MENIU

Război în Ucraina, ziua 907. Zelenski: Rusia a folosit peste 40 de rachete și 750 de bombe ghidate împotriva Ucrainei - LIVE TEXT

Război în Ucraina Ziua 907 / Foto: Profi Media

Rusia a lansat duminică a treia rachetă balistică asupra Kievului în luna august, datele preliminare arătând că toate armele aeriene au fost distruse la apropierea lor de oraș, a declarat administrația militară a capitalei ucrainene.

UPDATE 00.00 - Trupele ruse au atacat diferite așezări din regiunea Donețk, ucigând patru persoane și rănind încă patru pe 18 august, a informat Procuratura din regiunea Donețk, scrie Kyiv Independent. Două au murit în orașul Mîrnohrad, una în Torețk, iar cea de-a patra în Rozlîv.

UPDATE 23.00 - Trupele ruse au atacat cu o bombă ghidată orașul Bilopillia, regiunea Suîi, în după-amiaza zilei de 18 august, ucigând o persoană și rănind o alta, a anunțat administrația militară a regiunii, potrivit Ukrainska Pravda.

UPDATE 22.00 - Întreruperile de curent programate se vor relua în toată Ucraina pe 19 august pentru prima dată în trei săptămâni, a anunțat operatorul de rețea de stat Ukrenergo pe 18 august, relatează Kyiv Independent.
Reînnoirea întreruperilor de curent se datorează consumului crescut de energie electrică pe vremea caniculară, a declarat Ukrenergo pe canalul său Telegram. Ultimele întreruperi de curent au fost raportate pe 29 iulie.

UPDATE 20.00 - Peste 3.000 de persoane au fost evacuate în decurs de 24 de ore, vineri și sâmbătă, din mai multe zone din regiunea rusă Kursk, au anunțat autoritățile locale, potrivit Sky News.

Rusia a transmis anterior că incursiunea ucraineană a dus la evacuarea a peste 120.000 de civili în total.

Peste 10.000 de locuitori din Kursk au fost găsduiți în centre de cazare temporară din întreaga țară, a precizat Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

UPDATE 18.00 - Zelenski: Rusia a folosit peste 40 de rachete și 750 de bombe ghidate împotriva Ucrainei săptămâna aceasta.

Rusia a lansat 40 de rachete, 750 de bombe aeriene ghidate și 200 de drone de luptă asupra orașelor și satelor ucrainene în ultima săptămână, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit The Kyiv Independent.

Acest bilanț cuprinde și atacul combinat cu rachete și drone asupra Kievului efectuat duminică dimineață, care a implicat și rachete balistice nord-coreene, după cum a raportat Administrația militară a orașului Kiev. Atacul a fost respins fără victime.

„Rusia știe întotdeauna unde lovesc rachetele și bombele sale – aceasta este o teroare deliberată, țintită”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat publicat pe conturile sale de Telegram și Fabebook.

UPDATE 16.00 - Securitatea nucleară la centrala electrică Zaporojie din Ucraina, ocupată de Rusia, se deteriorează, a declarat șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, scrie BBC.

Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat că rămâne „extrem de îngrijorat” și a făcut apel la „maximă reținere din partea tuturor părților” pentru a proteja centrala.

Declarația a fost făcută în urma unui atac cu dronă în apropierea perimetrului sitului.

UPDATE 14:17 -Belarus a trimis o treime din armată la granița cu Ucraina.

Președintele Alexander Lukașenko anunță că o treime din armata statului Belarus a fost trimisă la granița cu Ucraina. Aliatul lui Putin susține că a luat decizia ca urmare a acumulării unor forțe ucrainene în apropierea frontierei dintre cele două țări.

Duminică, Alexander Lukașenko a spus că Ucraina a staționat peste 120.000 de militari la granița cu Belarus. În replică, autoritățile de la Minsk au desfășurat aproape o treime din forțele armate de-a lungul întregii granițe, a informat Belta, citată de Reuters.

