MENIU

Război în Ucraina, ziua 902. Zelenski, despre incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk: Este "catastrofa acestui război" pentru Rusia - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 902. Zelenski, despre incursiunea ucraineană în regiunea rusă Kursk/ Foto: Profimedia

Au trecut 902 zile de la debutul invaziei ruse în Ucraina. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat luni că incursiunea declanşată pe 6 august de forţele ucrainene în regiunea rusă de frontieră Kursk este "catastrofa acestui război" pentru Moscova, amintind de tragedia submarinului Kursk, produsă exact cu 24 de ani în urmă.

UPDATE 20:40 - Rusia ia în calcul să mute locuitorii evacuaţi din Kursk în regiunile ucrainene ocupate

Guvernatorul interimar al regiunii ruse Kursk, unde Ucraina a lansat o incursiune transfrontalieră săptămână trecută, a declarat marţi că locuitorii strămutaţi din cauza luptelor ar putea fi duşi în zonele ocupate de forţele ruse în Ucraina, informează dpa.

Guvernatorul Alexei Smirnov a scris pe Telegram că a discutat cu guvernatorul regiunii Zaporojie din sud-estul Ucrainei despre acest plan.

Smirnov a scris că omologul său, Evgheni Baliţki, a sugerat ca sanatoriile şi pensiunile de pe malul Mării Azov să fie folosite pentru a găzdui persoanele evacuate.

"În zilele următoare, vom organiza primele transporturi pentru a aduce oamenii în adăposturile de urgenţă din regiunea Zaporojie", a adăugat Smirnov.

UPDATE 20:20 - Ucraina revendică ocuparea a 74 de localităţi în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susţinut marţi că armata ucraineană a preluat controlul asupra a 74 de localităţi pe teritoriul rus în urma ofensivei-fulger lansate cu o săptămână în urmă în provincia rusă de graniţă Kursk ce a luat prin surprindere armata rusă slab desfăşurată în zonă.

"În pofida luptelor dificile şi intense, înaintarea forţelor noastre în regiunea Kursk continuă (...) Sunt 74 de localităţi sub controlul Ucrainei", a spus preşedintele ucrainean pe Telegram, potrivit AFP.

Tot potrivit preşedintelui Zelenski, trupele ucrainene au înaintat în ultimele 24 de ore între 1 şi 3 km în interiorul provinciei ruse Kursk.

Guvernatorul interimar al acestei provincii, Alexei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlau 28 de aşezări după ce au pătruns 12 km în adâncime şi 40 de km lăţime de-a lungul graniţei. "Problema este că nu există o linie clară a frontului, nu este evident unde se află unităţile de luptă ucrainene", a explicat Smirnov, vorbind la o reuniune de criză convocată de preşedintele rus Vladimir Putin.

UPDATE 20:05 - Fosta gardă de corp a lui Putin, desemnată să "rezolve problema Kursk"

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a desemnat pe Aleksei Diumin (52 de ani), fost guvernator al regiunii Tula, în prezent secretarul Consiliului de Stat al Rusiei, în calitate de responsabil de operaţiunea militară pentru respingerea trupelor ucrainene din regiunea rusă Kursk, potrivit The Moscow Times, care citează canalul Telegram "Management Z Kursk".

Diumin, fostă gardă de corp a lui Putin în trecut, va avea rolul să coordoneze acţiunile armatei ruse în regiunea Kursk, unde trupele ucrainene au pătruns marţea trecută şi de atunci au avansat peste 35 km în adâncimea teritoriului Rusiei şi au cucerit zeci de localităţi.

După ce generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al armatei ruse, i-a prezentat şefului statului rus la 7 august situaţia din Kursk într-o manieră pozitivă, care a fost în mare măsură contrazisă de majoritatea celorlalte rapoarte privind evoluţiile de pe teren, Putin l-a însărcinat pe Aleksandr Bortnikov, directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) să instituie regim de operaţiune antiteroristă în regiunile Kursk, Belgorod şi Briansk, de la frontiera cu Ucraina, şi să preia sub comanda sa "operaţiunea antiteroristă" din Kursk.

UPDATE 18:35 - Rușii vor să răzbune rușinea din Kursk. Au bombarbat timp de 8 ore un mare oraș din Ucraina

Rusia pare decisă să răzbune incursiunea ucraineană pe propriul teritoriu atacând cu furie orașe importante din Ucraina. Orașul Herson a fost bombardat aeriană timp de opt ore și cel puțin o persoană a murit.

O femeie a murit în urma celor „opt ore de atacuri ale inamicului” în orașul Herson din sud-estul Ucrainei, au anunțat marți oficialii ucraineni, potrivit Sky News.

Zece persoane au fost rănite, inclusiv două fete de cinci și șapte ani, a anunțat și administrația militară locală.

