Război în Ucraina - Ziua 453: Butoi de pulbere la granița cu Ucraina. Civilii din Belgorod, EVACUAȚI de ruși! Pentru ce se pregătește Putin? - LIVE TEXT
Ruşii cuceresc Bahmut, după mai multe luni de lupte aprige. Bataliile sângeroase din oraşul asediat lasă în urmă mii de cadavre şi ruine. A fost activată alarma anti-aeriană în toată Ucraina.
UPDATE 23:36 - Crimele Rusiei împotriva Ucrainei, recunoscute ca genocid de Adunarea Parlamentară a NATO. Anunțul președintelui Zelenski
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni, într-un discurs, că Adunarea Parlamentară a NATO a adoptat o declaraţie importantă, prin care recunoaşte ca genocid crimele Rusiei împotriva Ucrainei şi condamnă clar “ideologia ruscistă”.
UPDATE 22:30 Vicepremierul Guvernului Crimeii, reprezentantul permanent al republicii pe lângă președintele Rusiei, a declarat, într-un interviu acordat Agenţiei RIA Novosti, posibilitatea unor lovituri militare împotriva unor obiective din Polonia și România, de unde s-ar putea lansa atacuri cu armament american asupra portului Sevastopol.
UPDATE 20:44 - Incursiune armată: Rusia evacuează civili dintr-o zonă de la graniţa cu Ucraina
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, scena unei incursiuni armate în curs de desfăşurare a unui grup venit din Ucraina, a declarat luni că civilii părăsesc zona afectată şi speră într-o victorie rapidă a forţelor ruse, transmite AFP.
"Am mers din uşă în uşă (...). O mare parte a populaţiei a părăsit teritoriul afectat, îi ajutăm cu mijloacele noastre de transport pe cei care nu au unul", a precizat guvernatorul Viaceslav Gladkov, pe Telegram, înainte de a adăuga că speră că "militarii noştri îşi vor finaliza misiunea în curând şi vor elimina inamicul".
Rusia a plasat luni regiunea Belgorod, care se învecinează cu Ucraina şi este scena unei incursiuni armate a unor "sabotori", sub "regimul legal al unei zone de operaţiuni antiteroriste", anunţase mai devreme Gladkov.
UPDATE 19:45 - Bogdan Aurescu subliniază necesitatea izolării internaţionale a Rusiei - Discuții cruciale la Consiliul Afaceri Externe de la Bruxelles
Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a subliniat, luni, în cadrul Consiliul Afaceri Externe (CAE) de la Bruxelles, necesitatea continuării izolării internaţionale a Rusiei şi a susţinut adoptarea cât mai rapidă a celui de-al 11-lea pachet de sancţiuni la adresa statului agresor, relatează MAE într-un comunicat.
UPDATE 19:40 - Administraţia de la Moscova a instituit, luni după-amiază, starea operaţională "antiteroristă" în regiunea rusă Belgorod, urmând să fie aplicate măsuri militare speciale de securitate în contextul incursiunii unui grup pro-ucrainean. În replică, autoritățile de la Kiev susțin că este vorba de o înscenare a Moscovei.
UPDATE 19:28 - Danemarca se oferă să găzduiască un summit pentru pace între Ucraina şi Rusia, cu participarea Indiei, Chinei şi Braziliei
Danemarca ar vrea să găzduiască în iulie un summit pentru pace între Ucraina şi Rusia, însă o astfel de reuniune ar avea nevoie de implicarea Indiei, Chinei şi Braziliei, a declarat luni ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, potrivit Reuters.
UPDATE 18:15 - Lukașenko, implicat direct în deportarea copiilor ucraineni din teritoriile ocupate de Rusia. Cine face aceste acuzații
Liderul opoziției belaruse Svetlana Țihanovskaia aflată în exil, l-a acuzat pe Aleksander Lukașenko că a ordonat personal transferul ilegal de orfani ucraineni și a sugerat că acesta ar putea fi vinovat de crime de război, relatează The Guardian.
UPDATE 17:12 - 167 de spioni de top ruși, deconspirați cu ajutorul informațiilor publice. Unde și prin ce metode au reușit să se infiltreze
Rețeaua ucraineană de colectare a informațiilor din surse deschise (Molfar OSINT) a făcut publice datele a nu mai puțin de 167 de persoane despre care se spune că ar fi angajați ai serviciului de informații externe al Rusiei (SVR). Datele indică faptul că majoritatea rețelelor de spionaj din țările occidentale foloseau acoperire diplomatică, cunoscută în limbajul de spionaj ca „acoperire oficială”.
