MENIU

Război diplomatic între România şi Ungaria pe tema "Centenarului". Reacţia MAE

Scandal diplomatic

Tensiuni diplomatice între Ungaria şi România, pornind de la o afirmaţie a şefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker referitoare la Centenarul românesc.

Ministerul de Externe de la Bucureşti a reacţionat, marţi, la declaraţiile ministrului ungar de Externe, Petr Szijjarto, care a criticat dur declaraţiile lui Juncker referitoare la Centenar.

Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a criticat o afirmaţie a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, potrivit căreia Europa ar trebui să celebreze împreună Centenarul Marii Uniri al României.

Șeful diplomației ungare consideră că Juncker s-a dovedit a fi ''nepotrivit'' pentru a conduce executivul comunitar, relatează marţi MTI.

''Europa va fi puternică şi unită dacă acceptăm că anumite informaţii ale istoriei aduc bucurie pentru unii, dar amintiri dureroase pentru alţii. Nu ar trebui să existe aşteptări ca aceia care regretă asemenea evoluţii să se bucure; astfel de aşteptări sunt imorale şi lipsite de onoare'', a declarat Szijjarto pentru MTI.

În replică MAE român critică "retorica" autorităților de la Budapesta care "par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace şi înţelegere între popoarele Europei de astăzi".

Ungaria, "deranjată" de afirmațiile lui Junker privind Centenarul

"Ministerul Afacerilor Externe salută declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, referitoare la Centenarul Marii Uniri şi la semnificaţiile zilei de 1 Decembrie pentru poporul român, făcute în plenul Parlamentului European în data de 23 octombrie, cu ocazia dezbaterii asupra viitorului Europei. Ministerul Afacerilor Externe apreciază că acest mesaj reconfirmă încrederea şi aprecierea, la nivel european, faţă de statul român, care a adoptat de-a lungul timpului măsuri substanţiale în beneficiul persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, corespunzând celor mai înalte standarde de protecţie în materie, angajament pe care România şi-l menţine şi pe care îl va urmări în mod constant în toate politicile sale", arată MAE într-un răspuns acordat solicitării Mediafax.

Oficialii MAE îşi exprimă solidaritatea cu declaraţia lui Jean Claude Juncker şi condamnă "orice mesaje sau declaraţii de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice".

"Ne exprimăm totodată solidaritatea cu afirmaţiile înaltului oficial european care subliniază importanţa respectării ordinii juridice clădită în Europa ulterior războaielor mondiale, garanţie a stabilităţii şi securităţii în plan regional şi ne manifestăm îngrijorarea faţă de retorica autorităţilor de la Budapesta care lansează în spaţiul public mesaje care par a pune sub semnul întrebării eforturile care au adus pace şi înţelegere între popoarele Europei de astăzi. Ministerul Afacerilor Externe dezavuează ferm orice încercare de a critica acţiunile legitime şi curajoase ale reprezentanţilor naţiunii române care au condus la formarea, în 1918, a României Unite, pe baza celor 14 puncte prezentate de preşedintele Woodrow Wilson în sesiunea camerelor reunite ale Congresului, Senatului şi Camerei Reprezentaţilor SUA, din 8 ianuarie 1918. Ministerul Afacerilor Externe reiterează faptul că România înţelege să celebreze anul 2018 – anul Centenarului Marii Uniri – în spirit de unitate, toleranţă şi respect reciproc între toţi cetăţenii săi indiferent de etnia acestora şi condamnă orice mesaje sau declaraţii de natură a incita la ură sau la conflicte interetnice", se mai arată în mesajul Ministerului român de Externe.

Mai multe articole despre:
Ungaria MAE Peter Szijjarto