UPDATE 16:00 Marina rusă se antrenează să ţintească obiective din Europa, inclusiv din România, cu rachete nucleare - Financial Times

Rusia şi-a antrenat marina pentru a ţinti obiective din interiorul Europei, inclusiv din România, cu rachete cu capacitate nucleară într-un potenţial conflict cu NATO, potrivit unor dosare secrete văzute de Financial Times (FT).

Hărţi cu ţinte atât de îndepărtate precum coasta de vest a Franţei sau Barrow-in-Furness din Regatul Unit sunt detaliate într-o prezentare pentru ofiţerii ruşi care a precedat invazia pe scară largă din Ucraina.

UPDATE 13:00 - Rusia intensifică operaţiunile pe frontul Pokrovsk din estul Ucrainei

Forţele ruse şi-au intensificat atacurile pe frontul Pokrovsk, în estul Ucrainei, în ultimele 24 de ore, a anunţat marţi armata ucraineană, raportând cel mai mare număr de lupte în zonă într-o singură zi dintr-o săptămână, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Intensificarea luptelor are loc după ce Ucraina a lansat o ofensivă în regiunea Kursk, despre care unii analişti militari susţin că este o tentativă de a redirecţiona forţele ruse de la principala lor ofensivă în estul ţării.

Forţele ruse au încercat să avanseze spre hubul logistic controlat de Kiev de la Pokrovsk timp de luni de zile, avansând în zonă puţin câte puţin datorită numărului mai mare de militari.

În raportul său zilnic, statul major al armatei ucrainene a anunţat că 52 de bătălii au avut loc pe frontul Pokrovsk, o creştere vizibilă faţă de cele între 28 şi 42 de bătălii pe zi care au fost raportate săptămâna trecută.

Ucraina a raportat pentru ultima dată un număr atât de mare de bătălii în primele zile ale lui august, înainte ca forţele ucrainene să-şi lanseze ofensiva transfrontalieră în regiunea rusă Kursk.

Atacurile ruse din ultimele 24 de ore au fost concentrate în jurul satelor Hrodivka şi Jelanne, aflate la circa 20 km de Pokrovsk, a precizat statul major ucrainean.

Bătăliile de pe frontul Pokrovsk au reprezentat mai mult de o treime din toate luptele care au avut loc pe frontul de 1.000 de metri, conform raportului ucrainean.

Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 şi controlează în prezent 18% din teritoriul ucrainean. Până la atacul surpriză de pe teritoriul Rusiei, Ucraina a pierdut teritoriu în faţa forţelor ruse.

Un obiect suspect a eșuat pe țărm în zona Grindului Chituc, un grind maritim care separă apele Lacului Sinoe de cele ale Mării Negre, anunță Forțele Navale.

Comandantul armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a anunțat luni că trupele Kievului controlează aproximativ 1.000 km pătrați din teritoriul Federației Ruse, în urma ofensivei din regiunea Kursk, dar Institutul pentru Studiul Războiului pune la îndoială veridicitatea acestei afirmații în analiza de marți.

Vladimir Putin a spus luni că ofensiva ucraineană din Kursk are rolul de a deturna trupe rusești din estul Ucrainei și de a întări mâna Kievului la eventualele negocieri pentru încheierea războiului. Serviciul rus de Informații Externe, citat de agenția rusă de stat Tass, a venit marți cu o nouă explicație, susținând că Volodimir Zelenski vrea de fapt să își păstreze poziția de putere în relație cu SUA.

„Zelenski ia măsuri nebunești care amenință să escaladeze mult dincolo de Ucraina. Șeful regimului de la Kiev a trecut la acțiuni febrile deoarece este preocupat în primul rând de păstrarea propriilor poziții de putere, care au fost zdruncinate de la expirarea mandatului său prezidențial la 20 mai”, a spus SVR.

„În situația actuală, Washingtonul lucrează la opțiunile de înlocuire a liderului ucrainean cu o figură mai ușor de gestionat și mai puțin coruptă, care ar conveni majorității aliaților occidentali”, mai arată comunicatul biroului de presă al Serviciului rus de informații externe.

Autoritățile regionale din Sumî au declarat că atacul din timpul nopții a rănit o persoană și a deteriorat o linie electrică și o conductă de gaz, lăsând unii locuitori ai orașului Sumî fără energie electrică și gaz, conform Reuters.

Atacul a avariat și o clădire a unui spital și mai multe mașini în regiune, au spus autoritățile ucrainene.

Guvernatorul regional din Cernihiv, Vyacheslav Chaus, a declarat că atacul a vizat infrastructura civilă și nu a raportat victime în regiunea de nord.

