MENIU

Război în Ucraina - Ziua 426 - Moscova amenință că va pune capăt acordului cu cereale la Marea Neagră. Când încep ucrainenii mult-așteptata ofensivă - LIVE TEXT

Razboi in Ucraina

Fluxul de muniţie către Ucraina trebuie să crească „în următoarele zile”, a declarat luni şeful Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell. Moscova ameninţă că va pune capăt acordului cu cereale la Marea Neagră dacă G7 interzice exporturile către Rusia. Oficialii ucraineni detectează o schimbare în concentrarea Rusiei în Doneţk şi utilizarea „tacticii siriene” în Bakhmut.

UPDATE 22:30 Fostul preşedinte şi premier rus, Dmitri Medvedev, l-a ironizat pe preşedintele american Joe Biden după ce acesta şi-a oficializat candidatura pentru un nou mandat prezidenţial la alegerile din 2024. El a sugerat că armata ar trebui să-i dea liderului de la Casa Albă o valiză nucleară falsă, pentru ca nu cumva să se producă un accident nefericit.

 

UPDATE 19:00 2 companii germane care construiesc împreună Leopard 2, unul dintre cele mai avansate tancuri de luptă din lume, au intrat într-o dispută juridică privind drepturile de proprietate intelectuală, cu toate că ambele se află în plină expansiune ca urmare a războiului din Ucraina.

UPDATE 15:00 - Piaţa Roşie din Moscova, închisă pentru două săptămâni, pentru a pregăti defilarea de 9 mai

Piaţa Roşie din Moscova va rămâne închisă timp de două săptămâni, din 27 aprilie și până pe 10 mai, pentru a permite pregătirea paradei organizate cu ocazia victoriei sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, supraintitulată Ziua Victoriei, transmite marţi EFE.

UPDATE 14:45 - Războiul din Ucraina şi migraţia, pe agenda vizitei papei Francisc în Ungaria

Papa Francisc va pleca vineri într-o vizită de trei zile în Ungaria, în care războiul din Ucraina, migraţia şi rădăcinile creştine ale Europei se vor număra printre subiectele ce vor fi abordate de suveranul pontif în discursurile sale publice şi în discuţiile private cu premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters.

UPDATE 13:00 -Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat Dmitri Medvedev, care a subliniat că o "împărţire liniştită" a Ucrainei este "mai bună" decât un război mondial şi a invocat în context "aspiraţii" în acest sens ale Poloniei, Ungariei şi României, scrie Agerpres. 

UPDATE 10:50 - Ministerul de Externe de la Moscova l-a convocat pe ambasadorul Rep. Moldova

Ambasadorul Republicii Moldova în Federaţia Rusă, Lilian Darii, a fost convocat marţi la Ministerul Afacerilor Externe de la Moscova, informează agenţiile de presă ruse.

Săptămâna trecută, secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova, Filip Cojocaru, a declarat că un angajat al ambasadei ruse la Chişinău a fost declarat persona non-grata.

UPDATE 8:20 - UE ar putea stabili un nou pachet de SANCȚIUNI împotriva Rusiei. Termenul avansat de ministrul polonez de Externe

O nouă rundă de sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei pentru războiul îndreptat împotriva Ucrainei se află într-adevăr în discuţie, dar adoptarea pachetului este puţin probabilă să aibă loc mai devreme de luna mai, a declarat, luni seara, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau.

UPDATE 5:21 - Borrell: Muniţia către Ucraina „trebuie să crească mai repede în zilele următoare” 

„Peste 1.000 de rachete au fost furnizate Ucrainei şi un număr mare de muniţie,  dar trebuie să crească mai rapid în următoarele zile”, a declarat Borrell la o întâlnire a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg.

UPDATE 2:51  - NYT: ONU sugerează extinderea acordului cu cereale la Marea Neagră pentru o Rusia reticentă

Secretarul general al ONU, António Guterres, a propus pe 24 aprilie prelungirea şi extinderea unui acord cu Rusia care a permis Ucrainei să transporte cereale din porturile sale de la Marea Neagră, relatează New York Times, citând un rezumat al unei întâlniri pe care a avut-o cu ministrul de externe al Rusiei. 

UPDATE 1:39  - Rusia bombardează şapte comunităţi din regiunea Sumi

Forţele ruse au bombardat şapte comunităţi din regiunea Sumi pe 24 aprilie, trăgând peste 80 de cartuşe din diferite tipuri de arme, a raportat Administraţia Militară a Regiunii Sumi pe Facebook.

UPDATE 01:00 - Rusia încearcă să-şi ascundă stocul nuclear scăzut 

În ultimii trei ani, Rusia a căutat să-i ţină departe pe inspectorii americani. Iar motivul din spatele acestui lucru nu este, probabil, nerăbdarea Moscovei de a susţine energia nucleară, ci mai degrabă opusul - ascunderea reducerii arsenalului ei nuclear.

Stocurile nucleare ruseşti s-au redus treptat de ani de zile.

Sistemele de livrare mai vechi şi focoasele produse cu zeci de ani în urmă îşi epuizează în mod natural durata de viaţă operaţională.

Şi producţia de astăzi de noi rachete, bombardiere strategice sau sisteme de submarine nucleare nu este suficient de puternică pentru a compensa reducerea.

Potrivit experţilor, dezafectarea armelor nucleare ruseşti a început şi va continua cel puţin până în anii 2030.  

Din cauza lipsei de inspecţii la faţa locului, există puţine certitudini cu privire la cât de mult din capacitatea nucleară, despre care Rusia pretinde că este desfăşurată, este de fapt operaţională.

SUA şi comunitatea internaţională au încă modalităţi de a obţine date estimative despre starea stocurilor ruseşti.

The Kyiv Independent scrie că Rusia va continua să folosească această lipsă de transparenţă nucleară pentru a exercita presiuni asupra Occidentului. 

UPDATE 00:00 - Fluxul de muniţie către Ucraina trebuie să crească „în următoarele zile”, a declarat luni şeful Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell 

"Au fost furnizate mai mult de o mie de rachete. Cantitatea de muniţie este în creştere şi trebuie să crească mai rapid în zilele următoare", a comunicat oficialul european după o întâlnire a miniştrilor de Externe ai UE la Luxemburg.

Borrell a spus că trebuie să existe o „pace justă” în conflict, dar, până atunci, UE va continua să sprijine apărarea Ucrainei. Până acum, UE a oferit aproximativ 14 miliarde de dolari şi continuă să îşi respecte promisiunea de a  livra 1 milion de cartuşe.

UPDATE 23:00 - Moscova ameninţă că va pune capăt acordului cu cereale la Marea Neagră dacă G7 interzice exporturile către Rusia

Moscova ameninţă că va rezilia acordul cu cereale de la Marea Neagră, considerat esenţial pentru abordarea crizei foametei în lume, dacă G7 interzice exporturile către Rusia.

O astfel de interdicţie ar putea face parte din  setul de sancţiuni pe care aliaţii le-au impus Moscovei pentru războiul din Ucraina.

Ucraina furnizează în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piaţa globală în fiecare an şi este cel mai mare exportator mondial de ulei de floarea soarelui. Împreună cu Rusia, a reprezentat aproximativ un sfert din exporturile globale de grâu în 2019, transmite CNN.

Mai multe articole despre:
razboi in ucraina invazie rusia ucraina ucraina