UPDATE 16:50 - Noi date apar în nerezolvatul caz al exploziei conductei Nord Stream. Publicațiile europene informează că mai mulți ucraineni s-ar ascunde în spatele acestor atacuri, iar achetatorii suspectează implicarea unui serviciu secret. Informațiile mai relevă faptul că, pentru închirierea iahtului Andromeda, făptașii au folosit pașapoarte false bulgare și românești. Un individ numit Ștefan Marcu, care în realitate era un militar ucrainean în vârstă de 26 de ani, cu tatuaje vizibile, s-a prezentat ca fiind român. De asemenea, a fost identificat un alt ucrainean, un bărbat din apropierea Odesei, cunoscut de anchetatori și presupus a fi responsabil de pregătirea logistică a atacurilor, conform sueddeutsche.de.
UPDATE 13:30 - Ucraina pare că a primit un prim semnal că va poate visa la avioane de vânătoare F-16 fabricate în SUA, după ce președintele american Joe Biden a declarat că sprijină programele comune de antrenament aliate pentru piloții ucraineni pe aeronavele multirol.
Cu toate acestea, Kievul nu a obținut încă angajamente specifice și publice pentru livrarea acestora. Îndeplinirea dorinței armatei ucrainene, însă nu este o soluție pentru a câștiga războiul, susțin experți americani, într-o analiză CNN.
UPDATE 12:20 - Trupele ucrainene continuă să avanseze pe flancurile orașului devastat Bahmut, deși „intensitatea" mișcării lor a scăzut, iar Rusia aduce mai multe forțe, a declarat ministrul adjunct ucrainean al Apărării, Hanna Maliar.
UPDATE 11:52 - Un avion rusesc de ultimă generație a fost doborât în Marea Neagră.
Surse multiple relatează faptul că un avion de luptă multirol Su-35 aparținând Rusiei a fost doborât în Marea Neagră în cursul serii de duminică, 21 mai.
Informațiile arată că pilotul avionului s-a apropiat foarte mult de coasta Ucrainei, în regiunea Herson, și a lansat o bombă către localitatea Bilorezka. Imediat după pilotul a încercat să apere avionul proiectând o salbă de rachete de semnalizare cu rol de momeală.
UPDATE 10:50 - Rusia înființează un nou grup de atac aerian pentru a lovi Ucraina, susține ministerul britanic al Apărării.
UPDATE 9:30 - Cel puțin opt persoane au fost rănite și zeci de clădiri au fost avariate într-un atac aerian rusesc în cursul nopții asupra regiunii Dnipropetrovsk, au anunțat luni oficiali ucraineni, adăugând că sistemele de apărare aeriană au distrus 20 de drone și patru rachete de croazieră.
UPDATE 05:30 - Procuratura Generală a Ucrainei înregistrează peste 88.500 de crime de război ruseşti
Agresiunea rusă în Ucraina este evidentă. Trupele Kremlinului au comis 88.517 crime de război în Ucraina de la începutul invaziei, informează Procuratura Generală ucraineană.
UPDATE 04:00 - Explozii raportate în Dnipro şi Harkov
Ruşii au lansat un atac masiv cu drone şi rachete asupra oraşelor Dnipro şi Harkov. Alertele de raid aerian sunt activate
UPDATE 03:00 - Bombele neexplodate fac ravagii
Un civil din regiunea Harkov a călcat pe o mină. Bărbatul în vârstă de 61 de ani a ajuns în stare gravă la spital. Trei sferturi din teritoriul Ucrainei este acoperit cu mine şi astfel de incidente neplăcute se vor repeta pe viitor, în ciuda eforturilor echipelor specializate să dezamorseze astfel de dispozitive.
UPDATE 02:00 - Bombardamente puternice în regiunea Sumy
Ruşii rad de pe faţa pâmântului şapte localităţi din regiunea Sumy. Nu au fost înregistrate pagube umane, însă mai multe locuinţe au fost distruse.
UPDATE 01:00 - Explozii raportate la Odesa
Sirenele anti-aeriene au fost pornite în Odesa, după ce ruşii au lansat un atac masiv cu rachete. Nu se cunosc informaţii despre numărul victimelor.
UPDATE 00:00 - Japonia va oferi Ucrainei 100 de vehicule, pachete alimentare şi asistenţă medicală.
Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că Japonia va trimite în Ucraina aproximativ 100 de vehicule şi 30.000 de pachete de alimente. Kishida a adăugat că Japonia ar putea accepta şi soldaţi ucraineni răniţi.