Oficialii regionali din regiunea centrală Vinița au declarat că atacul a deteriorat o clădire rezidențială și nu au fost victime.

Atacul a afectat și o clădire din regiunea Nikolaev, potrivit guvernatorului Vitaliy Kim.

UPDATE 8:10 - Cauza incendiului de la centrala nucleară de la Zaporojie, ]n continuare incertă. Ce spun reprezentanții AIEA

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat luni seară că reprezentanţii săi au inspectat turnul de răcire deteriorat de la centrala nucleară ucraineană de la Zaporojie, dar nu a putut stabili imediat cauza incendiului declanşat aici duminică seară, relatează Reuters preluat de Agerpres.

Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc de provocarea incendiului la centrala nucleară din Ucraina, Rusia acuzând un atac cu drone, iar Ucraina punând incidentul pe seama unei neglijenţe a Rusiei sau a unei incendieri.

Echipa AIEA nu a descoperit niciun indiciu de rămăşiţe de drone şi a evaluat că este improbabil ca sursa incendiului să se afle la baza turnului de răcire, a precizat AIEA într-un comunicat de pe site-ul său.

"Echipa nu a putut trage o concluzie definitivă asupra cauzei incendiului până acum pe baza descoperirilor şi observaţiilor", a menţionat agenţia.

Nici Moscova şi nici Kievul nu au raportat semne de radiaţie crescută.

AIEA susţine că pagubele au fost cel mai probabil concentrate în interiorul turnului de răcire, la nivelul duzei de distribuţie a apei, la o înălţime de zece metri.

"Echipa a confirmat că nu existau semne semnificative de perturbare provocate de resturi (de drone - n.r.), cenuşă sau funingine localizate la baza turnului de răcire", a precizat AIEA.

"Siguranţa nucleară a centralei nu a fost afectată, întrucât turnurile de răcire nu sunt în prezent în folosinţă", a mai precizat agenţia ONU.

Rusia a ocupat centrala nucleară din Ucraina la puţin timp după invazia sa asupra statului vecin din februarie 2022. 

UPDATE 6:20 - "Putem vedea ce se întâmplă cu Rusia (sub preşedintele Vladimir) Putin: în urmă cu 24 de ani a avut loc dezastrul Kursk, începutul simbolic al guvernului său", a declarat Zelenski în discursul său zilnic către cetăţeni, referindu-se la scufundarea submarinului rusesc cu acelaşi nume, în care au murit toţi cei 118 membri ai echipajului.

"Şi acum este clar care va fi sfârşitul pentru el. Tot un Kursk. Catastrofa acestui război", a declarat Zelenski, care până luni nu s-a referit în mod explicit la operaţiunea ofensivă începută marţea trecută.

"Rusia a adus războiul la alţii, acum acesta se întoarce la ea acasă. Ucraina a dorit întotdeauna doar pacea şi cu siguranţă vom garanta pacea", a conchis el.

Este nevoie ca Rusia să fie forţată să facă pace, întrucât preşedintele Vladimir Putin vrea să lupte, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

Liderul ucrainean a declarat că asaltul transfrontalier major al Kievului în regiunea rusă Kursk a fost o chestiune de securitate pentru Ucraina şi că Kievul a capturat zone din care Rusia a lansat lovituri împotriva teritoriului ucrainean.

"Dacă Putin vrea atât de mult să lupte, Rusia trebuie să fie forţată să facă pace", a declarat Zelenski.

El a declarat că regiunea Sumî, din nord-estul Ucrainei, care se află în dreptul regiunii ruse Kursk, a fost de aproape 2.100 de ori ţinta atacurilor transfrontaliere ruseşti începând cu 1 iunie.

Zelenski a postat mesajul său la scurt timp după o reuniune a cabinetului de război în cadrul căreia a primit un raport de la comandantul şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, privind situaţia de pe front.

În înregistrarea video a acestei întâlniri, difuzată de preşedinte, Sîrski a anunţat că forţele ucrainene controlează în prezent 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul Federaţiei Ruse, aceasta fiind prima declaraţie oficială a Kievului referitor la incursiune.

Guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a declarat luni că trupele ucrainene controlează 28 de localităţi cu o populaţie de 2.000 de persoane, în timp ce aproximativ 120.000 de civili au fost evacuaţi din zonele apropiate de linia frontului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luni trupelor sale să respingă unităţile ucrainene dincolo de graniţă după ofensiva lor surpriză în regiunea Kursk.

"Principala sarcină a Ministerului Apărării este acum să alunge inamicul de pe teritoriile noastre şi să asigure o securitate fiabilă frontierelor", a ordonat Putin în deschiderea unei reuniuni pe tema situaţiei de criză în regiunile de la frontiera cu Ucraina,potrivit agenţiilor de presă ruse.