MENIU

Război în Ucraina, ziua 788: Rusia revendică preluarea controlului asupra localităţii Bogdanivka în direcţia Ceasiv Iar - LIVE TEXT

Este ziua 788 a războiului din Ucraina. Camera Reprezentanților a votat, după luni de întârziere,  ajutorul militar de 60,84 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Situația este dramatică pentru forțele Kievului care se confruntă cu o criză de muniție și arme. Ajutorul va ajunge la armata Ucrainei peste o săptămână.

21:49 - Ucraina anunţă că a lovit o navă de salvare rusă în Crimeea.

Armata ucraineană a anunţat, duminică, că a lovit şi a avariat o navă de salvare rusă care se afla de mult timp la Sevastopol, sediul din Crimeea ocupată al flotei Moscovei la Marea Neagră, relatează Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Marinei Militare, Dmitro Pletenchuk, a declarat că nava, Kommuna, a fost lovită în Golful Sevastopol duminică dimineaţa şi că este "clar că nava nu mai este în stare să îşi îndeplinească misiunile".

Un mesaj postat pe canalul Telegram al Forţelor Armate Ucrainene arată că nava este una dintre cele mai vechi operate de marina rusă şi a fost lansată în 1913.

21:36 - Decizia care schimbă cursul războiului: când vor trimite SUA armele în Ucraina.

Pentagonul este pregătit să trimită ajutor militar Ucrainei după ce Senatul va vota marți pachetul care urmează să fie semnat de Biden, astfel că va trece mai puțin de o săptămână până când unele arme vor ajunge pe câmpul de lupt

 

Acest lucru este susținut de Washington Post, care citează ca referință oficiali americani.

Departamentul Apărării, care avertizase că Ucraina va ceda treptat în fața forțelor rusești și se va confrunta cu pierderi uriașe în lipsa unei acțiuni urgente din partea Capitoliului, a început să pună la punct un pachet de ajutor cu mult înainte de vot, în încercarea de a accelera procesul.

20:25 - Statele Unite ar putea începe transferul sistemelor de rachete tactice cu rază lungă de acțiune (ATACMS) în Ucraina „până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a declarat senatorul democrat Mark Warner pentru CBS, conform The Kyiv Independent.

Amintim că sâmbătă Camera Reprezentanţilor din SUA a votat, sâmbătă, un pachet de ajutor cheie de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi regiunea Indo-Pacific.Această asistenţă militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, unde un prim vot ar putea avea loc chiar marţi.

18:34 - Polonia, Lituania și alți aliați din cadrul NATO, inclusiv SUA, au început duminică un exercițiu militar în jurul Coridorului Suwalki, relatează Kyiv Independent.

Coridorul Suwałki - o fâșie îngustă de pământ de aproximativ 60 km la granița dintre Polonia și Lituania, mărginită pe de o parte de Belarus și de cealaltă de enclava rusă Kaliningrad - este singurul coridor terestru care leagă statele baltice de alți membri NATO, o porțiune de pământ care, în cazul unui conflict cu Rusia, ar putea fi lovită din ambele părți de focuri de artilerie.

Exercițiul a fost planificat în comun în 2022 de către armatele poloneză și lituaniană și implică cel puțin 1.500 de soldați și sute de echipamente, a precizat televiziunea publică lituaniană LRT.

VIDEO Reacția NATO la pericolul din Marea Neagră

17:07 VIDEO Reacția NATO la pericolul din Marea Neagră: Imagini de pe vânătorul de mine M270, cea mai noua navă din Flota României

Peste 2.200 de militari, dintre care aproape 400 străini, s-au antrenat în ultimele două săptămâni în cadrul celui mai mare exercițiu NATO din Marea Neagră. HotNews.ro a participat la câteva dintre scenariile Sea Shield 24 de la bordul primului vânător de mine românesc M-270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, cea mai nouă navă din Flota României.

16:52 Evoluțiile pe front: Rușii revendică preluarea controlului asupra unui sat în direcţia Ceasiv Iar, ucrainenii vorbesc despre o situaţie „tensionată”

Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bohdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar. „Unităţile Grupului de forţe Sud au eliberat complet localitatea Bogdanovka (denumirea rusă, n.r.) din Republica Populară Doneţk”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

UPDATE 16:00 - General polonez: „NATO ar trebui sa doboare rachetele care zboara in directia Romaniei sau Poloniei”. 

