadre medicale, transmite The Guardian care face precizarea că nu a putut verifica în mod independent aceste cifre.
ONU a transmis joi că maternitatea din Mariupol este a treia distrusă în Ucraina. Bombardarea acesteia s-a soldat cu uciderea a trei persoane, inclusiv un copil, transmite organizația.
Agenția ONU pentru sănătatea reproducerii a declarat că alte două maternități ucrainene au fost atacate înainte de atacul Rusiei de miercuri.
UPDATE 19:54 Aviația rusă lansează asupra orașului Cernihovul bombe aeriene incendiare, ceea ce este interzis în mod expres de legea internațională.
UPDATE 16:57 Ministerul rus al Energiei a anunţat joi că specialiştii din Belarus au restabilit alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare dezafectate de la Cernobîl, transmite Reuters.
Furnizarea energiei către această centrală a fost întreruptă miercuri din cauza luptelor între trupele ruse şi cele ucrainene. Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc că au lovit reţeaua electrică ce alimentează centrala, iar ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a susţinut că dacă pana de curent va dura mai mult de 48 de ore s-ar putea produce scurgeri radioactive.
UPDATE 16:30 - Evacuarea civililor nu funcționează nici pe 10 martie. Până joi după-amiază, au fost deschise doar coridoarele umanitare din regiunea Sumy, potrivit Ukrinform.
UPDATE 16:20 Conflict Intelligence Team (CIT) susține că avioanele rusești ar bombarda în zona Cernihiv cu bombe incendiare, care sunt interzise de legislația internațională, relatează NEXTA.
Anterior acestui anunț, armata Ucrainei anunța că ar fi reușit să distrugă în zona Cernihiv un divizion rusesc de rachete tactice balistice Iskander-M (SS-26 Stone) care ar fi fost la originea mai multor bombardamente.
PDATE 16:00 Cel puțin 71 de copii au fost uciși și cel puțin 100 au fost răniți de la invazia Rusiei în Ucraina, anunță autoritățile ucrainene.
UPDATE 15:45 Compania de bijuterii Pandora a anunțat că își suspendă activitatea în Rusia și Belarus, relatează Reuters.
UPDATE 15:30 Parlamentul lituanian aprobă o rezoluție prin care se solicită de urgență aprobarea statutului Ucrainei de candidat la UE, relatează The Kyiv Independent.
UPDATE 15:10 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat joi legea prin care se confiscă toate bunurilor deținute pe teritoriu ucrainean de Rusia sau de cetățeni ruși, fără a se acorda vreo compensație.
UPDATE 15:05 Vicepreședintele american Kamala Harris, aflată în vizită oficială în Polonia, a condamnat atacul asupra maternității din Mariupol.
UPDATE 15:00 Fostul ministru de interne Arsen Avakov răspunde canalelor media rusești care au forțat informația cum că ar fi fost ucis, relatează NEXTA.
Arsen Avakov responded to the #Russian channels, which forced the fake that he was allegedly killed. pic.twitter.com/ENvyQmppst
— NEXTA (@nexta_tv) March 10, 2022
UPDATE 14:30 Ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba susține că a insistat, în întâlnirea de astăzi, din Turcia, cu omologul său Serghei Lavrov mediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, asupra necesității urgente de a permite ajutor umanitar pentru Mariupol, precum și încetarea focului pentru 24 de ore.
"Din păcate, FM Lavrov părea să fi venit să vorbească, nu să decidă. Sper că va transmite Moscovei cererile Ucrainei", scrie Kuleba, pe contul său de Twitter.
UPDATE 14:00 Kievul este părăsit în fiecare secundă de rezidenții săi. Acum în capitala #Ucrainei se află mai puțin de 2 milioane de oameni, potrivit primarului orașului Kyiv, Vitali Klitschko.
UPDATE 13:30 Ministrul de externe Dmitri Kuleba s-a întâlnit, astăzi, la Antalya, cu directorul general al AIEA,
Rafael MarianoGrossi, pentru a discuta modalitățile de asigurare a siguranței și securității instalațiilor nucleare din Ucraina, pe fondul invaziei Rusiei.
"Insist: Rusia trebuie să-și retragă imediat forțele din CNE Chornobîl și Zaporizhzhia pentru a preveni un dezastru în Europa", a spus Kuleba, în mesajul transmis pe contul său de Twitter.
UPDATE 13:00 Mariupol este încă blocat în ceea ce privește evacuarea oamenilor, situația în direcția Kiev fiind ceva mai bună, dar încă foarte incertă. Informații în acest sens vin din partea vicepremierului ucrainean, Iryna Vereșciuk, transmite Ukrinform.
Mariupol este un oraș de-o importanță regională din sud-estul Ucrainei, situat pe coasta de nord a Mării Azov, la vărsarea râului Kalmius, în regiunea Pryazovia.
După cum s-a raportat anterior, astăzi, au fost deschise mai multe coridoare umanitare din Mariupol, Volnovakha, Izium, Sumy, Trostianets și Krasnopillia și în unele orașe din apropierea capitalei - Bucha, Borodianka, Irpin și Hostomel.
UPDATE 12:53 Atacuri aeriene rusești au lovit din nou, astăzi, centrul Mariupolului, anunță Consiliul orășenesc, care a raportat incidentul pe Telegram și a postat chiar și un videoclip în acest sens, potrivit Ukrinform.
„În acest moment, Mariupol se află sub atacuri aeriene ale ocupanților ruși. Bombele lovesc case de locuit. Un obuz a lovit clădirea Universității Tehnice de Stat Pre-Azov, din centrul orașului. Zona Teatrului Dramatic a fost, de asemenea, bombardată. Informațiile legate de posibile victime nu sunt încă clare. Rusiștii atacă intenționat populația civilă din Mariupol”, se arată în informarea citată.
UPDATE 12:05 Regatul Unit al Marii Britanii impune sancțiuni împotriva a șapte oligarhi ruși, printre care se află și Roman Abramovici, Igor Sechin și Alexei Miller.
Au mai fost sancționați Andrey Kostin, președintele VTB Bank, Nikolai Tokarev, președintele Transneft, Dmitri Lebedev, președintele Bank Rossiya și magnatul industrial Oleg Deripaska.