MENIU

Răsturnare de situaţie la spitalul din Bacău. Ce spune mama copilului legat de pat

DSP Bacău: Personalul medical al SJU a legat copilul cu hamul de pătuţ la cererea expresă a mamei

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bacău susţin că imobilizarea cu hamul de pătuţ a copilului în vârstă de un an şi jumătate s-a făcut la cererea expresă a mamei băieţelului, în momentul internării celor doi în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău.

Copilul în vârstă de un an şi jumătate, surprins în timp ce era legat cu hamul de unul din pătuţurile Secţiei de Pediatrie a Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, ar fi fost imobilizat de personalul medical "la cererea expresă" a mamei băieţelului.

Afirmaţia a fost făcută, luni, de către reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bacău, în cadrul unei conferinţe de presă, după ce conducerea spitalului a prezentat, ca susţinere a acestei ipoteze, o înregistrare video cu declaraţia mamei copilului.

"Conducerea spitalului din Bacău a precizat astăzi (n.r.- luni) că personalul medical a legat copilul cu hamul de pătuţ la cererea expresă a mamei. Măsura a fost luată după ce mama băieţelului a avertizat că există posibilitatea ca fiul său să sară din pătuţ. În acest sens, doamna director medical al spitalului, Aurelia Ţaga, a prezentat şi o înregistrare video în timpul conferinţei de presă", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al DSP Bacău, Anda Dumitrescu.

Pe de altă parte, directorul adjunct al DSP Bacău, Marin Buştiuc, susţine, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al spitalului, că personalul medical al unităţii spitaliceşti nu a procedat corect atunci când a legat copilul de pătuţ.

"Cazul a fost analizat în cadrul CA al spitalului şi s-a ajuns la concluzia că, pe viitor, nu trebuie să se mai apeleze la astfel de practici. Nu se acceptă acest mod de imobilizare decât în situaţii extreme, atunci când copilul prezintă stări comatoase, de agitaţie psihomotorie sau atunci când este nevoie pentru menţinerea perfuziilor în vederea administrării medicaţiei. În concluzie, personalul medical nu a procedat corect, deşi nu există cadre suficiente. Trebuia cineva să stea 24 de ore din 24 lângă copil", a precizat Marin Buştiuc.
În urma controlului desfăşurat la spitalul din Bacău, inspectorii DSP au sancţionat cu 500 de lei persoana responsabilă cu respectarea normelor de igienă în Secţia de Pediatrie a unităţii spitaliceşti pentru infiltraţiile descoperite pe pereţii a şase saloane care, de altfel, au fost închise până la remedierea defecţiunii.
Sâmbătă, Ministerul Sănătăţii a făcut apel la Consiliul Judeţean Bacău să declanşeze o anchetă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, după ce, în cursul zilei respective, au apărut imagini cu un copil mic legat cu un ham de patul unei secţii pediatrice.

Potrivit secretarului de stat din MS Raed Arafat, reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bacău au făcut cercetări la faţa locului, MS cerând ca ancheta să vizeze atât cazul copilului legat de pat, cât şi condiţiile improprii din spitalul respectiv, prezentate în imagini.

Directorul medical al Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga, afirma, sâmbătă, că va declanşa o anchetă internă la nivelul spitalului pentru a stabili exact pe ce perioadă a fost legat copilul, situaţia în care se apelează la o astfel de metodă fiind considerată una de "extremă urgenţă".

"Copilul a ajuns la spital pe data de 27 decembrie 2013 cu o stare febrilă, fiind diagnosticat cu faringo-amigdalită acută. I-a fost schimbat de mai multe ori tratametul, în prezent boala fiind în involuţie", a spus directorul medical.

Potrivit aceleiaşi surse, copilul, în vârstă de un an şi jumătate, a fost internat pe sectorul de Sugari, însă fără aparţinători, mama sa fiind internată în Secţia de TBC a spitalului.

"În aceste condiţii, s-a apelat la un dispozitiv din comerţ, special pentru copii de vârstă mică, prin care acesta a fost legat de pătuţ, însă care îi oferea libertatea de mişcare. S-a apelat la această metodă pentru a preveni accidentarea la cap sau la membre a băieţelului. Situaţia în care se apelează la astfel de metode este una de extremă urgenţă atunci când personalul medical este ocupat cu alţi copii în administrarea medicaţiei sau alimentaţiei", declara Aurelia Ţaga.

Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bacău au stabilit că băieţelul în vârstă de un an şi jumătate, legat de patul de spital cu hamul în lipsa unui aparţinător, precum şi cei trei fraţi ai săi, cu vârste cuprinse între nouă şi 16 ani, beneficiază de condiţii normale de trai în familie, astfel că nu se impune scoaterea din familie sau instituirea vreunei măsuri speciale de protecţie în cazul acestora.
Autorităţile sanitare din Bacău au constatat, în urma controlului desfăşurat la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiu, că hamul cu care a fost legat de pătuţ copilul de un an şi jumătate nu era unul improvizat.
Totodată, autorităţile sanitare băcăuane au decis închiderea a şase saloane ale Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău pentru igienizarea lor, după apariţia imaginilor cu copilul legat cu hamul de pătuţ într-unul din saloanele respective.
Zece copii internaţi în şase saloane ale Secţiei de Pediatrie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, printre care şi copilul de un an şi jumătate legat cu hamul de pătuţ, au fost mutaţi în alte camere cu paturi ale aceleiaşi secţii.
Decizia luată de către conducerea unităţii spitaliceşti vine în urma unui control desfăşurat de Direcţia de Sănătate Publică Bacău, după ce inspectorii acestei instituţii au constatat că în respectivele saloane nu sunt respectate condiţiile igienico-sanitare.