UPDATE 11:58 - Vladimir Putin și-a numit nepoata în fruntea Ministerului Apărării de la Moscova. 

Președintele rus Vladimir Putin a numit-o pe nepoata sa, Anna Țivilova, în funcția de secretar de stat și ministru adjunct al Apărării, informează publicația rusă independentă Meduza.io.

Decretul corespunzător a fost semnat pe 17 august, informează TASS.

Țivilova a deținut anterior funcția de ministru adjunct după ce economistul Andrei Belousov a preluat ministerul.

UPDATE 11:39 - Resturi de dronă din Ucraina au declanşat un incendiu cu motorină în regiunea Rostov din Rusia, a declarat guvernatorul regional.

Resturile dintr-o dronă ucraineană distrusă au declanşat un incendiu cu motorină într-un depozit industrial din regiunea Rostov din Rusia, a declarat duminică guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, transmite Reuters.

”Unităţile de pompieri au fost chemate pentru a stinge incendiul”, a declarat guvernatorul Vasily Golubev, în aplicaţia de mesagerie Telegram.

 

Ministerul rus al apărării a declarat pe Telegram că unităţile sale de apărare aeriană au distrus două drone lansate de Ucraina asupra Rostov, peste noapte.

UPDATE 10:10 - Oficial occidental: Kievul obține „câștiguri politice uriașe” prin ofensiva din Rusia

Ucraina obţine „câştiguri politice uriaşe” din ofensiva sa militară în vestul Rusiei, însă incursiunea nu modifică „abordarea anti-escaladare” a Occidentului, a declarat ministrul polonez de interne Tomasz Siemoniak, relatează Reuters.

Ucraina susţine că a cucerit peste 80 de aşezări pe o suprafaţă de 1.150 km pătraţi în Kursk începând cu 6 august, în cea mai mare invazie a Rusiei de la al Doilea Război Mondial.

 

Reuters precizează că nu a putut verifica independent evoluţiile de pe câmpul de luptă.

UPDATE 10:06 -Ucraina anunţă că a dejucat un atac aerian rus asupra Kievului. 

Forţele ucrainene au anunţat că au dejucat duminică dimineaţă un atac cu rachete ruseşti asupra Kievului, relatează AFP.

„În această dimineaţă devreme, în jurul orei 05:00 (02:00 GMT), inamicul a folosit arme balistice pentru a lansa un atac cu rachete asupra Kievului”, au transmis autorităţile pe reţeaua de socializare Telegram.

 

Potrivit aceleiaşi surse, este „foarte probabil” ca acestea să fi fost „rachete balistice nord-coreene KN-23”. Rachetele au fost interceptate în timp ce se apropiau de capitala ucraineană şi, prin urmare, nu şi-au putut atinge ţinta, a precizat administraţia.

Resturi de la o dronă ucraineană distrusă au declanșat un incendiu la un depozit de motorină din regiunea Rostov, a declarat duminică guvernatorul regiunii din sud-vestul Rusiei, transmite Reuters.

„Unitățile de pompieri au fost chemate să stingă incendiul”, a declarat guvernatorul Vasili Golubev pe Telegram.

Baza, un canal Telegram apropiat de forțele de ordine ruse, a scris că un depozit de petrol a fost avariat în Rostov.

 

Rusia a lansat duminică a treia rachetă balistică asupra Kievului în luna august, datele preliminare arătând că toate armele aeriene au fost distruse la apropierea lor de oraș, a declarat administrația militară a capitalei ucrainene, informează Reuters.

„Acesta este deja al treilea atac balistic asupra capitalei în luna august, cu intervale exacte de șase zile între fiecare atac”, a declarat Serhiy Popko, șeful administrației militare de la Kiev, pe Telegram.

„Potrivit informațiilor preliminare, rușii au folosit din nou, pentru a treia oară consecutiv, cel mai probabil rachete balistice nord-coreene”.

Popko a adăugat că unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au distrus, de asemenea, o serie de drone lansate de Rusia.

 

Mai multe articole despre: