MENIU

Război în Ucraina, ziua 791. Mesajul Congresului SUA către Zelenski după aprobarea ajutorului: "Acum du-te și câștigă lupta"

Volodimir Zelenski

Un amplu pachet de ajutor extern a trecut cu uşurinţă, marţi seară târziu, în Congresul SUA, după luni de amânare, deschizând calea pentru o nouă finanţare de miliarde de dolari pentru Ucraina, în contextul în care forţa de invazie a Rusiei avansează şi Kievul duce lipsă de provizii militare, transmite Reuters. 

UPDATE 23:50 - Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

 Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS "luna aceasta", chiar înainte de adoptarea, marţi, a unui nou ajutor pentru Kiev de către Congresul american, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, relatează AFP.

Transportul a fost făcut "la cererea directă a preşedintelui" Joe Biden în februarie, a declarat Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, adăugând că rachetele, care făceau parte din ultimul pachet de ajutor pentru Ucraina trimis la 12 martie, "au sosit în Ucraina luna aceasta".

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, notează Reuters.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev în orele următoarele, a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă. "În orele următoare, efectiv în câteva ore, vom începe să trimitem Ucrainei muniţii pentru apărare antiaeriană, muniţie pentru sistemele de rachete şi vehicule blindate", a promis preşedintele.

UPDATE 22:30 - Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că 16 copii ucraineni care au fost "transferaţi forţat în Rusia" au putut "să-şi regăsească familiile", Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP.

"Un grup de 16 copii ucraineni şi rudele acestora se află în prezent în Qatar pentru îngrijiri medicale, mintale şi sociale. Toţi au fost transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, ţară prietenă, au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile", a spus preşedintele ucrainean.

Anterior Rusia a anunţat un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

În luna martie alţi patru copii ucraineni au fost repatriaţi din Rusia, tot cu medierea Qatarului, după o operaţiune similară desfăşurată luna anterioară şi care a implicat 11 copii.

Ucraina estimează la cel puţin 20.000 numărul minorilor din zonele ucrainene ocupate deportaţi în Rusia, dar numărul lor total ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră cuprinde numai copiii identificaţi oficial.

Mai puţin de 400 dintre aceşti copii au fost până în prezent repatriaţi în Ucraina, conform Kievului.

UPDATE 20:00 - Ministrul Apărării: Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire miercuri cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, discuţiile vizând, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Rusiei şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, fiind reiterată importanţa menţinerii unităţii transatlantice în actualul context de securitate.

"Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susţinerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse. Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin", a transmis ministrul român al Apărării, potrivit unui comunicat al MApN

UPDATE 19:20 - SUA: Biden a promulgat legislaţia cu ajutorul pentru Ucraina, Israel şi Taiwan; livrările de arme către Kiev se reiau imediat

Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, transmite Reuters.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev "în orele următoarele", a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă.

Ultimele livrări gratuite de arme şi muniţii americane pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia datează din decembrie, când au fost epuizate fondurile aprobate. De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa 4 miliarde de dolari pentru a achiziţiona arme şi muniţii care să compenseze întârzierea noilor ajutoare occidentale.

În declaraţia sa, Biden i-a mulţumit preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, care a acceptat în cele din urmă deblocarea acestui pachet, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului din noaptea de 13-14 aprilie.

UPDATE 17:50 Era păcii în Europa s-a încheiat. Avertisment sumbru al unui înalt oficial de la Kiev

Occidentul trebuie să "realizeze că era păcii în Europa s-a încheiat" şi că trebuie să îşi pună la lucru industria de apărare, a afirmat ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, într-un interviu pentru The Guardian. Comentariu vine după ce Congresul SUA a adoptat un pachet de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 miliarde de dolari, după îndelungi tergiversări.

UPDATE 13:36 - Kremlinul îşi anunţă noua ofensivă: Rusia va extinde "zona tampon" din Ucraina dacă Kievul va primi rachete cu rază mai mare de acţiune

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia îşi va extinde şi mai mult "zona-tampon" din interiorul Ucrainei, dacă Kievul primeşte de la Statele Unite rachete ATACMS cu rază de acţiune mai lungă, care îi permit să lovească mai adânc în interiorul Rusiei, relatează Reuters.

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege votat marţi de Congres şi care mai aşteaptă doar semnătura lui Joe Biden, au declarat marţi pentru Reuters doi oficiali americani.

Întrebat despre posibilitatea ca pachetul să includă rachete ATACMS cu rază mai lungă de acţiune, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că poziţia Rusiei pe această temă nu s-a schimbat: va fi obligată să extindă ceea ce numeşte zona tampon din Ucraina, dacă vor fi livrate rachete cu rază mai lungă de acţiune. 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a adăugat că problema gestionării armelor cu rachete cu rază lungă de acţiune furnizate Ucrainei şi a unor eventuale lovituri asupra locurilor în care acestea sunt stocate "ţine mai mult de competenţa (...) forţelor armate. Noi nu suntem competenţi să ne pronunţăm în această privinţă", a subliniat Peskov, care a precizat însă că Rusia aderă la conceptul anunţat de preşedintele rus Vladimir Putin de creare a unei "zone sanitare" în Ucraina pentru a proteja teritoriul rus de rachetele cu rază lungă de acţiune.

