MENIU

Război Rusia. Ucraina cere un culoar umanitar în Mariupol, pentru civilii și militarii din uzina Azovstal

Război Rusia. Ucraina cere un culoar umanitar în Mariupol, pentru civilii și militarii din uzina Azovstal

Guvernul ucrainean a cerut joi deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea celor circa 500 de soldaţi ucraineni răniţi şi a aproximativ 1.000 de civili care se află la Mariupol în interiorul combinatului siderurgic Azovstal asediat de forţele ruse

„Le cerem ruşilor un coridor umanitar urgent dinspre Azovstal!”, a scris vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul ei de Telegram. ''Acum sunt acolo circa 1.000 de civili şi 500 de soldaţi răniţi. Toţi trebuie retraşi de la Azovstal astăzi!'', a adăugat ea, lansând totodată un apel ''către liderii mondiali şi comunitatea internaţională să-şi concentreze acum eforturile asupra Azovstal'' în ce priveşte efortul umanitar, potrivit agerpres.ro.

Oţelăria Azovstal a rămas, conform Moscovei, ultima redută a rezistenţei ucrainene în oraşul-port Mariupol, aproape complet distrus de luptele care se desfăşoară acolo de la începerea invaziei ruse în februarie.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu ordonase un asalt pentru eliminarea acestei ultime rezistențe, însă preşedintele Vladimir Putin a ordonat oprirea acțiunii. Decizia a fost prezentată, ca de obicei, în stilul rus propagandistic, la televiziune, printr-o discuție ce se dorește a fi foarte firească între liderul de la Kremlin și ministrul Șoigu. Putin este auzit cum îi mulțumește pentru operațiunea de succes în Mariupol și cum îl anunță că a ordonat asaltul asupra uzinii „pentru a proteja viața și sănătatea soldaților și ofițerilor noștri”, potrivit BBC. Președintele rus îi mai spune să blocheze uzina și să le transmită celor care nu s-au predat  să depună armele. Acesta se referă la menţinerea blocadei pentru a forţa cei circa 2.000 de soldaţi ucraineni rămaşi acolo, dintre care mulţi combatanţi ai batalionului Azov, să se predea.

Menţinerea acestei blocade se face însă cu forțe suplimentare, este de părere un responsabil al separatiştilor proruşi din provincia Doneţk, potrivit EFE, citat de agerpres.ro.

„Avem nevoie de o consolidare a unităţilor, pentru că există o reţea foarte extinsă de comunicaţii subterane” la Azovstal, a declarat la postul Rossiya-24 şeful administraţiei care conduce autoproclamata republică Doneţk, Alexei Nikanorov.