Rata de vaccinare, tot mai scăzută. "Aveţi grijă! România este foarte aproape de Ucraina"
Comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis, a avertizat, joi, că România este foarte aproape de Ucraina, unde au apărut cazuri de poliomelită, în timp ce în România nivelul de vaccinare este din ce în ce mai scăzut, el spunând că nu înţelege ”acţiunile împotriva vaccinării din România”
Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară, Vytenis Andriukaitis, aflat, joi, la Bucureşti, a spus că din cauza distanţei mici dintre România şi Ucraina este suficient ca puţin oameni de acolo să ajungă în România pentru a ne trezi cu anumite probleme.
"Trebuie să nu uităm că nivelul de vaccinare din România este din ce în ce mai scăzut. Există acţiuni împotriva vaccinului, nu ştiu care este scopul acestui joc nebunesc. Aveţi grijă!", a avertizat comisarul european Vytenis Andriukaitis, citat de Mediafax.
El a adăugat că aceste acţiuni care se opun vaccinării sunt împotriva ştiinţei, precizând că nu le poate înţelege.
"Eu nu pot înţelege aceste acţiuni care spun că se creează anumite teorii, conspiraţii şi bineînţeles că aceste teorii sunt foarte populare, sunt uşor de explicat şi uşor de înţeles", a spus comisarul european pentru sănătate, Vytenis Andriukaitis.
Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a spus că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis un punct de vedere pentru a sublinia faptul că este puţin probabil ca o epidemie să apară din cauza refugiaţilor.
Pe de altă parte, el a întărit ideea comisarului european, amintind că există un focar de poliomelită în Ucraina, iar România are o problemă cu faptul că mulţi nu îşi vaccinează copiii.
"Nevaccinarea copiilor împotriva poliomelitei ne va pune într-adevăr la risc dacă cumva ajunge şi la noi. Cei nevaccinaţi pot să contracteze şi să aibă poliomelită", a spus Raed Arafat.
În acelaşi timp, el a precizat că trebuie reanalizat dacă vaccinarea trebuie să fie voluntară în România sau dacă ar trebui să fie obligatorie pentru anumite boli.
Pe de altă parte, Raerd Arafat a spus că trebuie să se stabilească dacă una dintre cauzele ratei mici de vaccinare este accesul dificil la medicul de familie, iar dacă acest lucru se confirmă ar trebui să se ia în calcul reintroducerea vaccinării în şcoli şi dacă acest lucru se întâmplă ar trebui să existe comitete şcolare care să identifice copiii nevaccinaţi şi să se ia măsuri pentru vaccinarea lor.