UPDATE 12:32 - Rusia avertizează că este gata să riposteze dacă Occidentul confiscă activele îngheţate şi spune că Europa va fi rănită cel mai mult

O aliată apropiată a preşedintelui rus Vladimir Putin a avertizat marţi că Rusia este gata să riposteze dacă activele ruseşti îngheţate de aproape 300 de miliarde de dolari vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

”Europenii ştiu că va exista un răspuns foarte dur din partea noastră şi un răspuns adecvat”, a declarat Valentina Matvienko, preşedinta Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei, agenţiei de presă de stat RIA Novosti.

Matvienko, membră a Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat într-un interviu că un proiect de lege privind măsurile de răspuns a fost deja pregătit.

Ea nu a precizat care vor fi măsurile de răzbunare, dar a spus că Europa ”va pierde mai mult decât noi”.

UPDATE 11:25 - Instalaţii energetice din Smolensk, în Rusia, în flăcări după un atac cu dronă lansat de Ucraina

Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, ca urmare a unui atac cu drone lansat de Ucraina, a declarat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, potrivit Reuters.

"Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo", a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Nu s-a ştiut imediat ce instalaţii au luat foc.

Separat, Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipetsk din sud-vestul Rusiei, a declarat că o dronă de acolo a căzut asupra unei zone industriale.

UPDATE 10:32 - Atac cu rachete asupra oraşului Harkov: şase persoane au fost rănite, mai multe clădiri rezidenţiale au fost avariate

Rachete ruseşti au avariat clădiri rezidenţiale şi au rănit şase persoane în al doilea oraş ca mărime din Ucraina, Harkov, miercuri dimineaţă, a declarat guvernatorul Oleh Sînehubov pe Telegram, relatează Reuters.

Atacul a avariat trei clădiri rezidenţiale, două de birouri, trei clădiri nerezidenţiale şi o conductă de gaz din cartierul central al oraşului, potrivit guvernatorului.

El a precizat că 568 de ferestre şi 33 de maşini au fost avariate.

Primarul oraşului, Ihor Terehov, a declarat pentru televiziunea ucraineană că două rachete S-300 au fost folosite în atac, dar nu au provocat daune semnificative în zonele rezidenţiale ale oraşului.

Agenţia rusă de ştiri de stat RIA a relatat miercuri, citând surse anonime din cadrul forţelor ruse, că atacul lor a lovit cartierele soldaţilor din Harkov, unde erau staţionaţi militari ucraineni.

UPDATE 9:16 - Atac puternic al forțelor ucrainene pe teritoriul Rusiei. Instalațiile energetice din regiunea Smolensk, în flăcări

Un incendiu a izbucnit la instalaţiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, ca urmare a unui atac cu drone lansat de Ucraina, a declarat Vasili Anokhin, guvernatorul regiunii vestice, potrivit Reuters.

"Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalaţiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yartsevo", a declarat Anokhin pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE 8:24 - Biden dorește să trimită arme Ucrainei "chiar în această săptămână"

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat marţi că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce Congresul a votat un ajutor mult aşteptat pentru Kiev, notează AFP.

"Voi semna acest proiect de lege şi mă voi adresa poporului american de îndată ce va ajunge mâine pe biroul meu", a declarat el într-un comunicat al Casei Albe.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

Senatul a aprobat cu 79 de voturi ”pentru” şi 18 ”împotrivă” patru proiecte de lege adoptate sâmbătă de Camera Reprezentanţilor, după ce liderii republicani din Cameră au schimbat brusc cursul săptămâna trecută şi au permis un vot asupra celor 95 de miliarde de dolari, în mare parte ajutor militar pentru Ucraina, Israel şi Taiwan şi partenerii SUA din Indo-Pacific.

Cele patru proiecte de lege au fost combinate într-un singur pachet în Senat, pe care preşedintele Joe Biden a declarat că îl va promulga miercuri.

Cel mai mare prevede 61 de miliarde de dolari în fonduri extrem de necesare pentru Ucraina. Un al doilea prevede 26 de miliarde de dolari pentru Israel şi ajutor umanitar pentru civilii din zonele de conflict din întreaga lume, iar un al treilea mandatează 8,12 miliarde de dolari pentru a "contracara China comunistă" în Indo-Pacific.

Un al patrulea, pe care Camera Deputaţilor l-a adăugat la pachet săptămâna trecută, include o potenţială interzicere a aplicaţiei de socializare TikTok, controlată de chinezi, măsuri pentru transferul activelor ruseşti confiscate în Ucraina şi noi sancţiuni împotriva Iranului.

Administraţia lui Biden pregăteşte deja un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul provenit din proiectul de lege, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani.