MENIU

Război în Ucraina, ziua 908. Zelenski a dezvăluit obiectivul campaniei de pe teritoriul Rusiei - LIVE TEXT

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Ucraina continuă să înainteze în regiunea rusă Kursk, în timp ce rușii fac și ei progrese pe teritoriul rucrainean. Liderul unrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit care este scopul manevrei neașteptate pe care armata sa o face în Rusia

UPDATE 00.00 - Olaf Scholz încearcă să asigure Ucraina de sprijinul pe mai departe al Germaniei, după reducerea la jumătate a ajutorului militar bilateral

Germania „este şi rămâne primul susţinător al Ucrainei în Europa”, a dat asigurări luni cancelarul federal Olaf Scholz, în pofida tăierilor bugetare prevăzute în 2025 şi care generează temeri privind o dezangajare a Berlinului.

UPDATE 23.00 -Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat luni pe aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu arme cu rază de acţiune lungă, pentru "a opri avansarea" armatei ruse în estul Ucrainei, informează AFP.

"Ucraina nu poate opri avansarea armatei ruse pe front decât printr-o singură decizie pe care o aşteptăm de la partenerii noştri: decizia asupra capacităţilor cu rază de acţiune lungă", a declarat Zelenski în faţa ambasadorilor ucraineni reuniţi la Kiev.

În acelaşi context, Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi şi 92 de localităţi în regiunea rusă Kursk, scenă, începând din 6 august, a unei ofensive ucrainene de o amploare fără precedent.

"Luptătorii ucraineni îşi continuă operaţiunile defensive în zonele desemnate în regiunea Kursk. Până la această dată, forţele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriului regiunii Kursk şi 92 de localităţi", a spus Zelenski.

Potrivit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenki, printre obiectivele ofensivei se numără crearea unei "zone tampon" pe teritoriul rus şi diminuarea potenţialului de luptă al armatei ruse

UPDATE 21.00 - Forțele ucrainene controlează mai mult de 1.250 km2 și 92 de localități din regiunea rusă Kursk, scena unei ofensive de amploare a ucrainenilor începând cu 6 august.

„Luptătorii ucraineni îşi continuă operaţiunile defensive în zonele desemnate în regiunea Kursk. Până la această dată, forţele noastre controlează peste 1.250 de kilometri pătraţi din teritoriului regiunii Kursk şi 92 de localităţi”, a declarat Zelenski într-un discurs adresat ambasadorilor ucraineni la Kiev, potrivit AFP.

UPDATE 20:20 - Ucraina îşi extinde ofensiva în provincia rusă Kursk încercând să izoleze şi să ocupe districtul Gluşkovo

Armata ucraineană îşi extinde ofensiva în provincia rusă Kursk, unde a trecut graniţa într-un al doilea punct la vest de districtul Gluşkovo, în care încearcă să izoleze peste 50 de aşezări, iar odată cu acestea să izoleze şi trupele ruse din zonă, distrugând în acest scop podurile peste râul Seim în nordul acestui district şi exercitând concomitent presiune dinspre zonele deja capturate în est, relatează luni agenţia EFE.

Trupele ucrainene au ocupat mai mult de 11 kilometri pătraţi de teritoriu la vest de districtul Gluşkovo - situat în partea de vest a provinciei Kursk la graniţa cu Ucraina -, unde se deschide un nou front la aproximativ 35 de kilometri distanţă de zona capturată la vest de oraşul Sudja, potrivit canalului de Telegram "DeepState" apropiat armatei ucrainene.

Aceasta din urmă atacă acum districtul Gluşkovo atât dinspre vest cât şi dinspre est, unde conform aceluiaşi canal trupele ucrainene înaintează şi au ocupat două localităţi. La sud se află graniţa ucraineană, iar la nord cea mai mare parte a districtului este separată de restul teritoriului rus de râul Seim.

UPDATE 19.00 - Bază de un miliard de dolari în Lituania pentru militarii germani. 4.000 de soldați vor fi postați la granița cu Belarus

Lituania a început luni construcția unei baze militare, în care vor staționa 4.000 de militari germani după ce lucrările se vor încheia în 2027, ceea ce va reprezenta prima dislocare permanentă în străinătate a trupelor germane de la al Doilea Război Mondial încoace.

UPDATE 18.00 - Premierul indian Narendra Modi va efectua o vizită în Ucraina vineri, 23 august, a anunțat luni Ministerul Afacerilor Externe din India, conform AFP.

Kievul l-a criticat recent pe Modi pentru că l-a îmbrățișat pe președintele rus Vladimir Putin, în timpul unei vizite în Rusia.

UPDATE 17.00 - Guvernul britanic a dat asigurări luni că sprijinul său pentru Ucraina rămâne „de neclintit”, ca reacţie la critici ale preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a reproşat că nu îi furnizează arme cu rază lungă de acţiune, necesare pentru a contracara atacurile Rusiei.

UPDATE 16:10 - Rusia revendică ocuparea oraşului Zalijne; autorităţile ucrainene evacuează familiile cu copii din Pokrovsk

Armata rusă a revendicat luni capturarea oraşului Zalijne, situat în provincia Doneţk din estul Ucrainei, în timp ce-şi intensifică ofensiva în direcţia oraşului Toreţk aflat în imediata vecinătate a acestuia, iar autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea familiilor cu copii din Pokrovsk şi din împrejurimile acestui oraş care se află la circa 60 de kilometri vest-sud-vest de Toreţk, dar în direcţia căruia trupele ruse atacă pe o axă separată şi s-au apropiat de zona sa metropolitană, relatează agenţiile Reuters, AFP şi EFE.

"Unităţile grupării militare Centru au eliberat Artiomovo", numele rusesc al oraşului Zalijne, a susţinut Ministerul rus al Apărării. Acest oraş, care avea înaintea războiului o populaţie de aproximativ 5.000 de locuitori, se află la mai puţin de 4 kilometri de Toreţk, o redută fortificată a armatei ucrainene a cărei cucerire i-ar permite armatei ruse să înainteze către Konstantinivka, unde se află un important nod de rute folosite de armata ucraineană pentru aprovizionarea forţelor sale.

În plus, o astfel de înaintare ar fi un pas în plus făcut de trupele ruse în direcţia bastionului ucrainean din oraşul Kramatorsk, situat la circa 50 de kilometri nord-vest de Toreţk, şi i-ar tăia armatei ucrainene ruta de aprovizionare către Ceasov Iar, oraş la circa 20 de kilometri nord de Toreţk şi 10 kilometri vest de oraşul Bahmut ocupat de trupele ruse.

UPDATE 15:24 - Ucraina a lovit un al treilea pod peste râul Seim în provincia rusă Kursk

Armata ucraineană a lovit şi avariat un al treilea pod peste râul Seim în districtul Gluşkovo din partea de vest a provinciei ruse Kursk, unde a lansat o ofensivă surpriză pe 6 august, a anunţat luni un oficial rus citat de Reuters.

"Pe 18 august, în urma unui bombardament ţintit cu rachete şi artilerie asupra clădirilor rezidenţiale şi infrastructurii civile în satul Karij (...), un al treilea pod peste râul Seim a fost avariat", a declarat un reprezentant al Comitetului rus de Investigaţii.

Alte două poduri peste acelaşi râu au fost anterior avariate de armata ucraineană, care ar fi folosit în acest scop rachete americane HIMARS, potrivit oficialilor ruşi. Deteriorarea acestor poduri afectează aprovizionarea trupelor ruse, care în plus riscă acum să fie încercuite dacă nu se retrag din districtul Gluşkovo, dar o retragere ar permite armatei ucrainene să captureze o nouă porţiune semnificativă de teritoriu.

Cel de-al treilea pod lovit duminică era ultimul pe care armata rusă îl mai putea folosi pentru a-şi aproviziona trupele pe acel sector.

Potrivit lui Iuri Podoliaka, un influent blogger militar pro-rus născut în Ucraina, armata ucraineană ar putea încerca în zilele următoare să preia controlul unui pod strategic peste râul Psiol.