„Ar trebui luata o decizie, la nivelul NATO, de a dobori, in spatiul aerian ucrainean, rachetele care se indreapta spre Polonia sau Romania”, a declarat generalul polonez Waldemar Skrzypczak. Skrzypczak este un expert polonez, fost comandant al Fortelor Terestre si fost ministru adjunct al Apararii Nationale al Republicii Polone, precizeaza agentia Ukrinform.

„Mesajul NATO ar trebui sa fie urmatorul: sa il avertizam pe Putin ca orice racheta care zboara in directia noastra va fi doborata. Spunem ca ne aparam si, ca parte a acestei aparari, doboram rachetele care zboara in directia, de exemplu, a Poloniei sau a Romaniei”, a declarat v pentru Ukinform.

UPDATE 15.00 - Rusia a revendicat duminică preluarea controlului asupra micii localităţi Bogdanivka, în estul Ucrainei, unde armata sa îşi accentuează presiunea în direcţia Ceasiv Iar, la o zi după ce Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat un nou ajutor pentru Kiev, ale cărui trupe se află în dificultate, transmit AFP şi Reuters.

\"Unităţile Grupului de forţe Sud au eliberat complet localitatea Bogdanovka (denumirea rusă, n.red.) din Republica Populară Doneţk\", a indicat Ministerul Apărării într-un comunicat emis duminică.

În plus, soldaţii ruşi au respins două contraatacuri ale brigăzii 93 mecanizate a armatei ucrainene şi şi-au îmbunătăţit poziţiile în direcţia Ceasiv Iar, potrivit aceleiaşi surse.

Bogdanivka, o mică localitate cu 100 de locuitori înainte de război, se află la mai puţin de 10 km de Ceasiv Iar, oraş strategic şi ţintă a forţelor ruse după cucerirea Bahmutului, mai la est, în primăvara lui 2023.

UPDATE 13.00 - Ucraina reia duminică exporturi minore de energie electrică, dar va importa masiv în perioadele de vârf

 Ţara şi-a mărit puternic importurile de energie electrică şi a oprit exporturile după o serie de atacuri asupra sistemului său energetic, la sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie.

”Nu sunt planificate deficite de energie electrică sau asistenţă de urgenţă pentru ziua curentă”, a declarat ministerul într-un comunicat.

UPDATE 12.00 -  Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat astăzi că Statele Unite duc un război hibrid împotriva Rusiei, iar implicarea sa profundă în acesta se va transforma într-un fiasco umilitor precum războaiele din Vietnam sau Afganistan.

UPDATE 11.00 - România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență.

România a exportat electricitate către Ucraina, via Republica Moldova, pe tot parcursul acestei săptămâni și continuă și astăzi, în baza acordului bilateral pentru ajutor în situații de urgență, potrivit datelor Transelectrica și Moldelectrica, analizate de HotNews.ro.

Starea sistemului de energie din Ucraina pare să se fi îmbunătățit puțin duminică, în condițiile în care ministerul de resort de la Kiev a anunțat că va relua exporturile, chiar dacă în volume minore. Importurile vor contintinua, totuși, în cantități semnificative.

UPDATE 09.00 - Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 950 soldați, 16 tancuri, 23 alte blindate de luptă, 41 de tunuri, 4 sisteme antiaeriene, 68 diferite vehicule și 8 echipamente speciale.

Mediazona, un organ de presă independent din Rusia, împreună cu BBC Rusia, a confirmat, prin intermediul cercetărilor din surse deschise, numele a 50.471 de soldați ruși uciși de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

De la ultima actualizare efectuată de Mediazona, la sfârșitul lunii martie, numele a 1.190 de soldați ruși au fost adăugate la lista victimelor.

Revenirea sprijinului american este un impuls mare pentru Kiev, notează BBC, care relatează că trupele ucrainene pierd teren pe câmpul de luptă în fața Rusiei.

Pentagonul pregătește o infuzie masivă de echipament militar pentru Ucraina. Armamentul și munițiile sunt„gata de transfer”, declarau oficialii americani, care mai așteaptau doar voturile din Congres și avizul lui Joe Biden.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina atac ajutor