UPDATE 14:30 - Un al treilea pod din regiunea Kursk, distrus de trupele ucrainene. Moscova confirmă lovirea lui cu rachete și artilerie

Forțele ucrainene au bombardat podul peste râul Seim din orașul Karizh, a confirmat luni un reprezentant al comitetului de investigații din Rusia, relatează Kyiv Independent și Reuters. Este al treilea pod peste râul Seim pe care îl distrug trupele ucrainene în cele aproape două săptămâni de când au pătruns în regiunea rusă Kursk.

„Pe 18 august, ca urmare a bombardamentelor țintite cu rachete și artilerie împotriva clădirilor rezidențiale și a infrastructurii civile din localitatea Karizh, un al treilea pod peste râul Seim a fost avariat”, a declarat un reprezentant al Comitetului de Investigație al Rusiei.

Declarația video a reprezentantului a fost postată pe canalul Telegram al lui Vladimir Soloviov, prezentator la televiziunea de stat rusă și unul din cei mai vehemenți susținători ai Rusiei.

Forțele ruse se luptă cu trupele ucrainene în regiunea Kursk din 6 august, când mii de soldați ai Kievului au pătruns prin frontiera de vest a Rusiei și a provocat o mare umilință armatei ruse.

UPDATE 14:10 Unul dintre șefii armatei ruse a sesizat o manevră a trupelor ucrainene în Kursk și trage un semnal de alarmă în presa de la Moscova: 

Unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în direcția Kursk sunt redistribuite pentru a ataca într-o zonă nouă, a avertizat comandantul forțelor speciale rusești, generalul cecen Apti Alaudinov. El asigură că armata rusă monitorizează situația, scrie ziarul rusesc Kommersant.

Potrivit acestuia, 18 august, „a fost o zi foarte grea” din cauza „mai multor valuri de atac” din partea Forțelor Armate ale Ucrainei. „Astăzi simțim că inamicul se redistribuie pentru a încerca să intre din cealaltă parte”, a declarat domnul Alaudinov pentru agenția de presă TASS.

UPDATE 12:15 - Ucraina susţine că a doborât 11 drone lansate de Rusia în zorii zilei de luni

Forţele aeriene ucrainene au anunţat luni că au interceptat cu succes cele 11 drone de tip kamikaze lansate de Rusia în zorii zilei de luni din regiunile Kursk şi Primorsko-Akhtarsk, informează EFE, potrivit Agerpres.

"Toate dronele inamice au fost doborâte la Mikolaiev, Cerkasî, Viniţia, Kiev, Dnipropetrovsk, Harkov, Sumî şi Doneţk", a transmis pe canalul său Telegram comandantul Forţelor Aeriene, Mikola Oleşciuk.

În aceeaşi zi, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a informat în raportul său matinal că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate în total 110 lupte active pe front.

Dintre acestea, 45 au avut loc pe axa Pokrovsk, localitatea din Doneţk asupra căreia forţele ruse din această regiune situată în estul Ucrainei îşi concentrează eforturile în prezent.

"Pe axa Pokrovsk, apărătorii ucraineni au respins 45 de atacuri inamice în zonele localităţilor Vozdvijenka, Kalinova, Zelene Pole, Miroliubivka, Grodivka, Mikolaivka, Ptice, Novogrodivka, Zavitne, Skucine şi Mihailivka", conform sursei citate. 

UPDATE 11:30 Guvernul lui Olaf Scholz reduce la jumătate ajutorul militar destinat Ucrainei în 2025

Guvernul lui Olaf Scholz, care se află în căutarea unor economii bugetare, nu prevede ”ajtoare suplimentare” faţă de cele patru miliarde înscrise în proiectul bugetului din 2025 în vederea ajutării militare a Kievului, a declarat sâmbătă o sursă AFP, potrivit news.ro.

Nici în acest an Berlinul nu va aloca vreo anvelopă suplimentară Kievului, în afară de o finanţare aprobată în valoare de opt miliarde de euro.

Această decizie a făcut obiectul unui acord între cancelarul social-democrat Olaf Scholz şi ministrul său al Finanţelor Christian Lindner din cadrul Partidului Liberal (FDP), dezvăluie ziarul în ediţia din weekend Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

UPDATE 10:20 - Premierul indian Narendra Modi va efectua o vizită la Kiev

Prim-ministrul indian Narendra Modi va vizita Ucraina, a anunţat luni Ministerul indian de Externe. Vorbim, practic, despre prima sa deplasare în această ţară sfâşiată de război după începutul conflictului cu Rusia şi la aproximativ o lună după ce s-a întâlnit cu preşedintele Vladimir Putin la Moscova, informează Reuters, preluat de Agerpres.

Detaliile vizitei urmează să fie comunicate mai târziu în cursul zilei, a precizat Ministerul de Externe de la New Delhi.

Conform AFP, premierul Modi urmează să viziteze şi Polonia cu ocazia acestei deplasări în Europa, iar presa indiană a sugerat că deplasarea va avea loc mai târziu în cursul acestei săptămâni.

Reuters citează informaţii apărute în presa indiană conform cărora este probabil ca premierul Modi să viziteze Kievul în această lună.

Capitalele occidentale au impus sancţiuni Moscovei după invadarea Ucrainei în 2022, dar state prietene, precum India şi China, au continuat să facă comerţ cu Rusia.

India s-a abţinut să dea vina direct pe Rusia - pentru ceea ce Moscova numeşte o operaţiune militară specială -, îndemnându-i în acelaşi timp pe cei doi vecini să rezolve conflictul prin dialog şi diplomaţie.

UPDATE 8:00 Peste 150 de ruşi au fost capturaţi în unele zile ale incursiunii, afirmă un oficial ucrainean

Ucraina a capturat peste 150 de prizonieri de război ruşi în unele zile în cadrul operaţiunii militare transfrontaliere despre care un oficial civil cheie a declarat că este prima din „mai multe etape” în ducerea luptei la Moscova, relatează The Guardian.

Oleksii Drozdenko, şeful administraţiei militare din oraşul ucrainean Sumî, a declarat că atacul s-a desfăşurat mai bine decât era de aşteptat şi că în prima zi au existat doar 15 victime care au avut nevoie de tratament spitalicesc.

„Uneori sunt mai mult de 100 sau 150 de prizonieri de război pe zi”, a spus Drozdenko. Multe dintre trupele ruse care păzeau graniţa sunt tineri recruţi. „Ei nu vor să lupte cu noi”, a adăugat el.

UPDATE 7:00 Incursiunea militară a Ucrainei în Kursk vizează crearea unei „zone tampon” pentru a preveni atacurile transfrontaliere ale forţelor Moscovei

Pentru prima dată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit duminică despre ambiţiile strategice ale operaţiunii, el afirmând: „Acum, sarcina noastră principală în cadrul operaţiunilor defensive globale este: să distrugem cât mai mult potenţial de război rusesc posibil şi să desfăşurăm acţiuni contraofensive maxime”.

Acestea includ „crearea unei zone tampon pe teritoriul agresorului”, a spus preşedintele în cel mai recent discurs al său. „Tot ceea ce provoacă pierderi armatei ruse, statului rus, complexului lor militar-industrial şi economiei lor contribuie la prevenirea extinderii războiului şi ne apropie de un sfârşit just al acestei agresiuni”, a declarat Zelenski.

Poziţia Kievului în Kursk este „din ce în ce mai puternică”, trupele consolidându-şi poziţiile, potrivit lui Zelenski. Kievul susţine că are sub control aproape 1 000 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc şi atât Rusia, cât şi Ucraina au îndemnat locuitorii să evacueze zonele în care au loc lupte grele.

Ca parte a eforturilor de a paraliza capacităţile logistice ale Moscovei şi de a întrerupe rutele de aprovizionare, forţele ucrainene au declarat, duminică, că au aruncat în aer un alt pod peste râul Seim în regiunea Kursk, cu „ atacuri aeriene de precizie”.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina zelenski invazie rusia putin